Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ricottás-spenótos tortellini házilag

Ricottás-spenótos tortellini házilag
Ricottás-spenótos tortellini házilag
62 perc / előkészület: 60 perc főzés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (337)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Türelemjáték, de megéri!

hozzávalók / 2 adag

Tészta

Töltelék

ajánlat

A tészta receptjét bármilyen tészta készítéséhez felhasználhatjuk, nyújtás után csak felvágjuk a kívánt formára, és mehet is a lobogó vízbe 1-2 percre.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Fontos, hogy az összes hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen, tehát ha ebédre készítjük a tésztát, reggel vegyük ki a tojást a hűtőből.
  2. A lisztet kiszórjuk a munkafelületre (vagy egy kerámiatálba), közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük az olívaolajat, és csipet sót szórunk bele.
  3. A liszt közepébe öntött folyékony dolgokat összekeverjük egy villával, majd fokozatosan tágítjuk a kör sugarát, és keverjük bele a lisztet. Ha már morzsásra kavartuk, elkezdjük gyúrni. Alaposan összegyúrjuk (legalább 5, de inkább 10 perc). A lényeg, hogy sima felületű tésztabucit kapjunk. Konyharuhával letakarva 20-30 percet pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.

Töltelék

  1. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük.
  2. Egy serpenyőben az olívaolajon éppen csak megpároljuk a zúzott fokhagymát, és már jöhet is a spenót. Alaposan összefonnyasztjuk, fontos, hogy az összes nedvesség elpárologjon, így lesz jó a töltelékünk.
  3. Míg párolódik a spenót, a ricottát kikeverjük a fűszerekkel, ha kicsit hűlt a spenót, hozzátesszük ezt is, végül belereszeljük a parmezánt.

Nyújtás

  1. A tésztát négy részre osztjuk, 2-2,5 mm vastagságúra kinyújtjuk. Ahhoz hogy fényes és sima tésztát kapjunk, elengedhetetlen a hajtogatás. A tésztanyújtó gép ilyenkor jó barátunk lehet, a kézi nyújtás kissé macerásabb.
  2. Ha kézzel nyújtjuk, akkor lisztezett munkafelületen kezdjük nyújtani a tésztát, mindig magunk felé, közben többször forgatjuk (ha ragadna a tészta, lisztezzük). Addig folytatjuk a nyújtást, míg kör alakot nem kapunk. Ekkor összehatjuk, és kezdjük elölről. Ezt hétszer, nyolcszor megismételjük, míg egy 5 mm vastag tésztakorongot nem kapunk. Ha ezzel megvagyunk, kezdődhet a tészta vékonyítása. Addig nyújtjuk, míg elérjük a kívánt 2-2,5 mm vastagságot. Ha elszakadna a tészta, széléről lecsippentünk egy darabot, és befoltozzuk a kívánt részt.
  3. Tésztanyújtógéppel jóval egyszerűbb dolgunk van. Kilapogatjuk kb. 2 centi vastagra a tésztát, és már tehetjük is a nyújtógépbe. Hétszer-nyolcszor áthajtjuk a legnagyobb vastagságon (közben néhányszor hajtogassuk), egészen addig, míg sima, fényes tésztafelületet kapunk. Ekkor kezdődhet a vékonyítás, fokozatosan, mindig eggyel kisebb vastagságra állítva a gépet vékonyra nyújtjuk a tésztát. (Ha ragadna a tészta, természetesen lehet lisztezni közben.)
  4. Ugyanígy járunk el a maradék három tészta csomaggal.
  5. Ha készen vagyunk a nyújtással, jöhet a formázás.

Formázás, főzés

  1. Felteszünk egy jó nagy adag vizet forrni.
  2. A kinyújtott tésztákat 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik közepébe teszünk fél tk tölteléket. (Ha biztosra akarunk menni, kenjünk meg vízzel vagy felvert tojással a kör szélét.)
  3. Félbehajtjuk a korongokat úgy, hogy a felső kissé túllógjon az alsón. Félhold alakot formázunk, közben a széleket erősen összenyomjuk, a tölteléket pedig egyenletesen eloszlatjuk. A vágott szélét picit felhajtjuk, majd az ujjunk köré csavarva a két végét összenyomjuk úgy, hogy a visszahajtott, vágott széle legyen kívül. (A kenés itt is segíthet.)
  4. Így járunk el az összes tésztakoronggal. A kész tortelliniket lisztezett tányérra tesszük. Ha végeztünk a formázással, a már forró, zubogó vízbe dobjuk őket. Amint feljönnek a víz tetejére, már szűrhetjük is le őket.
  5. Reszelt parmezánnal tálaljuk, jó étvágyat!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 26 558
elküldve: 5
receptkönyvben: 123
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

panno

Mióta szakács: 2011.12.22.
40 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tortellini házilag, házi olasz töltött tészta

Hozzászólások (337)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

824
finomliszt 20 dkg
tojás 2 db
olívaolaj 20 ml
1 csipet
ricotta 20 dkg
spenót 20 dkg
olívaolaj 2 ek
fokhagyma 1 gerezd
parmezán sajt 20 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint