Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pissaladiére 2.

Pissaladiére 2.
Pissaladiére 2.
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kenyérsütésből maradt nyers tésztának a hasznosítására az idők folyamán világszerte jobbnál jobb ételek születtek. Attól függően, hogy hol készítik, és mi kerül a tésztára – a teljesség igénye nélkül – hívhatják: töki pomposnak, langallónak, kenyérlángosnak, pizzának, tarte flambée-nek, pfannkuchen-nek vagy akár pissaladiére-nek. A pissaladiére karamellizált hagymával, szardellával és fekete olajbogyóval gazdagon megrakott lepény, amelyet francia pizzának is hívnak. Ez az elnevezés is utal eredetére, hiszen olasz közvetítéssel került francia földre az 1300-as évek elején, a pápák avignoni fogságának idején. Avignonban „marasztalt” V. Kelemen pápának római szakácsa készítette vigaszul a hagymás lepényt. Ezt a lepényt Franciaország déli részén, Provance közelében a mai napig készítik. Az olajbogyós, szardellás ízesítés és jellegzetes négyzetrácsos díszítés a franciáknak köszönhető.
A recept a Kifőztük 6. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető innen.

hozzávalók / 4 adag

A feltéthez

A tésztához

A tepsi kenéséhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót.
  2. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 6-8 perc pihentetés után hozzákeverjük az olajat, jól bedagasztjuk a tésztát és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tésztára valót. A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén 1 evőkanál kakukkfűvel, fedő alatt 30-40 perc alatt krémesre pároljuk. (Sózni nem szükséges, mert a szardella és az olajbogyó elég sós.)
  4. Egy 40X29 cm nagyságú, alacsony falú tepsit vékonyan kiolajozunk, a megkelt tésztát egyenletesen elosztjuk benne. A tésztára simítjuk a krémes hagymát. A szardellából vékony csíkokat vágunk, amelyeket rács alakzatban a hagymára fektetünk. A négyzetek közepére egy-egy olajbogyót fektetünk.
  5. Megszórjuk a maradék kakukkfűvel. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. Amikor elkészült, friss kakukkfűvel megszórhatjuk.
  7. Négyzet alakúra szeleteljük, melegen kínáljuk, de hidegen is fogyasztható.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x29 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 461
elküldve: 1
receptkönyvben: 46
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szardellás-hagymás lepény, francia pizza

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2010-09-09 20:38

Ó, Eszter köszönöm szépen! (Tartottam egy kis nyári szünetet, most már lassan jövök a receptekkel....így a pissaladiére is felkerült;)...és csak annyit mondhatok, hogy finom!!!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-09-09 20:22

Ezt már a blogodon is nézegettem régóta, és reménykedtem, hogy egyszer ide is felkerül. :-)
Annyira szép! És tuti finom is.
Elmentettem, köszönöm neked.
Eszter

650
vöröshagyma 1 kg
vaj 5 dkg
olívaolaj 5 ek
kakukkfű 1.5 ek
szardella 9 dkg
fekete olajbogyó 20 db
finomliszt 25 dkg
víz 1.5 dl
élesztő 1.5 dkg
olívaolaj 4 ek
cukor 0.5 teáskanál
1 teáskanál
olívaolaj 1 teáskanál
kakukkfű 3 szál