r
Nosalty Logó

Puha mézeskalács (Mézeskalács 5.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vica
Puha mézeskalács (Mézeskalács 5.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 988 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3950 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 367 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    379.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174 g
  • Cukor
    79 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 988 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.9 g

Zsír

  • Összesen
    103 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    599 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1516.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    204 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    789 mg
  • Nátrium
    176 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    695.9 g
  • Cukor
    314 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    888 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    365 mg
  • Retinol - A vitamin:
    874 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    579 micro
Összesen 3950 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    141 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.7 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 367 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy edényben a mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat gőz fölött állandó kevergetés közbenbesűritjük.
  2. A szirupot a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majdbelekevjük a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és a még meleg, de nem forró sziruphoz adjuk.
  3. Hozzáöntjük a lisztet is, és egy-két kanál tejfölt, majd rugalmas tésztává gyúrjuk.
  4. A tésztát szobahőmérsékleten 2-3 órán át állni hagyjuk.
  5. A méz miatt lehet, hogy a tészta kissé képlékeny és nem túl könnyű bánni vele. (Célszerű sütőpapírt használni.)
  6. A tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapíron pár perc alatt készre sütjük.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 127253
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 07.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sok-sok mézeskalács receptet kipróbáltam már, de ez vált be a legjobban. Kicsit macerás a ragacsos tészta miatt bánni vele, de a sütőpapír megkönnyíti a dolgot. Most karácsony nem lévén én szívecskéket szaggattam, a képen látható virágokat pedig a kisfiam készítette és töltötte meg eperlekvárral. Az fogyott el legelőször.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

szia vica. én nagyon szeretnék végre egy olyan mézeskalács receptet ami tényleg rögtön puha lesz. ez olyan?????????? eddig amiket csináltam k?vé keményedtek,olyan rossz érzés, a kisfiam ott toporog mindig,aztán mire kihül k? kemény lesz,szeretnék valami finom puha mézeskalácsot adni a kis kezébe.megprobálom,remélem nem csalódom!?

P.

Málinda a recept mellett fenn van olyan, hogy "további ajánlataink". Abban találsz egy "rögtön puha mézeskalács" receptet. Számtalanszor sütöttem már, tényleg puha! Próbáld ki bátran. Lehet, hogy ez is jó, de ezt még nem próbáltam ki. Eszter

Törölt felhasználó

szia eszter,köszönöm a segitségedet! az a másik recept amit felirtam magamnak,csak nemtudtam ezidáig hogy melyik lehet tényleg puha? azthiszem a hétvégén kipróbálom, azt amelyiket ajánlottad.! köszi a biztatást! esetleg szivesen fogadnék egy már BEVÁLLT linzer receptet!!! nem jó érzés ha az ember próbálkozik és nem lesz jó az eredmény,szivesebben állok neki olyannak ami valakinél már tutira bevállt! köszönöm a segitségedet

Törölt felhasználó

Hello:mégiscsak ennél a receptnél döntöttem,megcsináltam,és nekem jobb mint a rögtön puha receptje. rájöttem hogy az én receptem amit tavaly csináltam ugyanaz mint a rögtön puha recept. az nekem akkor kemény lett,ez most jobb. egy kérdésem lenne: mindenkinél úgy van hogy mikor kiveszem a süt?b?l finom puha,kb.fél óra és kemény lesz,másnapra picit visszapuhul,de olyan nem marad ugye senkinek mint sütés után rögtön???????? ja, és mi a titka a diszitésnek?????? nekem soha nem lesz az igazi!

P.

Szia Málinda! Érdekes, amit írsz: ahogy említettem, én mindig a rögtön puhát sütöm. Az a fajta egyetlen esetben lesz kemény, akkor ha túlsütöd. Utána kell neki egy kis id?, mire visszapuhul. Ha eltalálod és jó id?ben veszed ki a süt?b?l (ez akár csak fél perc is lehet), akkor nem lesz kemény. Más fajtáknál nekem csak rosszabb tapasztalataim voltak, pláne az elkészítésnél, minden tiszta mézeskalács volt. :-))) A máz, ha arra a fehérre gondolsz: A titka az, hogy megfelel? mennyiség? cukrot kell jó keményre felverni a tojásfehérjével, és ez bizony eltart egy darabig. De ha sikerül, akkor szépen lehet vele díszíteni habkinyomóval. Eszter

Vica

Szia Málinda! Örülök, hogy mégis az én receptem mellett döntöttél. Díszíteni szerintem nagyon egyszer? a cukormázzal megtöltött ?tollakkal?. Szines is édes is nálam a gyerekek nagyon élvezik a munkát vele. Én is nagyon sok mézeskalács receptet kipróbáltam, de nekem ez vált be a legjobban. Sütöttem olyan kalácsot, amit csak tejbe áztatva bírtuk megenni olyan kemény lett:-)). Pedig nagyon figyeltem a sütési id?re. Éva

Törölt felhasználó

Szia Eszter! valószinü hogy igazad lehet a sütés idejét illet?en,a süt?m egy régebbi villanyt?zhely és nem 100%-os. akkor süt ha van kedve igy sokszor megduplázom a sütési id?t. arra már rájöttem hogy a fels? lapokat tilos bekapcsoljam ha sütni szeretnék,persze nem ez a megoldás igyekszem megnézetni egy szerel?vel.a tojásfehérjét pedig biztosan nem kavartam elég ideig mert az minden évben cukor szirup marad,pedig már ez az 5.éve hogy probálkozom,a kisfiam imádja csinálni! most is azzal vigasztalt "nem baj anya nekem ez a legjobb" csakis miatta nem adom fel és minden évben újra megpróbálom!!!!!!!!!

Törölt felhasználó

SZIA ÉVA! mint már az elöbb emlitettem az Eszternek biztos hogy a süt?m is hibás,de nekem mégis a te recepted sikerült jobban,a tavalyit a kisfiam teába áztatta. ezt még karácsony elött mégegyszer megsütöm,mert most túlságosan arra mentem hogy legyen szinük és picivel ha elöbb kivettem volna fakóbb de még jobb lett volna szerintem, végülis nyers nem maradhat! nem? mindent?l független a kisfiammal tegnap este diszitgettük neki igy is nagy öröme volt a közös munkába,hogy a hab nekem egy fehér cukorszirup maradt,és fogpiszkálóval diszitgettünk! már három éves kora óta /most 7/ minden évben izgatottan segit szeretek vele készülni a közelg? ünnepre,ez olyan jó és még az sem baj neki ha nem a legszebbek a világon neki akkor is a legszebb amit eggyütt készitünk aztmondta tegnap! ez a legjobb érzés!!!!!!!!

P.

De aranyos! :-)))

Törölt felhasználó

Kedves Málinda! A díszít? mázat próbáld meg úgy készíteni,hogy veszel 1 tojásfehérjét,és ahhoz átszitált porcukrot adagolsz,illetve 1 kk. citromlevet.Akkor jó,ha felemeled a habver?t vízszintesbe,és a cukros massza jégcsapként csüng le róla,vagyis nem folyik le,hanem menet közben,pár másodperc alatt megdermed.Nem kevés porcukor kell hozzá,pontos mennyiséget nem tudok mondani,még soha nem mértem le.A lényeg a habver?s teszt :) Én géppel szoktam keverni,egyszer?bb (és sokkal gyorsabb) mint kézi habver?vel.

Törölt felhasználó

Szia Málinda! A máz titka hogy 1 keményre felvert tojásfehérjéhez kezded apránként adagolni a 15-20 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet. A cukor mennyisége függ a tojás nagyságától. Boszi

Törölt felhasználó

Szeretném megkérdezni, hogy hány nappal el?bb lehet megsütni karacsonykor? Nem szárad nagyon meg? Dobozban lehet tárolni? Köszi el?re is a választ. Üdv. Eta

Vica

Szia Etelka! Sajnos pontos adatokat nem tudok mondani Neked, mert nálunk mindig nagyon gyorsan elfogyott. De szerintem 5-6 napig dobozban biztosan eltartható. Éva

Törölt felhasználó

Most próbáltam ki a receptet, de nekem sajnos nem sikerült. Minden el?írást betartottam a készítés során, de k?kemény, beton lett a tészta. A kezem még most is vörös, alig tudtam kinyújtani. Emiatt aztán vastag is lett a kalács és a teteje egyenetlen. Az íze pedig csip?s a sok szódabikarbónától. Nekem van egy bevált receptem, amit egyszer? összeállítani és kisütni, de az nem lesz azonnal puha. Ezért próbáltam most ki ezt a receptet, hátha. Sajnos, nem jött össze.

Törölt felhasználó

Én csak pozitív élményekr?l tudok beszámolni! A mézeskalács-tészta el?ször annyira híg volt, hogy aggódtam, hogy nem lesz elég szilárd, mire nyújtani akarom. Mivel kés? délután kezdtem hozzá, a kiszaggatást másnapra hagytam, állt egy éjszakát a h?t?ben. Kis lisztezés után már könnyen ki tudtam nyújtani. Ügyeltem arra, hogy még szinte lágy legyen a tészta, mikor kiveszem a süt?b?l, ezt tényleg nem volt több 5 percnél. Omlós lett, másnapra is csak 20 százalékban keményedett vissza, szóval így is puha maradt. Annyit azért csaltam, hogy a liszt fele teljeski?rlés? rozsliszt volt és csak a másik fele sima liszt. De így is ugyanolyan eredményt értem el.

Törölt felhasználó

Szia Vica! Én is rögtön fogyasztható mézeskalács receptet kerestem és megtaláltam ;) Nagyon finom lett és nem a szokásos betonkemény mézes amit talán ha egy hónapra eldobozolsz akkor ehet? lesz, hanem hatalmas meglepetésemre puha és csöppet sem száraz süti lett bel?le..:) Az egész család nagyon örült neki, el is kérték a receptet, alig hitték el, hogy ilyet is találni :D Gratula a recepthez, kellemes karácsonyt! :)

vgyorvari

Vica! Köszönöm a receptet, tényleg puha. Életem els? mézeskalácsát sütöttem és neked köszönhet?en sikerélménnyel. :)

OsztriGa

Szia Vica! Nekem ez sokkal jobban ízlett, mint a "rögtön puha", mert abból nagyon kiéreztem a süt?port, kicsit kesernyéssé tette. Ennek isteni mézes íze van. És éppen annyira roppanós, amennyire el is várom, hogy olyan legyen. Én a fele arányban rozsliszttel készítettem, és egy kicsit kevesebb (200g) cukrot tettem bele, és 3 ek mézet. Eredmény: hihetetlenül kezes, könnyen nyújtható tészta. Nagyon jó!! Gyerekek is könnyedén tudták a formákat szaggatni. Köszönöm, hogy felraktad, ezentúl csak ezt fogom sütni. Üdv.: T.

Törölt felhasználó

Kedves Vica! Ebb?l körülbelül hány darab lesz? Köszönettel: Réka

Manofalva

Nagyon köszönjük a receptet! Ma megsütöttük a 3 éves lányommal, de kezdhetjük újra, mert bár senki nem szereti itthon a mézeskalácsot, a terv az volt a karácsonyi hangulatot teremtjük meg az illatával, és a fára készül. Ennek az lett a vége, hogy a család befalta a jó pár tepsinyi mézeskalácsot, maradék még a fán sem t?nne fel :O) Nagyon jó, nagyon finom, gyors!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.