r
Nosalty Logó

Rakott krumpli Vicikó konyhájából

Vicikó
Rakott krumpli Vicikó konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1086
Kalória
31.4g
Fehérje
38.8g
Szénhidrát
90.3g
Zsír
307.6g
Víz
444.3g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
8.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1086 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 4339 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 199 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.4 g

Zsír

  • Összesen
    90.3 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    444 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1968.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    248 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    363 mg
  • Nátrium
    1258 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    307.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    524 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    278 mg
  • Retinol - A vitamin:
    514 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    285 micro
Összesen 1086 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    361.3 g
  • Telített zsírsav
    179 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1777 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7872.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    993 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    249 mg
  • Foszfor
    1450 mg
  • Nátrium
    5034 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    155.2 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1230.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2095 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    261 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    1113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2056 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    394 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1141 micro
Összesen 4339 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    360.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    230 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 199 kcal

Elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük,még forrón megtisztítjuk, és felszeleteljük.
  2. A tojásokat keményre főzzük,megtisztítjuk, és szintén felszeleteljük.
  3. A kolbászt is hasonló vastagságúra felkarikázzuk.
  4. A tejfölt megsózzuk.
  5. Egy sütőálló mély edényt,tepsit alaposan kivajazunk.
  6. Elkezdjük a rétegezést. Elsőnek egy sor krumplit teszünk az edény aljára, kissé megsózzuk, majd jön egy sor kolbász, majd a tojásszeletek. Ezt is kissé megsózzuk, a vajból csipegetünk ide-oda darabkákat rá, és a tejföl kb. egyharmadát rákenjük. Még egy sort rakunk így le, ott is megsózzuk a krumplit, a tojást, és teszünk vajat is bele.
  7. Legfelső sor krumpli legyen, szintén kicsit megsózzuk, vajazzuk, majd ráöntjük a tejfölt, és elsimítjuk.
  8. Tetejére zsemlemorzsát szórunk.
  9. Előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük, míg szép aranybarna lesz a teteje.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az egyik legkedveltebb, hagyományos egytál-rakott ételünk. Azt hiszem ez a legegyszerűbb, leghagyományosabb elkészítési és összetevőkből álló összeállítás. Vannak különféle variációk, hol ez, hol az kerül bele, egy-kettőt próbáltam már, de igazából szerintem ez a rakott krumpli. Ez az az íz, amit ha kimondjuk a nevét, jut eszébe az ízlelőbimbóinknak. Finom savanyú uborkával, csalamádéval... A titka szerintem, hogy ne legyen száraz, a tejföl megfelelő mennyisége és a sorok közé rakosgatott vajdarabkák. Ez a mennyiség nálam egy kb. 23 cm-es átmérőjű sütőedényben készül. Meglehet, hogy nem a legkímélőbb ételek közül az egyik, ez van, de így szeretjük... :-)

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Olaszos rakott burgonya

Felturbóztuk a rakott krumplit, hogy ne mindig a magyarosat készítsük. A jól megszokott kolbász helyett sonka került bele, a tojást pedig felváltották a paradicsomkarikák. Az olaszos ...

Maggi

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...