r
Nosalty Logó

Kovász

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Petra
Kovász
adag
Előkészítés
perc
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Összesen 68 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Összesen 818 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Összesen 214 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    41.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 68 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    497.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    266 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 818 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 214 Kcal

Hozzávalók

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Elkészítés

A kezdeti (első nap) keverékhez

  1. A kezdeti keverék hozzávalóit egy zárható tetejű üvegbe tesszük (én befőttes üveget használtam) és villával összekeverjük. Lefedjük az üveget és 1 napig állni hagyjuk a konyhapulton (szobahőmérsékleten).
  2. Egy nap elteltével hozzáadunk 4 ek lisztet és 3,5 ek vizet. Villával összekeverjük, visszazárjuk az üveget és hűvösebb helyen (pincehidegen, esetleg hűtőszekrényben) állni hagyjuk egy napig.
  3. A harmadik napon már látható az erjedés kezdete: buborékok jelennek meg a felszínen. Megismételjük a 2. napi frissítést. (4 ek lisztet és 3,5 ek vizet keverünk hozzá.) Hűvös helyen másnapig állni hagyjuk.
  4. A negyedik napon felnyitás után átkeverjük a már aktívvá vált keveréket, háromnegyed részét kiöntjük és hozzáadunk először 1 dl vizet, ezzel átkeverjük, majd 100 g lisztet is hozzádolgozunk villával (gyors mozdulatokkal). Lefedjük és ismét állni hagyjuk egy napig.
  5. Az ötödik napon megismételjük a negyedik napon végzett frissítést, vagyis a fedőt levesszük, átkeverjük, háromnegyedét kiöntjük, hozzáadjuk a 1 dl vizet, majd a 100 g lisztet és állni hagyjuk másnapig.
  6. Elvileg a 6. naptól már felhasználható a kovász kenyérsütéshez, de ahhoz, hogy komplexebb íze legyen, több idő kell. Így az elkövetkező pár napon még érdemes várni, a 4. napi frissítéseket megcsinálni (3/4 rész kiönt, 1 dl víz és 100 g liszt hozzáad), és csak a nyolcadik-tizedik naptól használni a kovászt.
  7. A SZK javaslata alapján a kéthetes program utolsó 5-6 napján érdemes naponta egy kenyeret sütni. (Gyakorlat teszi a mestert:-).)
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 69932
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 10.

Ajánló

@{Kovászos kenyér}

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Régebb óta terveztem, hogy nekiállok a kovászkészítésnek. A Szakácsok könyvében olvasható kéthetes "kovász-programot" szemeltem ki: végre összejött 14 nap egyben, amikor végig itthon voltunk, és nem utaztunk sehova. Vicces lett volna, ha elmegyünk valahová pár napra és cipelem magammal a kovászomat:-)... A kovásznak a készítése nem egy bonyolult dolog, sőt. Csupán egy kis törődést igényel: nem szabad megfeledkezni a napi frissítésekről.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ma kiakarom probalni nagyon tetcik,es ennagyon urolok hagy magtalaltam Magyar kovaszos kenyer receptet. Steve

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Nagyon szeretnék megtanulni jó kenyeret sütni. Volt már néhány próbálkozásom, de egyik sem volt az igazi.. Kipróbálnám a kovászos kenyeret is, de el?tte szeretnék megbizonyosodni, hogy jól értem a receptet. A kérdésem, hogy a 4. napon kiöntöm a keverék háromnegyedét és csak a megmaradt negyed részéhez adom a vizet és a lisztet, majd ez így megy tovább a kés?bbi napokon is? A többi részét pedig felhasználhatom valahol vagy megy a kukába? Köszönöm, Sütyike

Petra

kedves Sütyike, igen, ki kell mindig önteni a 3/4 részt, és ezt sajnos nem lehet felhasználni sehol...

Törölt felhasználó

ez így nagyon pazarló, bocsánat... miért nem lehet felhasználni a kiöntend? részt? biztos, hogy nem lehet...? :$

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Szeretném én is elkezdeni a procedúrát de nem tudom mekkora üveg lenne jó...ha a háromnegyedét mindig ki kell önteni akkor ugye elég egy kb félliteres..? Vagy inkább nagyobb legyen mint kisebb? Két hetes program?-jól értem, hogy két hétig lehet folytatni a frissítgetést, aztán új kovászt kell csinálni mielött lejárna a két hét és egy másik üvegben elkezdeni erjesztgetni, hogy mindig legyen friss? Ja én nem használnám fel a kiöntendö részt mert az már erjedésnek indult, de nincsen kész, lehet más fajta nem jó baktériumok vannak benne ami a szervezet számára kártékony. Valószínüleg a jó bacik fogják ezeket a rossz bacikat kiölni ahogy megerösödnek, elszaporodnak. -Gondolom én- Ha jó kenyeret szeretnék ami kovásszal készül, akkor ezt a procedúrát bizony végig kell csinálnom :)

Petra

kedves Zriga, 6 dl-es bef?ttesüvegben készítettem a kovászt. Nem kell a két hét lejárta el?tt új kovászt csinálni, pont az a lényeg, hogy abból veszel ki a kenyérhez 120 grammot, ami már elkészült. Jó kenyérsütést! Üdv Petra

Törölt felhasználó

Kedves Petra! A kenyérhez szükséges 120 g kovászt mikor lehet kivenni az üvegb?l? A napi frissítések el?tt? A kéthetes program minden napján kell frissíteni? Miután már süthet? kenyér az utolsó 5-6 napban? Illetve meg tudod írni, hogy ez a 120 g kovász ev?kanállal mérve kb. mennyi? Épp nem m?ködik a mérlegem. Köszönettel: Orsi

Petra

Kedves Orsi, Igen, a frissítsek el?tt lehet kivenni az aznapi sütéshez szükséges kovászt, és igen, végig mehetnek a frissítések. Az ev?kanálra vonatkozó kérdésed sajnos nem tudom megválaszolni, kovász híján a h?t?mben:-(. Remélem, hogy sikerrel jársz! Jó kenyérsütést! Petra

Törölt felhasználó

Kedves Petra, Még egy kérdés. Ha már felhasználom és kiveszem a 120 g-t, a maradékot frissíteni kell? A maradék 3/4-ét ki kell önteni? Köszi, Orsi

Petra

igen, sajnos a maradék 3/4-re nincsen szükség, el lehet ajándékozni barátoknak, ismer?söknek:-)

Törölt felhasználó

Csak, hogy tutti jól csináljam: kiveszek 120 grammot, a maradék 3/4-ét kiöntöm, majd ahhoz hozzáteszem a 100 g lisztet és 1 dl vizet. Másnap ugyanez a 14. napig. Tovább is lehet folytatni vagy valamikor már ki kell önteni az egészet? Köszönettel, Orsi

Petra

Igen, kiveszel 120 g-ot, amib?l süt?d a kenyeret. A maradék 3/4-ét odaadod vkinek, vagy köntöd, és a negyedet frissíted. És így tovább. Megnéztem a Szakácsok Könyvében, a hosszú távú felhasználásról ezt írja: "Zárható üvegben kell tölteni, és hagyjuk nyugton a h?t? egyik sarkában. 1 hét múlva már nem néz ki olyan jól, mivel a szilárd része leülepedik az aljára, a folyadék pedig szürkésbarna szín? lesz. Ett?l még használható, csak így fest a nyugalmi állapotában. A kovász újraélesztéséhez, 2 púpozott ev?kanálnyit vegyünk ki a kovászból, tegyük egy tiszta, zárható üvegbe, és keverjük össze 50 g vízzel és 60 g liszttel. Másnap vegyük ki a keverék 3/4-ét, és a maradékhoz adjunk újra 50 g vizet és 60 g lisztet. Újabb egy nap pihen?. Ismét egy frissítés. Ezután elvileg a kovász aktívvá válik. Ha mégsem indult volna be újra, frissítsük még egyszer." Cseppet macerás, de néha megéri bíbel?dni vele:-), remélem, jól sikerül majd! Üdv Petra

Törölt felhasználó

Köszi!Holnap reggel nekifutok a kenyérnek, a hótól úgysem nagyon lehet menni sehova :)

czihatildi

Ezt sehogy nem értem ha a háromnegyed rész jó, a többit miért kell kiönteni ?Azt miért nem lehet felhasználni mikor ugyan abból az anyagból van. Ez teljes mértékben pocséklás.Tegnap sütöttem egy kovászos kenyeret és a maradék kovászt tovább etetem a következ? sütésig,és így folytatom.Ha nincs szükségem a kovászra a h?t?ben tartom és két naponta etetem.

Petra

teljesen igazad van, tovább lehet ajándékozni, és akkor nem megy kárba de ha mi etetgetjük tovább az összes kivettet, akkor abból rengeteg kovászunk lenne..

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Nagyon köszönjük a részletesen leírt utasításokat és válaszokat. Az érdekelne, hogy amiatt, hogy joghurttal készül a kovász, mennyire lesz savanykás íz? (vagy sem) az ezzel készült kenyér?

Törölt felhasználó

Kököjszi és Bobojsza négy naposak. Jó étvágyúak, szépen fejl?dnek. Kököjszit sima, Bobojszát kenyérliszttel táplálom. Üdvözletüket küldik! (Még néhány nap és átlényegülnek!)

saluci23

a 8.dik , 9.dik ,10.dik... nap utan is lehet frissiteni a kovaszunkat?vagy ujjat kell keszinteni? koszonom a valaszt

Hozzávalók

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?