r
Nosalty Logó

Rusztikus ír rebarbaratorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Rusztikus ír rebarbaratorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 340 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2710 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 161 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    107.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 340 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    46.7 g

Zsír

  • Összesen
    114.9 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2443.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    883 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    671 mg
  • Nátrium
    546 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    382.7 g
  • Cukor
    164 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    858.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    923 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    229 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    159 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    871 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    644 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1564 micro
Összesen 2710 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    146.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 161 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rebarbaraszárak végeit levágjuk, ha kell, meghámozzuk őket (legalábbis lehúzzuk a kemény rostokat), majd fél cm vastag szeletkékre vágjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk a sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadunk a cukorból 2 evőkanálnyit.
  3. A kis kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékben, míg egységes morzsás állagot nem kapunk.
  4. A tojást villával felverjük, majd a 2/3-át a tésztához adjuk, s kézzel összedolgozzuk.
  5. Beleöntjük a joghurtot is, gyúrni kezdjük, de ezt már könnyebb egy jól meglisztezett deszkán befejezni. A deszkán egységes tésztát készítünk, majd kétfelé osztjuk.
  6. Az egyik felet kinyújtjuk, s kibélelünk vele egy 24 cm-es forma alját és oldalát.
  7. A rebarbaradarabokat összeforgatjuk a maradék cukorral, majd azegészet az előzőlega (nedvszívó) darált mandulával megszórtformába öntjük.
  8. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ezzel beborítjuk a tortát. A széleket összecsippentjük, illetve keretet is készíthetünk. A maradék tojáshoz pici vizet adunk, ezzel bekenjük a tetejét.
  9. Előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük a sütit, egy tepsit alátéve, hogy a levek esetlegesen ne a sütőbe folyjanak. Ha a teteje túlságosan égne, az utolsó 10 percre letakarjuk alufóliával.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 121
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 17728
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 03.

Ajánló

Lazán felvert tejszínhabbal vagy vaníliaöntettel tálaljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 161 recept

Szombaton a házigazda családommal ellátogattunk egy farmra. Megnéztük az állatokat (többek között egy hozzám hasonlóan messzeszakadt hazánkfiát: egy igazi magyar mangalicát!), ettünk fincsi fagyit, utánanéztünk a tyúkólaknak (mostantól a kert végében "terem" majd a friss tojás), és a hiperszuper farm shop-ot is felkerestük. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, engem leginkább a füstölt fokhagyma, a cseresznye méretű újkrumpli és a rebarbara beszerzése tett boldoggá. Azóta eltelt pár nap, s már nem lehetett a friss, lédús rebarbaraszálak felhasználását tovább halogatni. Mit tegyen az ember az év első néhány darabjával? Meg kell becsülni, ennél alig akad biztosabb (és finomabb) hírnöke a rég várt tavasznak! De nagy a bőség zavara: rebarbarás piték, piskóták, krémek, fagyik, crumble-k, créme brulée-k, szószok, kompótok, lekvárok egész garmadája vár elkészítésre. Végül is hosszú bolyongás után rábukkantam egy eddig ismeretlen gasztroblogra, The Wednesday Chef néven. Egy Luisa Weiss nevű, Berlinben élő amerikai-olasz hölgyemény írja, láthatóan nagy sikerrel, mert az oldal tanúsága szerint a New York Times a világ 50 legjobb gasztroblogja közé sorolta az övét. A második legfrissebb bejegyzése nem szólt másról, mint hogy mekkora dilemmát okozott neki az év első rebarbarája... Rokonlélek! De végülis rátalált a megoldásra a New York Times receptes oldalán, ahol egy ír írónő, Darina Allen Forgotten Skills of Cooking (~ A főzés elfeledett praktikái) című könyvéből hoznak le egy receptet. Country Rhubarb Cake. Ahogy Luisa Weiss, úgy én sem próbáltam ellenállni. Itt már a kettőnk által tesztelt és tökéletesített verziót olvashatjátok.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?