Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rusztikus ír rebarbaratorta

Rusztikus ír rebarbaratorta
Rusztikus ír rebarbaratorta
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szombaton a házigazda családommal ellátogattunk egy farmra. Megnéztük az állatokat (többek között egy hozzám hasonlóan messzeszakadt hazánkfiát: egy igazi magyar mangalicát!), ettünk fincsi fagyit, utánanéztünk a tyúkólaknak (mostantól a kert végében "terem" majd a friss tojás), és a hiperszuper farm shop-ot is felkerestük. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, engem leginkább a füstölt fokhagyma, a cseresznye méretű újkrumpli és a rebarbara beszerzése tett boldoggá.
Azóta eltelt pár nap, s már nem lehetett a friss, lédús rebarbaraszálak felhasználását tovább halogatni. Mit tegyen az ember az év első néhány darabjával? Meg kell becsülni, ennél alig akad biztosabb (és finomabb) hírnöke a rég várt tavasznak! De nagy a bőség zavara: rebarbarás piték, piskóták, krémek, fagyik, crumble-k, créme brulée-k, szószok, kompótok, lekvárok egész garmadája vár elkészítésre. Végül is hosszú bolyongás után rábukkantam egy eddig ismeretlen gasztroblogra, The Wednesday Chef néven. Egy Luisa Weiss nevű, Berlinben élő amerikai-olasz hölgyemény írja, láthatóan nagy sikerrel, mert az oldal tanúsága szerint a New York Times a világ 50 legjobb gasztroblogja közé sorolta az övét.
A második legfrissebb bejegyzése nem szólt másról, mint hogy mekkora dilemmát okozott neki az év első rebarbarája... Rokonlélek! De végülis rátalált a megoldásra a New York Times receptes oldalán, ahol egy ír írónő, Darina Allen Forgotten Skills of Cooking (~ A főzés elfeledett praktikái) című könyvéből hoznak le egy receptet. Country Rhubarb Cake. Ahogy Luisa Weiss, úgy én sem próbáltam ellenállni. Itt már a kettőnk által tesztelt és tökéletesített verziót olvashatjátok.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Lazán felvert tejszínhabbal vagy vaníliaöntettel tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rebarbaraszárak végeit levágjuk, ha kell, meghámozzuk őket (legalábbis lehúzzuk a kemény rostokat), majd fél cm vastag szeletkékre vágjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk a sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadunk a cukorból 2 evőkanálnyit.
  3. A kis kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékben, míg egységes morzsás állagot nem kapunk.
  4. A tojást villával felverjük, majd a 2/3-át a tésztához adjuk, s kézzel összedolgozzuk.
  5. Beleöntjük a joghurtot is, gyúrni kezdjük, de ezt már könnyebb egy jól meglisztezett deszkán befejezni. A deszkán egységes tésztát készítünk, majd kétfelé osztjuk.
  6. Az egyik felet kinyújtjuk, s kibélelünk vele egy 24 cm-es forma alját és oldalát.
  7. A rebarbaradarabokat összeforgatjuk a maradék cukorral, majd az egészet az előzőleg a (nedvszívó) darált mandulával megszórt formába öntjük.
  8. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ezzel beborítjuk a tortát. A széleket összecsippentjük, illetve keretet is készíthetünk. A maradék tojáshoz pici vizet adunk, ezzel bekenjük a tetejét.
  9. Előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük a sütit, egy tepsit alátéve, hogy a levek esetlegesen ne a sütőbe folyjanak. Ha a teteje túlságosan égne, az utolsó 10 percre letakarjuk alufóliával.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 168
elküldve: 7
receptkönyvben: 196
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rebarbarás pite, ír rebarbaratorta

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

teliholdi
teliholdi Fri, 2014-07-11 21:12

Szuper recept, köszönöm! Én diót tettem bele mandula helyett, úgy is nagyon finom. Már máskor is próbálkoztam rebarbarás receptekkel, mert kapunk bőven, de eddig ez a legfinomabb.

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Tue, 2013-04-30 21:51

Fantasztikus ez a pite! Egyik kedvencünk. Már három éve, ameddig csak tart a rebarbara szezon, mindig kényeztetjük vele magunkat!

shirleymanson1
shirleymanson1 Sat, 2010-05-08 18:38

Szuper ez a suti, en a heten megsutottem, es remek lett. Egy kis fahejat tettem hozza, es mivel nem volt itthon epp mandula, ezert buzadarat tettem ala, es ugy is jo lett. Koszi a receptet!!:)

K és K
Kukori és Kotkoda / K és K Mon, 2010-05-03 16:36

Megnézegettem ezt a belinkelt Millets Farm-ot, baromi jóóó! :-) Mikor lesznek nálunk is ilyenek? További kellemes kintlétet, Andi

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-05-03 16:44

Kedves Andi,
Igen, nagyon kellemes hely a farm, de hogy teljesen őszinte legyek, én nem cserélném el az otthoni piackultúrát az ilyen farmos rendszerre! Igazából annyi az egész, hogy a margitszigeti kisállatkertet, egy nagy kertészeti áruházat, egy éttermet és egy piac-szerű (csak sokkal drágább) boltot egy helyre telepítettek. Aminek nagyon örülök, hogy majd nyáron újra elmegyünk és szedünk magunknak gyümölcsöt, mert azt is lehet. És akkor majd tudok miből lekvárt főzni. Mert amúgy Angliában nincs Hunyadi téri, Fény utcai, Lehel téri piac, Nagyvásárcsarnok vagy bármi ilyen! A boltokban csupa méregdrága, déli féltekéről importált, génkezelt gyümölcsöt lehet venni, az almát kivéve... Úgyhogy marad a "pick your own".
Hú, most ez így kijött, de gyébként nagyon jól érzem magam kint! :) Üdv, Durcsó

K és K
Kukori és Kotkoda / K és K Mon, 2010-05-03 17:25

Kedves Durcsó!

Teljesen igazad van, a magyar gyümölcsök-zöldségek zamatát én sem cserélném le semmire, meg a jó kis piacozásokat sem!!! :-) Inkább ennek a dolognak a gazdasági működőképességére gondoltam. Ha ez a farm- illetve tanyaközpont működtetés megfelelő megélhetést biztosítana az ilyen tevékenységet szívvel-lélekkel végzőknek, esetleges "támogatásról" már nem is beszélve. Mint pl. Ildikóék piaca egy kicsit kibővítve, állandósítva. Ehhez még egy kicsit alakulnunk kell, de majd csak beérik. Üdv a Bosnyák téri piac mellől, Andi :-)

340
finomliszt 250 g
1 késhegynyi
szódabikarbóna 0.5 teáskanál
cukor 150 g
vaj 115 g
tojás 1 db
joghurt 80 ml
rebarbara 8 közepes szár
mandula 20 g