Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pilisi diszkosz

Pilisi diszkosz
Pilisi diszkosz
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hogy mi a diszkosz? Egy sportszer, amelynek lényege valamilyen távolságra történő eljuttatása egy sportoló - optimális esetben diszkoszvető által? Vagy esetleg a szépen csengő, Symphysodon latin nevű, alapvetően az Amazonas folyóban élő, egyébként népszerű akváriumi halfaj? Nem, ez alkalommal nem erről van szó. A diszkosz egy jól záródó fém edény, amelyet parázsba téve remek ételeket készíthetünk. A hagyomány szerint ezt az edényt pilisi kovácsok készítették először. Tőlük származik ez a recept is.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Na ez az az étel, ahol csak a fantáziánk szab gátat az elkészítés sokféleségének. Nézzünk körül a hűtőben, mindenféle zöldségféle jól jöhet, kipróbálhatjuk másféle hússal is (én ez alkalommal találtam még némi vaddisznót a mélyhűtőben), gazdagíthatjuk kolbásszal, vagy készíthetjük csípősen is néhány erős paprikaszelettel. Csak bátran!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst felszeleteljük, fűszerezzük, és félretesszük, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.
  2. A szalonnát szeletekre vágjuk, a krumplit és a hagymát megpucoljuk, szintén felszeleteljük. A paprikát, paradicsomot, gombát szeletekre vágjuk, míg a megtisztított fokhagymát apróra vágjuk. Ne vágjuk egyiket se túl vékonyra, hogy ne főjenek szét.
  3. A diszkoszunkat kibéleljük a szalonnacsíkokkal. Erre tesszük a hagymát, a burgonyát, a zöldségeket, a húst, majd a fokhagymát. Újabb réteg szalonna következik, és az előzőeket megismételjük, amíg az alapanyagból tart. A tetejére burgonya, majd szalonna kerüljön.
  4. Jól lezárjuk az edényt, majd óvatosan parázsba helyezzük, és úgy két órán keresztül rá se nézünk. Egyébként sem tudjuk nyitogatni az edényt, hogy nézegessük, kóstolgassuk, így jobb, ha mással foglalkozunk ez idő alatt.
  5. 2 óra elteltével emeljük ki a parázsból és hagyjuk kicsit hűlni, hogy ne csapjon ki a gőz, amikor kinyitjuk. Ezt követően óvatosan levesszük a tetejét, és jóízűen nagy társaságban elfogyasztjuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 345
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diszkoszban sült hús, zöldséges sertéssült

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

V2rider
V2rider / V2rider Mon, 2016-12-19 21:38

Udv nyultanti!
Multkor elkészitettem a recepted alapján,kályhában,finom lett,kezdek rájonni,hogy kell a diszkoszt használni kályhábyan :) koszi a receptet!

nyultanti
nyultanti / nyultanti Mon, 2017-02-27 19:28

Örülök, hogy ízlett, mi elsősorban hamuban szoktuk használni (de előfordult, hogy a szükség úgy hozta, hogy a villanysütőben kellett használnunk), de tervezem kipróbálni kemencében is. ;)

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2015-11-23 22:27

Kedves Nyultanti!
Örülök, hogy más is ismeri a diszkoszt és használja is. Azon, hogy ki találta ki és használta először igazán nincs okunk vitatkozni. Erdei Ferenc : Népi ételek című, igencsak régen kiadott könyvében a mátrai - bükki faszénégetőktől származtatja. Itt a diszkosz mellett a " Tok " elnevezést is használja.Műszakiként inkább ennek a változatnak adok igazat, mert a faszén parazsa nem annyira erős, mint a kovácskohókban használt kokszé. Ez utóbbiban rövid idő alatt az étel is szénné égett volna a diszkoszban. Viszont egy ételnél nyugodtan lehet a pilisi nevet használni. Azt hiszem már egy kicsit túltengtem a gasztronómiai történelemben, ezért vissza a használatához. Tűzhely sütőjében, vagy kemencében is kiválóan használható. Amikor parázsban használom kibélelem alufóliával, hogy véletlenül se égjen oda az étel. Az enyémet hiába készítette kovács, vékony a fala. Használat után homokkal súrolom el, mint a vasborácsot. Ezután vékonyan bezsírozom, amit az újabb használat előtt papírtörlővel tisztítok ki.
Sok új receptet és sikeres diszkoszozást kívánok:
Zoli

nyultanti
nyultanti / nyultanti Thu, 2015-11-26 22:10

Kedves Zoli!
Köszönöm ezt a részletes leírást, igazán érdekesnek találtam! Mi egyelőre csak parázsban használtuk, de lehet, hogy "bevetjük" majd idővel a kemencében is. Nagyon szeretjük a szabadtűzön készült fogásokat, és a hagyományos ételkészítésnek - úgy vélem - nincs párja. :) Köszönöm még egyszer!

712
füstölt szalonna 30 dkg
sertés rövidkaraj 1.5 kg
burgonya 1.5 kg
gomba 30 dkg
vöröshagyma 4 közepes db
fokhagyma 1 közepes fej
paprika 3 közepes db
paradicsom 3 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint