r
Nosalty Logó

Burgonyás kenyér pataki tálban sütve

NS
Burgonyás kenyér pataki tálban sütve
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

2011
Kalória
65.2g
Fehérje
408.4g
Szénhidrát
8.5g
Zsír
466.6g
Víz
-
Koleszterin
16.2g
Élelmi rost
4.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2011 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 8043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 194 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2209.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    610 mg
  • Nátrium
    1097 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    408.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    466.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    415 micro
Összesen 2011 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    261 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8839.3 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    818 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    697 mg
  • Foszfor
    2439 mg
  • Nátrium
    4389 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1633.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

Víz

  • Összesen
    1866.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    798 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1659 micro
Összesen 8043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    45.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 194 kcal

Elkészítés

  1. Előző este a liszt negyedét (fél kilogramm) egy nagyobb tálba szitáljuk. Az öregtésztát 3 dl langyos vízben feloldjuk, hagyjuk 10 percet pihenni. A burgonyát a liszttel elkeverjük, és belerakjuk az öregtésztát, az 1 teáskanál cukrot is belekeverjük. Ennek a tésztának keménynek kell lennie. Ha kigyúrtuk, lefedjük, és reggelig kelni hagyjuk.
  2. Reggelre szét kell folynia a tálban, és levegősnek kell lennie. Erre rászitáljuk a lisztet, arra megy a só, és annyi langyos vizet adagolunk hozzá, amíg félkemény tésztát nem kapunk. Erősen megdagasztjuk, teljesen simának kell lennie.
  3. Ha megdagasztottuk, lehintjük liszttel a tetejét, és lefedjük egy terítővel. 1 órát kelesztjük. Közben a pataki tálat beáztatjuk.
  4. Ha megkelt, lisztezett deszkára kitesszük, és 4 db 1 kilós veknit formálunk. A sütőt 200 C-ra felmelegítjük.
  5. A pataki tál sima felét megszórjuk egy kis liszttel, belerakjuk az első cipót, késsel 2-3 helyen megvágjuk, és lefedve a pataki tál másik felével 10 percig sütjük a sütőben. 10 perc múlva levesszük a tetejét, és addig sütjük 180 C-on, amíg szép barna nem lesz, és meg nem sül a közepe. Kivesszük, és egy tiszta, vizes rongy segítségével megtörölgetjük. A többi 3 cipóval is így járunk el.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Nincsen jobb a házi kenyérnél, főleg a burgonyás kenyérnél. A pataki tálban azért jobb sütni, mint csak simán a sütőben, mert így nem szárad ki annyira.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...