r
Nosalty Logó

Kovász

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Petra
Kovász
adag
Előkészítés
perc
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Összesen 68 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Összesen 818 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Összesen 214 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    41.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 68 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    497.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    266 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 818 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 214 Kcal

Hozzávalók

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Elkészítés

A kezdeti (első nap) keverékhez

  1. A kezdeti keverék hozzávalóit egy zárható tetejű üvegbe tesszük (én befőttes üveget használtam) és villával összekeverjük. Lefedjük az üveget és 1 napig állni hagyjuk a konyhapulton (szobahőmérsékleten).
  2. Egy nap elteltével hozzáadunk 4 ek lisztet és 3,5 ek vizet. Villával összekeverjük, visszazárjuk az üveget és hűvösebb helyen (pincehidegen, esetleg hűtőszekrényben) állni hagyjuk egy napig.
  3. A harmadik napon már látható az erjedés kezdete: buborékok jelennek meg a felszínen. Megismételjük a 2. napi frissítést. (4 ek lisztet és 3,5 ek vizet keverünk hozzá.) Hűvös helyen másnapig állni hagyjuk.
  4. A negyedik napon felnyitás után átkeverjük a már aktívvá vált keveréket, háromnegyed részét kiöntjük és hozzáadunk először 1 dl vizet, ezzel átkeverjük, majd 100 g lisztet is hozzádolgozunk villával (gyors mozdulatokkal). Lefedjük és ismét állni hagyjuk egy napig.
  5. Az ötödik napon megismételjük a negyedik napon végzett frissítést, vagyis a fedőt levesszük, átkeverjük, háromnegyedét kiöntjük, hozzáadjuk a 1 dl vizet, majd a 100 g lisztet és állni hagyjuk másnapig.
  6. Elvileg a 6. naptól már felhasználható a kovász kenyérsütéshez, de ahhoz, hogy komplexebb íze legyen, több idő kell. Így az elkövetkező pár napon még érdemes várni, a 4. napi frissítéseket megcsinálni (3/4 rész kiönt, 1 dl víz és 100 g liszt hozzáad), és csak a nyolcadik-tizedik naptól használni a kovászt.
  7. A SZK javaslata alapján a kéthetes program utolsó 5-6 napján érdemes naponta egy kenyeret sütni. (Gyakorlat teszi a mestert:-).)
  • Receptkönyvben: 419
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 72894
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 10.

Ajánló

@{Kovászos kenyér}

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régebb óta terveztem, hogy nekiállok a kovászkészítésnek. A Szakácsok könyvében olvasható kéthetes "kovász-programot" szemeltem ki: végre összejött 14 nap egyben, amikor végig itthon voltunk, és nem utaztunk sehova. Vicces lett volna, ha elmegyünk valahová pár napra és cipelem magammal a kovászomat:-)... A kovásznak a készítése nem egy bonyolult dolog, sőt. Csupán egy kis törődést igényel: nem szabad megfeledkezni a napi frissítésekről.

Hozzávalók

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!