Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Profiterol Júlia konyhájából

Profiterol Júlia konyhájából
Profiterol Júlia konyhájából
65 perc / előkészület: 50 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sosem csináltam még ilyet, de a karantén idején úgy terveztem, hogy kipróbálok ténylegesen macerás vagy macerásnak gondolt süteményeket. 

Ebből a receptből nagyjából 50 db kis fánk lesz.

hozzávalók / 12 adag

Égetett tészta

Cukrászkrém

Öntet

ajánlat

Akinek nincsen kedve a cukrászkrémmel foglalatoskodnia, használhat sima főzős vaníliapudingot is (én is csináltam már úgy). A csomagoláson írtak helyett 6 dl tejjel készítettem, és egy kis extra vanília aromát tettem hozzá. Így sokkal gyorsabb, kevésbé macerás lesz, és nem marad az ember nyakán 8 db tojásfehérje. :)))

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük az égetett tésztát: a vizet, az olajat, a cukrot és a sót egy lábasban felforraljuk. Amikor forr, beleöntjük a lisztet, és folyamatosan kevergetjük, amíg a tészta össze nem áll és elválik a lábas falától.
  2. Ezután áttesszük egy másik edénybe, és robotgéppel magas fordulaton elkezdjük keverni/habosítani. Mielőtt a tojásokat beleütjük, várunk egy picit, hogy ne forrón kerüljenek bele a tojások, majd egyenként hozzákeverjük őket. Egy teljesen sima, egynemű, kissé ragacsos tésztát kell kapjunk. (Nekem 4 kis méretű tojás kellett ehhez, de ha nagyobb méretű tojás van, 3 is elegendő.)
  3. Előmelegítjük a sütőt 210 fokra.
  4. Habzsákba tesszük a tésztát, majd sütőpapírra nyomunk kis halmokat (jobban megnőnek, mint az ember gondolná, nem kell érme méretűnél nagyobbakat kinyomni), kellő távolságra egymástól. Sütés előtt, kissé nedves kézzel összefröcsköljük a kis halmokat (vagy szórófejes eszközzel lespricceljük őket; kell ez a kis mennyiségű víz a sütéshez, ettől lesznek szép levegősek).
  5. Előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket, majd hagyjuk hűlni.
  6. Közben elkészítjük a cukrászkrémet: a vaníliát hosszában szétvágjuk, majd egy lábasba tesszük a tejjel és a tejszínnel együtt. Felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  7. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a keményítővel.
  8. A langyos tejből kivesszük a vaníliát, kikaparjuk a kis magjait, majd visszatesszük a tejhez, és lassú tűzön ismét melegíteni kezdjük, miközben lassan adagoljuk hozzá a tojásokat. Addig főzzük, amíg a krém be nem sűrűsödik. Egy kis tálba tesszük, a tetejét letakarjuk fóliával, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni.
  9. A lehető legkisebb fejjel ellátott habzsákba töltjük a cukrászkrémet. A csövet a kész kis fánkok oldalába szúrjuk, és megtöltjük a krémmel.
  10. Az öntethez a tejszínt felmelegítjük (nem kell teljesen felforralni), majd az apróra tördelt étcsokira öntjük. Egy pár percet hagyjuk rajta állni, majd összekeverjük, amíg össze nem áll a ganache.
  11. A fánkokat egymásra pakoljuk, leöntjük a csokiszósszal ízlés szerint, és lehet is tálalni.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 2 478
elküldve: 1
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Júlia

Mióta szakács: 2010.10.24.
119 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

olasz égetett tésztás fánkocska

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

469
napraforgó olaj 100 g
víz 100 g
finomliszt 100 g
tojás 4 db
1 csipet
cukor 1 csipet
tej 4 dl
habtejszín 300 ml
vanília 1 db
tojássárgája 8 db
cukor 60 g
étkezési keményítő 40 g
étcsokoládé 250 g
habtejszín 250 g