Pizza fokhagymás-tejfölös alappal, sonkával, tükörtojással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
birodalmi légimarsall
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
Fokhagymás-tejfölös alap
Pizzatészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
11 kcal
-
125g víz0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g disznózsír90 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
6g só0 kcal
Sütés
Összesen
1801
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
Fokhagymás-tejfölös alap
Pizzatészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
23 kcal
-
250g víz0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
20g disznózsír180 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
11g só0 kcal
Sütés
Összesen
3604
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
Fokhagymás-tejfölös alap
Pizzatészta
-
35.2g finomliszt128 kcal
-
0.5g instant élesztő2 kcal
-
17.6g víz0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
1.4g disznózsír13 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
0.8g só0 kcal
Sütés
Összesen
256
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.1 g
Zsír
-
Összesen 78.5 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 386 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4938 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 852 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 847 mg
-
Nátrium 3006 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 204.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 330.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 547 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 71 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 214 mg
-
Retinol - A vitamin: 542 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 294 micro
Összesen
1801
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.2 g
Zsír
-
Összesen 157 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 773 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9876 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 239 mg
-
Kálcium 1704 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 202 mg
-
Foszfor 1695 mg
-
Nátrium 6011 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 409.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 660.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1095 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 390 micro
-
Kolin: 429 mg
-
Retinol - A vitamin: 1083 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 121 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 588 micro
Összesen
3604
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 695.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 423 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
256
kcal
Hozzávalók
Fokhagymás-tejfölös alap
Pizzatészta
-
500 g finomliszt (Lehet fele-fele arányban finom- és rétesliszt is - úgy egy rugalmasabb tésztát kapunk.)
-
7 g instant élesztő (Friss élesztőből is lehet: elvileg 30 g kell. Instant élesztőnél meg kell nézni a csomagoláson az adagolást (általában 1/2 kg listhez szokott kelleni 1 zacskóval).)
-
2.5 dl víz
-
1 csapott ek cukor
-
2 dkg disznózsír
-
1 ek olívaolaj
-
1 ek só
Sütés
Elkészítés
Fokhagymás-tejfölös alap
- A tejfölt tálkába öntjük.
- A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a tejfölhöz adjuk. Lehet reszelni, vagy fokhagymanyomóval is nyomni, de akkor egyenesen bele a tejfölbe.
- Hozzáadjuk az olajat (a mennyiségével szabályozható az alap folyóssága) és a sót, ízlés szerint.
- Alaposan elkeverjük és fóliával lefedjük. Legalább 4 órát kell szobahőmérsékleten pihennie, hogy összeálljon az íze. Ha 12, vagy több órával előbb megcsináltuk, akkor a hűtőben is pihenhet.
Pizzatészta
- Egy tálkában elkeverjük az instant élesztőt a cukorral és egy fél evőkanál liszttel, lassan, kevergetve felöntjük a langyos vízzel, meleg helyre tesszük és várunk, míg felfut (kb. 30 perc).
- Ezalatt kimérhető a többi összetevő egy nagyobb edénybe.
- A felfutott élesztőt hozzáadjuk a többi összetevőhöz és ruganyos, kéztől-edénytől jól elváló tésztává gyúrjuk őket.
- Az edényben konyharuhával letakarva egy órát hagyjuk pihenni/kelni a tésztát.
- Átgyúrjuk, két gombócra osztjuk és még félórát (vagy tovább, ha még senki nem éhes) hagyjuk pihenni.
Sütés
- Reszeljük le a sajtot!
- A tepsire, vagy rácsra sütőpapírt terítünk.
- Fogjuk az egyik tésztagombócot és lisztezett gyúródeszkán, vagy csak magán a munkalapon, lisztezett nyújtófával akkorára nyújtuk, hogy ráférjen a tepsire/rácsra, majd rárakjuk.
- A tészta szélét körben visszahajtogatjuk, így egy vékony peremet kapunk. Óvatosan, hogy ki ne lyukasszuk megütögetjük a peremet és a tészta többi részét a villa hegyével, hogy könnyebben süljön majd át.
- Rákenjük az alapot (akkora hányadát, ahány pizzát tervezünk csinálni).
- Ha nem mindenki ugyanúgy szereti fűzerezve, akkor itt lehet egyedi módon - pl. rászórni egy kisebb marék oregánót.
- Ráhelyezzük a sonkát (kb. 2 szeletnyi fér el egy-egy lepényen). Ízlés szerint lehet egyben, csíkokra/négyzetekre/dinósra/stb. vagdalva.
- Rakjuk az előmelegített sütő közepére és pár percenként nézzünk rá.
- Amint elkezd pirosodni a tészta, üssünk egy tojást a közepére. Ha a sárgája nem sérült meg, akkor villával óvatosan lyukasszuk ki, hogy biztosan ne "robbanjon" szét.
- Amikor a tojásfehérje megszilárdult, szórjuk meg a tésztát a sajt akkora hányadával, ahány pizzát tervezünk sütni.
- A pizza akkor van kész, ha a tészta széle és a sajt teteje is megpirult. Ekkor vegyük ki a sütőből és szeleteljük.
- A fenti lépéseket ismételjük a többi adag elkészítéséhez!
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 60
- Össznézettség: 1748
- Feltöltés dátuma: 2023. november 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
birodalmi légimarsall
3 recept
A tészta -minimális módosítással- NS pizzatészta receptje (https://www.nosalty.hu/recept/pizzateszta-paradicsomszosz-2). Ezúton is köszönöm!