r
Nosalty Logó

Rácsos almás pite

NS
Rácsos almás pite
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

töltelék

tészta

kenéshez

515
Kalória
8.2g
Fehérje
78.1g
Szénhidrát
20.3g
Zsír
222.6g
Víz
70.9g
Koleszterin
7.2g
Élelmi rost
29.6g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

töltelék

tészta

kenéshez

Összesen 515 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

töltelék

tészta

kenéshez

Összesen 3086 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

töltelék

tészta

kenéshez

Összesen 142 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    78.1 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    222.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 515 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.9 g

Zsír

  • Összesen
    121.6 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1477 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    188 mg
  • Foszfor
    693 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    468.6 g
  • Cukor
    177 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    1335.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    898 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    253 mg
  • Retinol - A vitamin:
    842 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    548 micro
  • β-crypt
    153 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    707 micro
Összesen 3086 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    61.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 142 kcal

Elkészítés

töltelék

  1. A vajat megolvasztjuk, és a tojással, tejjel, cukorral, csipet sóval együtt hozzáadjuk a liszthez, és tésztát gyúrunk belőle. Lefóliázva 15 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Eközben megpucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát. Elkeverjük 1 ek cukorral, és ízlés szerint 1-3 mokkáskanálnyi fahéjjal, majd lassú tűzön felfőzzük. Eközben levét engedi, gyakori kevergetés mellett ebben főzzük néhány percig. Tűzről levéve, egy szűrőbe tesszük át, félretesszük, hogy teljesen kicsepegjen, a levét feltétlenül megőrizzük!
  3. A tésztát ~40/60 arányban kettéválasztjuk. A nagyobbik részt jó 30 cm átmérőjű körre nyújtjuk, jóval nagyobbra, mint a sütőforma. Óvatosan a formára helyezzük, és középről kifelé haladva, a tésztát kívülről befelé segítve kitöltjük vele a tortaformát. Darált dióval és darált keksszel szórjuk meg, majd ráporciózzuk az almatölteléket.
  4. A kisebbik rész tésztát is kerekre nyújtjuk, és legalább 8 egyenlő csíkra felvágjuk. A csíkokat egyenként a formára helyezzük, és valamelyik ismert technikával szabályosra rácsozzuk.
  5. Az alma lecsepegtetett levéből 1 dl-t kimérünk (a többit kevés vízzel hígítva bátran elfogyaszthatjuk). 1 ek olvasztott vajjal elkeverjük, és a piténket megkenjük vele.
  6. Előmelegített sütőben 170-180 fokon 30-40 perc alatt világosbarnára sütjük. Legalább 15 percig békében hagyjuk sülni, de a hátralévő időben 2-3 alkalommal a vajas almalével bátran megkenegetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20

Ha pite, ráadásul gyümölcsös pite, akkor az az én kedvemnek sok-sok tölteléket és vékony tésztát jelent. Ez a recept egy 20 cm-es tortaformában való sütéshez elegendő mennyiséget tartalmazza - amint azt említettem - vékony tésztával és jó vastag töltelékréteggel. Sütőpor nem kerül bele, így akár 6-8 órát is pihenhet a tészta a hűtőben lefóliázva. Barna cukorral, nádcukorral is elkészíthető, sőt kifejezetten ajánlott: minek okán a fahéj miatt egyébként is barnás színt kap az almatöltelék, ennél a piténél még az esztétikailag sem zavaró a barna cukor jelenléte! Ugyan a vékony tészta könnyen kiszárad, s ezt nehéz jól eltalálni, a töltelék garantáltan mindenért kárpótol.

További receptek

Epres leveles pite

A leggyorsabban elkészülő gyümölcsös pitékhez megengedett a házi tészta mellőzése, így ugyanis tényleg nevetséges mennyiségű idő alatt hozzájuthatunk a zamatosan gyümölcsös ...

Lakos Benedek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...