r
Nosalty Logó

Ricottás-spenótos tortellini házilag

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Panno
Ricottás-spenótos tortellini házilag
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Töltelék

Nyújtás

Formázás, főzés

Összesen 800 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Töltelék

Nyújtás

Formázás, főzés

Összesen 1599 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Töltelék

Nyújtás

Formázás, főzés

Összesen 208 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    29.7 g

Zsír

  • Összesen
    36.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    236 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1436.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    440 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    465 mg
  • Nátrium
    356 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    556 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    360 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    215 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4090 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9044 micro
Összesen 800 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    59.3 g

Zsír

  • Összesen
    73.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    472 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2872.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    881 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    929 mg
  • Nátrium
    711 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    384.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1112 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    103 micro
  • K vitamin:
    721 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    386 micro
  • Kolin:
    372 mg
  • Retinol - A vitamin:
    429 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8181 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18088 micro
Összesen 1599 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1064 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2352 micro
Összesen 208 Kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Nyújtás

Formázás, főzés

Elkészítés

Tészta

  1. Fontos, hogy az összes hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen, tehát ha ebédre készítjük a tésztát, reggel vegyük ki a tojást a hűtőből.
  2. A lisztet kiszórjuk a munkafelületre (vagy egy kerámiatálba), közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük az olívaolajat, és csipet sót szórunk bele.
  3. A liszt közepébe öntött folyékony dolgokat összekeverjük egy villával, majd fokozatosan tágítjuk a kör sugarát, és keverjük bele a lisztet. Ha már morzsásra kavartuk, elkezdjük gyúrni. Alaposan összegyúrjuk (legalább 5, de inkább 10 perc). A lényeg, hogy sima felületű tésztabucit kapjunk. Konyharuhával letakarva 20-30 percet pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.

Töltelék

  1. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük.
  2. Egy serpenyőben az olívaolajon éppen csak megpároljuk a zúzott fokhagymát, és már jöhet is a spenót. Alaposan összefonnyasztjuk, fontos, hogy az összes nedvesség elpárologjon, így lesz jó a töltelékünk.
  3. Míg párolódik a spenót, a ricottát kikeverjük a fűszerekkel, ha kicsit hűlt a spenót, hozzátesszük ezt is, végül belereszeljük a parmezánt.

Nyújtás

  1. A tésztát négy részre osztjuk, 2-2,5 mm vastagságúra kinyújtjuk. Ahhoz hogy fényes és sima tésztát kapjunk, elengedhetetlen a hajtogatás. A tésztanyújtó gép ilyenkor jó barátunk lehet, a kézi nyújtás kissé macerásabb.
  2. Ha kézzel nyújtjuk, akkor lisztezett munkafelületen kezdjük nyújtani a tésztát, mindig magunk felé, közben többször forgatjuk (ha ragadna a tészta, lisztezzük). Addig folytatjuk a nyújtást, míg kör alakot nem kapunk. Ekkor összehatjuk, és kezdjük elölről. Ezt hétszer, nyolcszor megismételjük, míg egy 5 mm vastag tésztakorongot nem kapunk. Ha ezzel megvagyunk, kezdődhet a tészta vékonyítása. Addig nyújtjuk, míg elérjük a kívánt 2-2,5 mm vastagságot. Ha elszakadna a tészta, széléről lecsippentünk egy darabot, és befoltozzuk a kívánt részt.
  3. Tésztanyújtógéppel jóval egyszerűbb dolgunk van. Kilapogatjuk kb. 2 centi vastagra a tésztát, és már tehetjük is a nyújtógépbe. Hétszer-nyolcszor áthajtjuk a legnagyobb vastagságon (közben néhányszor hajtogassuk), egészen addig, míg sima, fényes tésztafelületet kapunk. Ekkor kezdődhet a vékonyítás, fokozatosan, mindig eggyel kisebb vastagságra állítva a gépet vékonyra nyújtjuk a tésztát. (Ha ragadna a tészta, természetesen lehet lisztezni közben.)
  4. Ugyanígy járunk el a maradék három tészta csomaggal.
  5. Ha készen vagyunk a nyújtással, jöhet a formázás.

Formázás, főzés

  1. Felteszünk egy jó nagy adag vizet forrni.
  2. A kinyújtott tésztákat 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik közepébe teszünk fél tk tölteléket. (Ha biztosra akarunk menni, kenjünk meg vízzel vagy felvert tojással a kör szélét.)
  3. Félbehajtjuk a korongokat úgy, hogy a felső kissé túllógjon az alsón. Félhold alakot formázunk, közben a széleket erősen összenyomjuk, a tölteléket pedig egyenletesen eloszlatjuk. A vágott szélét picit felhajtjuk, majd az ujjunk köré csavarva a két végét összenyomjuk úgy, hogy a visszahajtott, vágott széle legyen kívül. (A kenés itt is segíthet.)
  4. Így járunk el az összes tésztakoronggal. A kész tortelliniket lisztezett tányérra tesszük. Ha végeztünk a formázással, a már forró, zubogó vízbe dobjuk őket. Amint feljönnek a víz tetejére, már szűrhetjük is le őket.
  5. Reszelt parmezánnal tálaljuk, jó étvágyat!
  • Receptkönyvben: 204
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 98
  • Össznézettség: 57114
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 12.

Ajánló

A tészta receptjét bármilyen tészta készítéséhez felhasználhatjuk, nyújtás után csak felvágjuk a kívánt formára, és mehet is a lobogó vízbe 1-2 percre.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Türelemjáték, de megéri!

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Nyújtás

Formázás, főzés

Címlapról ajánljuk

További cikkek