adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
465
Kalória
13.4g
Fehérje
31.7g
Szénhidrát
33.1g
Zsír
193.9g
Víz
90.9g
Koleszterin
5.1g
Élelmi rost
3.4g
Cukor
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
Összesen
465
kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
Összesen
1863
kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 33.1 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1358.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 316 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 294 mg
-
Nátrium 675 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 31.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 193.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 314 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 292 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 265 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 692 micro
Összesen
465
kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 53.6 g
Zsír
-
Összesen 132.2 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 364 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5435 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 1266 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 225 mg
-
Foszfor 1178 mg
-
Nátrium 2699 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 126.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 775.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1254 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 282 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 325 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 250 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 1166 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 1061 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2770 micro
Összesen
1863
kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 9.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 404.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 201 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 9.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 57.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 206 micro
Összesen
138
kcal
Elkészítés
- A sárga vajrépát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk, és puhára főzzük.
- A burgonyát meghámozzuk, 1,5 cm-es kockákra vágjuk, és megfőzzük.
- A kelbimbót megtisztítjuk, és hideg vízben feltesszük főni.
- A megfőtt sárga vajrépát és burgonyát összetörjük.
- Beledobjuk a vajat, és összekeverjük.
- Beledobjuk a leszűrt, megpuhult kelbimbót, összepasszírozzuk, és elkeverjük benne.
- Sózzuk és borsozzuk.
- A sajtot lereszeljük, a harmadát a masszához keverjük.
- Egy olajjal megkent kerámia vagy jénai tálba helyezzük, elegyengetjük a tetejét, és megszórjuk sajttal. Ha szépen szeretnénk tálalni, tegyük egy porciós sütőedénybe, vagy tapas tálba, és abban süssük. A kis sütőedényt a tányérra helyezve tálaljuk.
- Melegen fogyasszuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 p
- Főzés ideje: 30 p
- Sütés ideje: 45 p
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x18x6
Skót tradicionális étel. Ahány ház, annyi recept. Van, ahol újkrumplit tesznek bele, máshol tejet is. Némelyek fél fej vékonyra szelt fejeskáposztát kevernek bele, mások egy apróra vágott hagymát vagy 3 aprított fokhagymagerezdet is. Igazi maradékmentő. Angol nyelvű leírása többek között rampantscotland.com, abelandcole.co.uk vagy bbc.co.uk weboldalakon található.