Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rácsos almás pite

Rácsos almás pite
Rácsos almás pite
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha pite, ráadásul gyümölcsös pite, akkor az az én kedvemnek sok-sok tölteléket és vékony tésztát jelent. Ez a recept egy 20 cm-es tortaformában való sütéshez elegendő mennyiséget tartalmazza - amint azt említettem - vékony tésztával és jó vastag töltelékréteggel. Sütőpor nem kerül bele, így akár 6-8 órát is pihenhet a tészta a hűtőben lefóliázva. Barna cukorral, nádcukorral is elkészíthető, sőt kifejezetten ajánlott: minek okán a fahéj miatt egyébként is barnás színt kap az almatöltelék, ennél a piténél még az esztétikailag sem zavaró a barna cukor jelenléte! Ugyan a vékony tészta könnyen kiszárad, s ezt nehéz jól eltalálni, a töltelék garantáltan mindenért kárpótol.

hozzávalók / 6 adag

töltelék

tészta

kenéshez

  • 1 dl almalé (főzésből megmaradt)
  • 1 ek vaj (olvasztott)

ajánlat

Miután kihűlt, porcukorral meghintve pompásan néz ki.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat megolvasztjuk, és a tojással, tejjel, cukorral, csipet sóval együtt hozzáadjuk a liszthez, és tésztát gyúrunk belőle. Lefóliázva 15 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Eközben megpucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát. Elkeverjük 1 ek cukorral, és ízlés szerint 1-3 mokkáskanálnyi fahéjjal, majd lassú tűzön felfőzzük. Eközben levét engedi, gyakori kevergetés mellett ebben főzzük néhány percig. Tűzről levéve, egy szűrőbe tesszük át, félretesszük, hogy teljesen kicsepegjen, a levét feltétlenül megőrizzük!
  3. A tésztát ~40/60 arányban kettéválasztjuk. A nagyobbik részt jó 30 cm átmérőjű körre nyújtjuk, jóval nagyobbra, mint a sütőforma. Óvatosan a formára helyezzük, és középről kifelé haladva, a tésztát kívülről befelé segítve kitöltjük vele a tortaformát. Darált dióval és darált keksszel szórjuk meg, majd ráporciózzuk az almatölteléket.
  4. A kisebbik rész tésztát is kerekre nyújtjuk, és legalább 8 egyenlő csíkra felvágjuk. A csíkokat egyenként a formára helyezzük, és valamelyik ismert technikával szabályosra rácsozzuk.
  5. Az alma lecsepegtetett levéből 1 dl-t kimérünk (a többit kevés vízzel hígítva bátran elfogyaszthatjuk). 1 ek olvasztott vajjal elkeverjük, és a piténket megkenjük vele.
  6. Előmelegített sütőben 170-180 fokon 30-40 perc alatt világosbarnára sütjük. Legalább 15 percig békében hagyjuk sülni, de a hátralévő időben 2-3 alkalommal a vajas almalével bátran megkenegetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 6 087
elküldve: 1
receptkönyvben: 39
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rácsos pite, amerikai pite

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

515
alma 1.5 kg
cukor 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint
dió 1 marék
háztartási keksz 2 dkg
finomliszt 30 dkg
vaj 10 dkg
tojás 1 db
tej 0.5 dl
cukor 1 ek
1 csipet
almalé 1 dl
vaj 1 ek