r
Nosalty Logó

Pissaladiére 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Pissaladiére 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A feltéthez

A tésztához

A tepsi kenéséhez

A díszítéshez

Összesen 650 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A feltéthez

A tésztához

A tepsi kenéséhez

A díszítéshez

Összesen 2604 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A feltéthez

A tésztához

A tepsi kenéséhez

A díszítéshez

Összesen 153 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1993.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    146 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    1532 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    277.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    148 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 650 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.8 g

Zsír

  • Összesen
    135.7 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    184 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7973.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    585 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    241 mg
  • Foszfor
    839 mg
  • Nátrium
    6128 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    287.9 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1111.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    395 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    62 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    592 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    387 micro
Összesen 2604 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    465.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    358 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 153 Kcal

Hozzávalók

A feltéthez

A tésztához

A tepsi kenéséhez

A díszítéshez

Elkészítés

A feltéthez

  1. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót.
  2. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 6-8 perc pihentetés után hozzákeverjük az olajat, jól bedagasztjuk a tésztát és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tésztára valót. A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén 1 evőkanál kakukkfűvel, fedő alatt 30-40 perc alatt krémesre pároljuk. (Sózni nem szükséges, mert a szardella és az olajbogyó elég sós.)
  4. Egy 40X29 cm nagyságú, alacsony falú tepsit vékonyan kiolajozunk, a megkelt tésztát egyenletesen elosztjuk benne. A tésztára simítjuk a krémes hagymát. A szardellából vékony csíkokat vágunk, amelyeket rács alakzatban a hagymára fektetünk. A négyzetek közepére egy-egy olajbogyót fektetünk.
  5. Megszórjuk a maradék kakukkfűvel. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. Amikor elkészült, friss kakukkfűvel megszórhatjuk.
  7. Négyzet alakúra szeleteljük, melegen kínáljuk, de hidegen is fogyasztható.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x29
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5536
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 09.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A kenyérsütésből maradt nyers tésztának a hasznosítására az idők folyamán világszerte jobbnál jobb ételek születtek. Attól függően, hogy hol készítik, és mi kerül a tésztára – a teljesség igénye nélkül – hívhatják: töki pomposnak, langallónak, kenyérlángosnak, pizzának, tarte flambée-nek, pfannkuchen-nek vagy akár pissaladiére-nek. A pissaladiére karamellizált hagymával, szardellával és fekete olajbogyóval gazdagon megrakott lepény, amelyet francia pizzának is hívnak. Ez az elnevezés is utal eredetére, hiszen olasz közvetítéssel került francia földre az 1300-as évek elején, a pápák avignoni fogságának idején. Avignonban „marasztalt” V. Kelemen pápának római szakácsa készítette vigaszul a hagymás lepényt. Ezt a lepényt Franciaország déli részén, Provance közelében a mai napig készítik. Az olajbogyós, szardellás ízesítés és jellegzetes négyzetrácsos díszítés a franciáknak köszönhető. A recept a Kifőztük 6. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető innen.

Hozzávalók

A feltéthez

A tésztához

A tepsi kenéséhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek