Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Re-pite -Fordított cseresznyés süti

Re-pite -Fordított cseresznyés süti
Re-pite -Fordított cseresznyés süti
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Leolvasztottam a mélyhűtőt, és találtam még egy adag cseresznyét. Ritka dolog, de nekiálltam, hogy magunknak csináljak valamit. Általában csak akkor sütök, ha vendégeket várunk, de akad azért ritkán kivétel. Ritkán. Tekintettel erre, nem akartam vele sokat vesződni. A fordított piték világa számomra igen kellemes, a gyorsan elkészülő desszertek közé tartoznak. Így emellett döntöttem.
Közben épp azon gondolkoztam, mi is lehetne a neve, az amúgy már unalomig használt fordított x... pitének. Aztán jött Mrs. Smith, aki épp e sütis e-mailemre válaszolva küldte a "Repite" című levelet. Megvilágosodtam. 
Így lett Re-pite, ami az angol "reverse" vagyis "fordított" szóból származtatva nyerte el helyét ebben a receptben.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Élettani hatása: erősen savasít!
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt.
  2. Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát.
  3. A tetejére valókat keverjük jól össze, és öntsük a tortaformába. Jó szorosan tuszkoljuk össze a cseresznyéket, így amikor ráöntjük a tésztát, majd nem fog átszivárogni a szemek között.
  4. Keverjük ki a tojást a cukorral, adjuk hozzá az olajat, a vizet, a citromlevet és héjat. A lisztbe vegyítsük bele a fűszereket, és a sütőport, majd ezt adjuk hozzá a tojásos keverékhez, és laza mozdulatokkal dolgozzuk simára.
  5. Öntsük a cseresznye tetejére, és tegyük sütőbe.
  6. Süssük 30 percig, közben tűpróbával ellenőrizzük a közepénél. Ha kell, süssük tovább. Elég csalóka jószág az alul lévö gyümölcs miatt.
  7. Mielőtt kiborítjuk, várjuk meg, amíg kihűl. Ezalatt az idő alatt a keményítőtől megszilárdul kissé az a lé, amit esetleg a gyümölcs engedett.
  8. Borítsuk ki, és porcukorral meghintve tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24-es forma cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 32 510
elküldve: 7
receptkönyvben: 427
elkészítve: 13/21
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fűszeres tésztájú fordított gyümölcsös pite, fordított cseresznyés sütemény bazsalikommal és szerecsendióval

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Novaknejulcsi
Novaknejulcsi Sun, 2013-06-23 21:41

Szia !Ma délután elkészítettem a pitét. Kicsit féltem az eredménytől, a fűszerek miatt .Igaz ezeket használom különböző ételekbe de sütibe ???? hát... nagyon vártam hogy megsüljön. Én 45percig sütöttem. Az illat az valami csodás volt valahányszor megnéztem mindig összefutott a nyálam. A végeredmény szenzációs volt. Egyetlen egy baj van vele..... nagyon hamar elfogy.
Köszönöm szépen a receptet.
Julcsi.

andi969
andi969 / andi969 Thu, 2012-06-21 14:19

Sziasztok! Már sok mindent megsütöttem-főztem az oldalról és még sosem szóltam hozzá semmihez,de most nem birtam ki...a süti isteni!!!!! pedig kicsit mellényúltam...bazsalikom helyett oregano került bele :) és csak akkor jöttem rá,mikor spagetti illat kezdett terjengeni a konyhában :)de igy is nagyon finom!!!!

fnbetti
fnbetti / fnbetti Thu, 2012-06-14 22:41

Szia! Megcsináltam. Most hűl.....kíváncsi leszek! A recept jól hangzott, először olvastam, neki is álltam! Hozott ma a párom haza cseresznyét, de sejtettem, h annyit nem fogunk megenni még a gyerekekkel sem, így gondoltam egyet....és a sütidet választottam! Kimagoztam, lemértem és nem fogod kitalálni mennyi lett a súlya!!! Pont 60 deka!!! Ilyet!!! Pedig, miután a drágám meghozta, egész délután rájártam..és mégis!!! Na holnap megírom, milyen lett, addigra csak kihűl! Köszi a receptet!!! A neve nagyon el lett találva!!! tuti jó!!! ;))

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-01-27 09:41

Van egy görgetősáv a hozzávalóknál, ott találod, egy evőkanálnyi kell.

vakhal anna
vakhal anna Fri, 2012-01-27 15:33

Köszike ! Biztos figyelmetlen voltam , kifogom próbálni nagyon guszta !

elszakadtapalacsinta
elszakadtapalacsinta / elszakadtapalacsinta Sat, 2011-07-23 12:00

Szilvabefőttem volt csak itthon, a kertben meg rozmaring, úgyhogy velük béleltem ki a kapcsos forma alját, rászórtam mandula helyett a cukrozott diót. Hezitáltam, hogy a rozmaring miatt ne hagyjam-e ki a bazsalikomot a tésztából, de jól tettem, hogy beletettem. Sőt, legközelebb kipróbálom frissen szedett lila bazsalikommal!
Egyszóval nagyon jó recept, a tészta okosan, ügyesen tökéletesre sült, és látványnak sem utolsó ez a süti. (A fele már hiányzik..)

Manota
Manota Sun, 2011-06-19 21:29

Kipróbáltam, már sütés közben nagyon jó illata volt! Isteni finom süti lett! A család minden tagjának nagyon ízlett. Máskor is megfogom csinálni! A receptet elmentettem! :D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-09-12 19:19

Az imént lett kész a sütid, kedves Eszter, és már meg is kóstoltam. Én ugyan nektarinnal készítettem, de az összhatás így is tökéletes. Bevallom, kicsit félve tettem a tésztába a szerecsendiót, nem is beszélve a bazsalikomról. De minden rendben vele, nagyon finom. Üdv: Éva

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-09-12 23:07

Szia Éva!
Mindig kicsit izgulok, amikor valami ilyesmi kerül fel, hogy vajon másoknak is ízlik-e majd? :-)
Örülök nagyon, a nektarin szuper ötlet!
Köszi, hogy kipróbáltad!
Eszter

Storno
Nyanyula / Storno Thu, 2010-06-10 07:43

hm...ez nagggyon jól hangzik. :) Mindenképpen kipróbálom! Eddig bele sem gondoltam, hogy ezek a fordított piték milyen jól hangzanak. Milyen gyömülcsökkel ajánlanád még? Köszi
Ági

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-06-10 10:07

Szia Ági!
Pedig érdemes kipróbálni őket! Itt az oldalon még találsz meggyel és almával készültet (Tarte Tatin) - nekem ez utóbbi az egyik kedvencem, a tésztájuk más és más. Ha többször készíted, próbáld ki a többit is és akkor azt is kitalálod, melyik tésztával ízlik majd a legjobban.
De tulajdnképpen minden gyümölccsel jó, ami kicsit azért sütésálló, vagyis sütés közben nem esik teljesen szét, nem lesz folyós, stb. Én mostanában az ananászon is gondolkoztam. Vagy vegyesen is teheted őket. Meggy, alma, körte, ananász, keményebb barackfélék, áfonya, szilva (mivel még nincs szezonja, akár előtte rumba vagy vörösborba áztatott aszalt is jó), huh, ennyi hirtelen. De biztosan megtalálod az igazán saját szájízednek valót. :-)
Sok sikert hozzá!
Eszter

364
tojás 3 db
finomliszt 180 g
cukor 180 g
napraforgó olaj 50 ml
víz 50 ml
sütőpor 1 tk
citromlé 1 ek
szerecsendió 0.5 tk
bazsalikom 0.5 tk
citromhéj 0.5 db
cseresznye 600 g
cukor 50 g
mandula 50 g
étkezési keményítő 1 evőkanál
porcukor 1 ek