Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomos húsgombóc krumplival

Paradicsomos húsgombóc krumplival
Paradicsomos húsgombóc krumplival
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom, Imádom, Imádom és Imádom. Rántásosan főleg, de így egy picit diétásabb. Ami számomra nem utolsó szempont.:-) Rizs helyett készítettem már gerslivel/árpagyönggyel, de azt előfőzöm, és előző nap beáztatom.

hozzávalók / 3 adag

Húsgombóchoz

Paradicsomos szószhoz

Tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát, fokhagymát apró kockára vágjuk, olajon üvegesre „pirítjuk“, tűzről levesszük, és az előre összekevert fűszereket beledobjuk, jól elkavarjuk, és a darált húsra öntjük, hozzáadjuk a megmosott lecsepegtetett rizst (nem főztem előre, és nem is gyors rizs), és jól összedolgozzuk.  Ha nem elég laza a hús, szóval túlságosan darabos, tapintásra keménynek érezzük, nehezen lehet vele dolgozni, akkor  pár korty vízzel lazíthatunk az állagán, és érezhető lesz a különbség, könnyebb a masszával dolgozni, simulni fog a kezünkhöz, így nem csak könnyebb gombócot formálni, de nem is fog szétesni.  De tényleg csak kortyonként adagoljuk a vizet. Kicsit állni hagyjuk. (tojást azért nem rakok bele, mert keményíti a gombócot, a víz helyettesíti)
  2. Addig egy nagyobb fazékba vizet forralunk, én kiöblítettem a fűszeres olajos serpenyőt, és azt is a főzővízhez öntöttem, ehhez adtam még plusz sót. Egy egész fehér (tv) paprikát magja nélkül, hosszában felnegyedelünk, és 3-at (a negyediket a paradicsomhoz adom) a vízbe dobunk, amikor látjuk, hogy kezd forrni, elkezdünk vizes kézzel gombócokat formázni, majd egy kanál segítségével lassan beleengedjük a már majdnem teljesen felforrt vízbe. 15 db gombócom lett.  Lassú lángon olyan 20 percet főzzük.
  3. Ez idő alatt egy ennél is nagyobb lábosban cukrot karamellizálunk, amikor kezd barnulni, beleöntjük a paradicsompürét, hozzátesszük a babérlevelet, sót borsot és a hús főzővizéből kb 2 merőkanálnyit, illetve az utolsó szelet paprikát is. Hagyjuk legalább 10 percig főni, ezután tesszük át egyesével a gombócokat, és addig főzzük, amíg a gombócok teljesen készre főnek. Közben még teszünk bele egy kis sót, borsot és némi cukrot is. De rántást nem, eléggé besűrűsödik így is, mert nem öntjük fel annyi lével.
  4. Főtt krumplival és tejföllel tálaljuk.
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 36
össznézettség: 279 797
elküldve: 30
receptkönyvben: 771
elkészítve: 99/101
Facebookon megjelent: 1

szakács

Senga

Mióta szakács: 2013.06.21.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos húsgolyó, húsgombóc paradicsommártásban, paradicsomszószos húsgombóc

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

๓ ξ ي ĩ
๓ ξ ي ĩ Thu, 2017-07-06 13:06

Ez valami elronthatatlan csodarecept. Minden lehetséges dolgot elrontottam, azokat is, amiket az előttem szólók írtak, mert épp akkor jött a szerelő, és fél szemmel néztem csak az ételt. És egyben van, és finom, már csak énekelni nem tud épp :D
Örök hálám a receptért.

Anci89
Anci89 Tue, 2016-12-20 10:21

Köszönöm a receptet, fantasztikus! És ezzel értelmet nyert a nyári paradicsomlé gyártásom is :)

Panka087
Panka087 Wed, 2016-06-22 11:52

Első paradicsomos húsgombócom, de valami isteni lett! Elmentettem, mert mással nem hiszem, hogy próbálkozom! Mindent úgy csináltam, ahogy a recept írja, és nagyon jól sikerült! Köszönöm! :)

aranykezek
aranykezek Sun, 2016-04-17 14:02

Nagyon féltem elkészíteni, mert ezt Anyukám tudja a legjobban és azt imádom. De gondoltam itt az ideje, hogy kipróbáljam!! Minden szuperül ment és a végeredmény isteni!!! A gombócok egyben maradtak és pont olyanok voltak amilyennek lennie kell. Úgy felbátorodtam az első sikerétől, hogy már többször is elkészítettem! Ma is!!!!!
Köszönöm szépen!

szushi
szushi Fri, 2016-02-26 19:24

sajnos nekem is pocsékul sikerült. Szétestek a gombócok, pedig még tojást és lisztet is raktam hozzá, gyanús volt már az összegyúrásnál, hogy ebből nem sok jó fog kifőnni.
Mindent a megadott mennyiség szerint csináltam és nem értem, hogy nekem ez miért nem sikerült?:((((((

Senga88
Senga / Senga88 Thu, 2016-05-12 15:04

Sajnàlom! Esetleg a húsba több vizet raktàl vagy nagyon forrt a vìz? Én akkor szoktam belerakni a gombòcokat amikor màr forrò a víz de még nem zubog talàn épphogy gyöngyözik, majd egybôl leveszem a làngot. Remélem nem vette el nagyon a kedved, ha tojàssal jobban megy, 1 egèszet beletehetsz :) sok sikert!

pabe
pabe Sat, 2015-02-28 12:58

Szétfőtt az egész, úgy kellett leszűrnöm. Még szerencse, hogy 2 részletben főztem meg, a második adaghoz kevertem zsemlemorzsát, azzal egyben maradtak a gombócok, kérdés, hogy ízre milyen lett. Majd megírom. Pedig csak annyival csináltam másképp, hogy 8 dkg rizs helyett 10 dkg-t raktam bele.

Senga88
Senga / Senga88 Thu, 2015-03-05 16:01

Szia! Sajnälom hogy szétfött. Másra nem tudok gondolni csak arra hogy a hús ha vizet raktäl bele akkor többet mint amennyit kellett volna. Vagy esetleg erös längon fött a gombóc és szétesett? Mäs nem jut eszembe! Mindenesetre remélem nem vette el a kedved. Nekem mindig egybe marad, söt még a fasírtba se rakok tojäst de még kenyeret sem és az sem hull szét. Remélem legközelebb sikerrel järsz!! :-)

Senga88
Senga / Senga88 Thu, 2015-03-05 15:53

Szia! Azt nem mondanäm hogy kevésbé hízlal, inkäbb azt hogy täpértékben gazdagabb. Kb úgy mint a teljeskiörlésü liszt kontra fehér liszt. Mindegyik hízlal csak az egyik jó szénhidrät a mäsik meg nem. :-)

Szuszo
Szuszo / Szuszo Wed, 2014-11-19 12:20

Én csak hápogok!
A nagyi féle változatot szoktam csinálni mert az verhetetlen!!! hittem ez idáig!
Hát ez ütős!
Köszönöm az élményt!

Tejbemami
Tejbemami Sun, 2014-06-01 15:24

Ez az első receptem a Nosaltyról, amit elkészítettem. Pulykahúsból készítettem fehérborssal és iiiisteni lett. Rántás sztem felesleges, sőt, én még plusz két merőkanál levet öntöttem rá, és így is elég sűrű lett. Egy tipp: ki ne öntsétek a gombócok főzővizét!!! Tökéletes húsleves alap. Én magában bekanalaztam a felét, olyan finom volt. :-)

Senga88
Senga / Senga88 Sun, 2013-09-22 16:01

Kedves Èva-Anyóca, igazán nincs mit, remélem gerslivel is ízleni fog!
Àgi :-)

961
darált sertéshús 50 dkg
rizs 8 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
fűszerpaprika 1 kávéskanál
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
1 teáskanál
bors 1 kávéskanál
sűrített paradicsom 1000 g
tv paprika 1 közepes db
babérlevél 1 db
gyümölcscukor 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
burgonya 60 dkg
tejföl 2 dl