Rozé kacsamell citrusmártással, grépfrúthússal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kacsamell előkészítéséhez
A mártáshoz
-
50g narancslé24 kcal
-
50g grépfrútlé20 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
50g grépfrút8 kcal
A lencsesalátához
-
50g lencse176 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
A vinaigrette-hez
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kacsamell előkészítéséhez
A mártáshoz
-
100g narancslé47 kcal
-
100g grépfrútlé39 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
100g grépfrút16 kcal
A lencsesalátához
-
100g lencse352 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
A vinaigrette-hez
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kacsamell előkészítéséhez
A mártáshoz
-
11.7g narancslé5 kcal
-
11.7g grépfrútlé5 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
5.8g vaj42 kcal
-
11.7g grépfrút2 kcal
A lencsesalátához
-
11.7g lencse41 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
A vinaigrette-hez
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.5 g
Zsír
-
Összesen 45.8 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4286.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 502 mg
-
Nátrium 3619 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 254.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 240 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 305 micro
-
Kolin: 147 mg
-
Retinol - A vitamin: 207 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 208 micro
-
β-crypt 98 micro
-
Likopin 284 micro
-
Lut-zea 76 micro
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.1 g
Zsír
-
Összesen 91.6 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 362 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8573.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 140 mg
-
Foszfor 1004 mg
-
Nátrium 7239 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 509.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 480 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 118 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 609 micro
-
Kolin: 295 mg
-
Retinol - A vitamin: 415 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 416 micro
-
β-crypt 195 micro
-
Likopin 568 micro
-
Lut-zea 153 micro
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 999.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 844 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 66 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
A kacsamell előkészítéséhez
-
330 g kacsamell
A mártáshoz
-
1 dl grépfrútlé
-
1 db csillagánizs
-
2 db szegfűszeg
A lencsesalátához
-
5 szem fekete bors
-
1 db babérlevél
A vinaigrette-hez
-
0.3 teáskanál só
Elkészítés
A kacsamell előkészítéséhez
- A kacsamell bőrét beirdaljuk, vigyázva, nehogy a húsba is belevágjunk. Egy serpenyőt szárazon közepes lángon felhevítünk, beletesszük a kacsamellet, bőrös oldalával lefelé, sózzuk a húst és így sütjük tizenkét percen át. A kacsa zsírja kisül, ezt leöntjük róla. Tizenkét perc elteltével, a leöntött zsírral vékonyan megkenegetjük a kacsamell húsos oldalát, megfordítjuk és bőrével felfelé négy percig sütjük. Meleg helyen (60 ºC) rácsra tesszük a húst, és tíz percig pihentetjük.
- A pihentetési idő leteltével a kacsamellet felszeleteljük, a grépfrút filékkel, a felhabosított citrusmártással és a lencsesalátával tálaljuk.
A mártáshoz
- A mártáshoz egy nagyobb serpenyőbe öntjük a narancs-és grépfrútlevet, csillagánizzsal, szegfűszeggel és kardamommal ízesítjük. Lassan elkezdjük melegíteni, amikor már gyöngyözik a gyümölcslé, a vajat egészen pici darabokban hozzákeverve behúzzuk a mártást. Végül a grépfrút filéket is hozzáadjuk, néhány másodperc alatt átmelegítjük a gyümölcsöt és le is húzzuk a tűzről. (A szegfűszeget és a csillagánizst kivesszük a mártásból.)
A lencsesalátához
- A lencsét bő, forrásban lévő vízben, közepes lángon (körülbelül tíz-tizenöt perc alatt) puhára főzzük a borssal, babérlevéllel és narancshéjjal együtt. (Fontos, hogy a narancshéjon egy pici fehér rész se maradjon!) Leszűrjük, tálcára terítve kihűtjük, a borsszemeket és a babérlevelet kivesszük, majd a narancshéjas lencsét tálba tesszük és elkészítjük hozzá a vinaigrette-et, majd ráöntjük a lencsére, összeforgatjuk és félretesszük.
A vinaigrette-hez
- A narancslevet összekeverjük az olívaolajjal, sóval ízesítjük.
- Sütés ideje: 16 perc
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 17422
- Feltöltés dátuma: 2008. május 14.
Ajánló
Heimann Syrah 2006
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A Heimman Családi Birtok által kiírt Borhoztételt receptversenyre készített másik pályaművem. A Heimann Syrah 2006 bor mellé készítettem, mert: Dekantálás után, nagy űrtartalmú pohárból kóstolva a bort, komplex, karakteres fűszeres jegyek (szegfűszeg, csillagánizs, fahéj) váltakozva domborodtak ki a borban. Kellemesen harmonizáló beltartalmi értékek, lágy savak, bársonyosság jellemzte borhoz vadhúst vízionáltam, ám úgy érzetem, hogy például a vaddisznó húsa sok lenne a közepes testhez, viszont vadszárnyas, mondjuk vadkacsa tökéletesen illene a borhoz. Sajnos vadkacsát nem sikerült beszereznem, így házi kacsamellből készítettem a fogást. E hiányt kompenzálandó a mártásnak szántam fő szerepet: a szegfűszeggel, kardamommal és csillagánizzsal fűszerezett citrusmártás savgazdagságát pedig vajjal lágyítottam.