Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Profiterol ahogy Rhode készíti

Profiterol ahogy Rhode készíti
Profiterol ahogy Rhode készíti
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány hónapja 4 napra vendégül láttam egy görög szakácsot (az unokahúgom vőlegényét), és tőle tanultam, állítólag ez az eredeti profiterol recept.

hozzávalók / 6 adag

A fánkokhoz

Az eredeti profiterol krémhez

A csokiszószhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Fánkok:

  1. Egy edényben lassú tűzön felforraljuk a vizet, vajat, sót, és összekeverjük a liszttel.
  2. Levesszük a tűzről, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat, addig keverjük, amíg egy gombócba összeáll.
  3. A tésztából sütőpapírral bélelt tepsibe kanalanként kis halmokat rakunk, 220 fokon 5 percig, utána 180 fokon 10 percig sütjük.

Krém:

  1. A tejet a fele cukorral és a vaníliával lassú tűzön melegítjük, egy másik edénybe a cukor másik felét, a lisztet, búzadarát és a tojásokat összekeverjük.
  2. Amikor a tej már gőzölög, hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a lisztes masszát, simára keverjük, sűrűre főzzük, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a vajat, utána addig kavarjuk, amíg elolvad a vaj és hagyjuk kihűlni.
  3. Amikor langyosra hűlt, a felvert habtejszínt hozzákeverjük a krémhez.

Csokiszósz:

  1. Egy edénybe töltjük a tejet, tejszínt, vajat, beledaraboljuk a csokit, és lassú tűzön folyamatosan csomómentesre keverve forraljuk, langyosra hűtjük.
  2. A kis fánkocskákat a krémmel megtöltjük, egy magasabb falú tálba egymás mellé rakjuk.  A csokiszósszal leöntjük a megtöltött fánkokat. Hűtőben jól lehűtjük, és tálalhatjuk.
  3. Aki szeretné, a csoki szószt márványosra keverheti egy kis felvert tejszínnel (a képen én is így csináltam), de ez elhagyható. 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40*28 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 25 941
elküldve: 17
receptkönyvben: 450
elkészítve: 16/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Rhode

Mióta szakács: 2012.04.15.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

profiterol egy görög szakács keze nyomán, profiterol, képviselőfánk, krémes fánk

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kuhara
kuhara / kuhara Sat, 2014-03-29 14:15

Szia kedves Rhode! Ne haragudj, nem láttam, hogy írtál még karácsony előtt! Az a habos babapiskótás szelet őrülten jól hangzik! A többi is finom lehetett nagyon! "Megkésve bár, de törve nem..." kívánok a kislánykádnak utólag is nagyon boldog szülinapot! Kellemes hétvégét kívánok Neked szeretettel! Üdv. Kuhara

mkata
M.Kata / mkata Sun, 2014-02-02 17:54

Kedves Rhode! Elkészítettem, csudafinom lett. Sajnos, a fánkocskák valamiért összezuhantak, elég nehezen töltöttem meg őket, de mind a töltelék, mind az öntet isteni lett, a fánk íze is, csak hát... Nem tudom, miért zuhanhatott össze. Valamit elronthattam. Miután kisült, kinyitottam résnyire a sütőajtót, nem vettem ki rögtön a tepsit, sűrűn nézegettem, és szomorúan láttam, ahogy esnek összefele. Ettől függetlenül nagyon köszönöm a receptet, igen sűrűn fogom elkészíteni. Sokkal nehezebbnek gondoltam, de így már vígan bele merek fogni többször is! Szép napot! :)

Rhode
Rhode / Rhode Mon, 2014-02-03 06:31

Kedves Mkata!
Sajnálom, hogy a fánkok összeestek, nem igazán tudom miért, mert ezek a kis fánkok elég stabilak szoktak lenni. Lehet, hogy kicsivel több liszt kellett volna hozzá, mert a liszt minőségében is elég nagy eltérés lehet. A nyers tésztának elég keménynek kell lenni, ha kicsit folyós akkor összeeshet sütés után. Vagy ha túl nagy tojásokat használtál, hiszen a túl sok tojásfehérje miatt "felfújtként" viselkedhet a tészta, és összeesik mint a piskótánál is. Én úgy tanultam, hogy sütéskor mindig közepes méretű tojásokat vegyünk. Persze csak találgatok, esetleg próbáld meg legközelebb sűrűbbre készíteni a tésztát. Sok sikert és szép napot!

mkata
M.Kata / mkata Thu, 2014-02-06 14:23

Köszönöm szépen a segítséget, Kedves Rhode, mindenképpen kipróbálom újra, és újra és újra, míg nem lesz tökéletes :). Ha megengeded, majd beszámolok, ha szépek lettek a fánkocskák, mármint ha nem estek össze. Arra nagyon büszke leszek :)
Szép napot és hétvégét kívánok! Köszönet még egyszer a receptért!

Rhode
Rhode / Rhode Thu, 2014-02-06 15:09

Ja és szívesen veszem majd a beszámolót. További szép napot!

Rhode
Rhode / Rhode Thu, 2014-02-06 15:07

Azt elfelejtettem írni, hogy én simán kivettem a sütőből amikor kész lett, nem vártam vele és nem esett össze. Régebben a sima képviselőfánkot mindig zsírral készítettem ugyanolyan finom volt.

kuhara
kuhara / kuhara Thu, 2013-12-19 22:57

Szia Kedves Rhode!

Készül karácsonyra a profiterol? :-) Kellemes ünnepeket kívánok Neked és családodnak szeretettel!

Rhode
Rhode / Rhode Fri, 2013-12-20 08:43

Szia Kedves Kuhara!
Hát a család habos gesztenyekrémes kockát kért, és habos túrós babapiskótás szeletet, plusz a kisebbik lányom születésnapjára (ma 26 éves) mire hazaér csokitortát kell készítenem, mert csokit eszik csokival, úgyhogy a profiterol most elmarad. De én nagyon szeretem, úgyhogy szilveszterre mindenképpen az lesz. Ha elkészülök a sütikkel felteszem majd ide is. Nektek is kívánok minden jót, áldott ünnepeket. Te mit készítesz?

kuhara
kuhara / kuhara Fri, 2013-11-08 19:00

Kedves Rhode!
"Fáziseltolódással", de elkészült a mesteri műűű! :-) Hát nem csalódtam a receptben! Igazán nagyon finom lett! Köszönöm ismét, hogy "közkinccsé" tetted! ... és igen! Valóban finomabb lett, mint amit készen vásárolunk! További kellemes alkotást kívánok szeretettel!

Rhode
Rhode / Rhode Sat, 2013-11-09 13:24

Kedves Kuhara!
Örülök, hogy jól sikerült, és, hogy vissza is jeleztél. Én is tervezem, hogy újra nekidurálom magam, és elkészítem ismét, de lehet, hogy már csak Karácsonyra.

kuhara
kuhara / kuhara Fri, 2013-10-18 23:53

Köszönöm a receptet és a gyönyörű képet, holnap kipróbálom! Őőőrülten jól néz ki! :-)

Rhode
Rhode / Rhode Sat, 2013-10-19 06:39

Majd számolj be az eredményről, hogy sikerült. Nekem sokkal jobban ízlett, mint amit készen vásárolunk.

1008
vaj 125 g
víz 250 ml
finomliszt 250 g
tojás 4 db
1 csipet
tej 0.5 l
cukor 12 dkg
búzadara 50 g
finomliszt 2.5 dkg
tojás 2 db
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 1 ek
habtejszín 250 ml
tej 250 ml
habtejszín 83 ml
vaj 2 ek
étcsokoládé 25 dkg