Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pierogi ruskie avagy lengyel krumplis-túrós derelye

Pierogi ruskie avagy lengyel krumplis-túrós derelye
Pierogi ruskie avagy lengyel krumplis-túrós derelye
60 perc / előkészület: 45 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lengyelországban töltött tanulmányaim alatt ismerkedtem meg ezzel a tradicionális lengyel étellel, amelyet ma már több száz különböző töltelékkel készítenek. Az egyik legismertebb, eredeti változat a "pierogi ruskie" azaz "orosz pierogi", ami nevével ellentétben lengyel. :) Náluk kapható szinte minden menzán és büfében, a boltokban fagyasztva vagy konyhakészen. Körbekérdezősködtem a helyieknél, és megalkottam azt az otthon készült verziót, ami szerintem a legjobb.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Töltelék

Karamellizált hagyma

ajánlat

A pirított hagyma helyett tálalható ugyanígy sült szalonnás zsírral, vagy csak tejföllel és kevés petrezselyemmel.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Kimérjük a lisztet, és kis gödröcskét kialakítva hozzáadjuk a vajat, illetve a tojás, csipet sót, majd a forró vizet lassan hozzáadva összedolgozzuk a tésztát.
  2. Ezután addig gyúrjuk, még szép sima, kidolgozott nem lesz. Ha kell, lehet még hozzá adni vizet vagy lisztet igény szerint.
  3. Az összegyúrt gombócot fél órára (vagy tovább is lehet, ha nincs időnk egyből elkészíteni) a hűtőbe tesszük pihenni.

Töltelék

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, egy teáskanál sóval feltesszük főzni. Puhára főzzük, mintha krumplipürét készítenénk. Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit hűlni.
  2. Amíg a krumpli fő, egy evőkanál zsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát. A túrót összetörjük, majd hozzáverjük először a tört krumplit, majd a pirított hagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  3. A tésztát négy részre osztjuk, majd lisztezett deszkán egyenként 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Nagyobb pogácsa- vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk a köröket. (Én most egy nagyobb szájú poharat használtam, nyugodtan helyettesíthető azzal is.) Kicsit átmegyünk rajta a sodrófával, majd a töltelékből teáskanálnyi halmokat rakunk (vagy amennyit a formánk enged). Összehajtjuk, a kis félkörök szélét, az ujjunkkal körben lenyomkodjuk (akkor az igazi, ha látszanak a kis bemélyedések:) ).
  4. Sós, forró vízben kifőzzük őket: a forrásban lévő vízbe dobunk egyszerre 10-15 darabot, majd újraforrástól kezdve 2 percig főzzük (ez alatt fel is jön a tetejére). Lecsöpögtetjük.

Karamellizált hagyma

  1. Amíg a pierogik főnek, 1-2 evőkanál zsírt felforrósítunk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát kevés sóval. Lefedve addig pároljuk, amíg puha és szép barna, karamellizált nem lesz.
  2. Az elkészült, leszűrt pierogikat leöntjük a hagymás zsírral, majd összeforgatjuk vele, így nem ragadnak össze. Tálaláskor kevés tejföllel kínáljuk, de anélkül is finom.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 108
elküldve: 3
receptkönyvben: 55
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiperkeszter

Mióta szakács: 2016.11.06.
1 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
konyha: lengyel
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sós derelye, lengyel töltött tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Thu, 2017-02-02 23:49

Kedves Eszter!
Elmulasztottam kérdezni, hogy a töltelék mennyiségénél nem történt-e elírás a receptben, nekem soknak tűnik a túró és a krumpli együtt már 1 kg, a tészta pedig legfeljebb 50 dkg.
üdv: Margó

dadimami
dadimami Mon, 2017-01-30 22:40

Kedves Eszter! Nagyon megörültem a receptednek. Mivel még édesapám régen Zakopánéban üdült és ott evett "liptói"túrós bryndzás derelyét, amit ő "Pirogli" néven említett, miután ízlett neki az elmondása alapján rekonstruáltuk és hasonlóképpen készítettük el a tölteléket. A tészta pedig a nálunk szokásos módon készült, azaz vaj nélkül és hideg vízzel. most az általad megismert módon csináltam, és jó módszernek találom, ezután is így készítem majd, nem csak ehhez, hanem a lekváros derelyéhez is a tésztát.

Most már hála neked ismerem az eredeti változatot, el is készítettem, most a tésztát is az általad megismert módon csináltam, és jó módszernek találom, ezután is így készítem majd, nem csak ehhez, hanem a lekváros derelyéhez is. A töltelék mennyiségét én túl soknak találom a tésztához, nekem a harmada elégnek bizonyult. A töltelékbe egy kis kaprot is szoktam tenni, télidőben a fagyasztóból a szezonban összevágva eltettből.
Miután a derelye elég időigényes emiatt a pierogi tölteléket - palacsinta sütéskor cukor nélkül sütött pár darab e célra félretett - palacsintába töltöm, amit batyuknak hajtogatok és egy sütőtálba téve tejföllel meglocsolok és sült szalonna zsírjával és pörccel átsütök. Vagy ami még gyorsított eljárásként szokásos, amikor maradék főtt metélt tészta van, a töltelék - az gyorsan elkészül - rétegezve kerül a tészta közé, a további ugyanaz mint a palacsintabatyu esetén.
Köszönet a receptért, nagy örömet szereztél vele.
üdvözlettel: Margó

kartoffel
Csiperkeszter / kartoffel Wed, 2017-02-01 19:52

Kedves Margó, köszönöm a kedves szavakat. Bennem is szép emlékeket ébresztenek ezek az ízek! Más tésztával még nem próbáltam, de ami késik, nem múlik :)

627
finomliszt 30 dkg
vaj 20 g
víz 125 ml
tojás 1 db
burgonya 25 dkg
tehéntúró 25 dkg
sertészsír 1 ek
vöröshagyma 1 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 nagy db
1 csipet
sertészsír 2 ek
tejföl 1 dl