Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás pite Saza konyhájából

Almás pite Saza konyhájából
Almás pite Saza konyhájából
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám számos almás pite receptet kipróbált, míg végül ráakadt erre. Azóta csak ezt készíti, és szerintem is ez a legfinomabb. Puha tészta, kissé savanykás almatöltelék sok fahéjjal... remélem, másoknak is legalább annyira fog ízleni, mint nekünk!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Langyosan a legfinomabb (nálunk nem is lenne ideje kihűlni), de hidegen is isteni. Dobozban vagy a tepsiben -egy konyhakendő alatt- napokig puha marad. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük az alma tölteléket. Az almákat meghámozzuk, félbe vagy negyedekre daraboljuk, és megtisztítjuk a magháztól. Lereszeljük, a levét alaposan kicsavarjuk, majd 4 kanál cukorral, egy fél citrom levével és 2 teáskanál fahéjjal fedő alatt kissé megpároljuk.
  2. Amíg az alma hűl, elkészítjük a lapokat. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük egy kanál cukorral és az élesztőt felfuttatjuk benne.
  3. A lisztet, cukrot, sertészsírt és a sütőport összekeverjük, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, majd a tejföl hozzáadásával a tésztává gyúrjuk. Akkor jó, ha szép sima és kissé ruganyos. Ha ragadna a tésztánk, pici liszttel segíthetünk a problémán.
  4. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk őket. A lapok egész vékonyak lesznek, de sütés közben majd feljönnek.
  5. Egy 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és az egyik lapot belehelyezzük. Megkenjük baracklekvárral, majd az alma töltelékkel. A másik lapot a tetejére rakjuk, és villával jól megszurkáljuk. A felvert tojással vastagon lekenjük.
  6. Közepes lángon addig sütjük, míg a teteje mindenhol aranybarna nem lesz (kb. 30 perc). Langyosan már szeletelhetjük is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 370
elküldve: 3
receptkönyvben: 30
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Saza

Mióta szakács: 2014.08.11.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: pite
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

almás lepény, fahéjas almás pite, almás pite házilag

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

288
tej 0.5 dl
cukor 10 dkg
friss élesztő 1 dkg
finomliszt 30 dkg
sertészsír 10 dkg
sütőpor 1 csomag
tejföl 2 ek
sárgabaracklekvár 3 ek
tojás 1 db
alma 1.2 kg
cukor 4 ek
citromlé 1 fél citromból nyert
fahéj 2 teáskanál