Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pillekönnyű kakaós csiga

Pillekönnyű kakaós csiga
Pillekönnyű kakaós csiga
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Semmi különös, szerettem volna az édesanyám-féle ízeket felidézni, így egy könnyed, nem túl cukros, kelt tésztás receptet kerestem. Mivel egyik sem tűnt pont olyannak, ezért több különbözőből variáltam össze ezt. A végeredmény kívül ropogós, belül pehelykönnyű finomság!

hozzávalók / 4 adag

tészta

töltelék

kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet langyosra melegítjük, beleteszünk 1 ek cukrot, és ebben futtatjuk meg az élesztőt. (Az instant élesztőt elvileg nem muszáj, azonban én csak ebben a módszerben bízom.)
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, 2 ek cukorral, beleütjük a 2 tojást. A 10 dkg vajat megolvasztjuk, ezt is hozzákeverjük.
  3. Ehhez adjuk hozzá a megfutott élesztőt, majd az egész masszát egy fakanállal összedolgozzuk. Ha összeállt, kézzel tovább dagasztjuk. Egy könnyű, nem nyúlós, nem ragadós, de nem is kemény tésztát kell kapnunk. A liszttől függően elképzelhető, hogy még 5-10 dkg-ot dagasztás közben felvesz. Akkor jó, ha elválik az edény falától.
  4. Az edényt és benne a tésztát konyharuhával letakarjuk, szobahőmérsékleten legalább 1, de inkább 1,5 órát kelesztjük.
  5. Amíg kel, a töltelékhez összekeverünk 2 ek cukrot és az 1 ek kakaóport. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk.
  6. A tésztát olajjal vagy 2-3 dkg olvasztott margarinnal megkenjük, ízlés szerint őrölt fahéjjal meghintjük, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket.
  7. Feltekerjük, kb. 3 ujjnyi széles csigákat vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól 3-4 cm távolságban elhelyezzük a csigákat. Én az alját összenyomkodom, hogy ne folyjon ki a töltelék.
  8. Ezután egy tojást villával felverünk, és a csigákat egyenként a tojással megkenjük, így roppanósak és szép fényesek lesznek.
  9. Kb. 30 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 21 711
elküldve: 2
receptkönyvben: 73
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

joppi

Mióta szakács: 2016.01.16.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós csiga, kakaós tekercs, kelt tésztás kakaós csiga

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

741
tej 2.5 dl
nádcukor 3 ek
instant élesztő 7 g
finomliszt 40 dkg
1 csipet
margarin 10 dkg
tojás 2 db
cukrozatlan kakaópor 1 ek
nádcukor 2 ek
margarin 3 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
tojás 1 db