Rusztikus ír rebarbaratorta
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 305.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 107.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 195 micro
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 46.7 g
Zsír
-
Összesen 114.9 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 438 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2443.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 883 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 216 mg
-
Foszfor 671 mg
-
Nátrium 546 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 382.7 g
-
Cukor 164 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 858.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 923 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 229 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 159 micro
-
Kolin: 258 mg
-
Retinol - A vitamin: 871 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 644 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1564 micro
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 146.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Hozzávalók
-
250 g finomliszt
-
1 késhegynyi só
-
0.5 teáskanál szódabikarbóna
-
150 g cukor
-
1 db tojás
-
8 közepes szár rebarbara
Elkészítés
- A rebarbaraszárak végeit levágjuk, ha kell, meghámozzuk őket (legalábbis lehúzzuk a kemény rostokat), majd fél cm vastag szeletkékre vágjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk a sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadunk a cukorból 2 evőkanálnyit.
- A kis kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékben, míg egységes morzsás állagot nem kapunk.
- A tojást villával felverjük, majd a 2/3-át a tésztához adjuk, s kézzel összedolgozzuk.
- Beleöntjük a joghurtot is, gyúrni kezdjük, de ezt már könnyebb egy jól meglisztezett deszkán befejezni. A deszkán egységes tésztát készítünk, majd kétfelé osztjuk.
- Az egyik felet kinyújtjuk, s kibélelünk vele egy 24 cm-es forma alját és oldalát.
- A rebarbaradarabokat összeforgatjuk a maradék cukorral, majd azegészet az előzőlega (nedvszívó) darált mandulával megszórtformába öntjük.
- A tészta másik felét is kinyújtjuk, ezzel beborítjuk a tortát. A széleket összecsippentjük, illetve keretet is készíthetünk. A maradék tojáshoz pici vizet adunk, ezzel bekenjük a tetejét.
- Előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük a sütit, egy tepsit alátéve, hogy a levek esetlegesen ne a sütőbe folyjanak. Ha a teteje túlságosan égne, az utolsó 10 percre letakarjuk alufóliával.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 121
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 17814
- Feltöltés dátuma: 2010. május 03.
Ajánló
Lazán felvert tejszínhabbal vagy vaníliaöntettel tálaljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Szombaton a házigazda családommal ellátogattunk egy farmra. Megnéztük az állatokat (többek között egy hozzám hasonlóan messzeszakadt hazánkfiát: egy igazi magyar mangalicát!), ettünk fincsi fagyit, utánanéztünk a tyúkólaknak (mostantól a kert végében "terem" majd a friss tojás), és a hiperszuper farm shop-ot is felkerestük. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, engem leginkább a füstölt fokhagyma, a cseresznye méretű újkrumpli és a rebarbara beszerzése tett boldoggá. Azóta eltelt pár nap, s már nem lehetett a friss, lédús rebarbaraszálak felhasználását tovább halogatni. Mit tegyen az ember az év első néhány darabjával? Meg kell becsülni, ennél alig akad biztosabb (és finomabb) hírnöke a rég várt tavasznak! De nagy a bőség zavara: rebarbarás piték, piskóták, krémek, fagyik, crumble-k, créme brulée-k, szószok, kompótok, lekvárok egész garmadája vár elkészítésre. Végül is hosszú bolyongás után rábukkantam egy eddig ismeretlen gasztroblogra, The Wednesday Chef néven. Egy Luisa Weiss nevű, Berlinben élő amerikai-olasz hölgyemény írja, láthatóan nagy sikerrel, mert az oldal tanúsága szerint a New York Times a világ 50 legjobb gasztroblogja közé sorolta az övét. A második legfrissebb bejegyzése nem szólt másról, mint hogy mekkora dilemmát okozott neki az év első rebarbarája... Rokonlélek! De végülis rátalált a megoldásra a New York Times receptes oldalán, ahol egy ír írónő, Darina Allen Forgotten Skills of Cooking (~ A főzés elfeledett praktikái) című könyvéből hoznak le egy receptet. Country Rhubarb Cake. Ahogy Luisa Weiss, úgy én sem próbáltam ellenállni. Itt már a kettőnk által tesztelt és tökéletesített verziót olvashatjátok.