Paleo rakott édesburgonya és csicsóka
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
A rakott részhez
-
360g édesburgonya223 kcal
-
100g csicsóka50 kcal
-
150g főtt tojás233 kcal
-
50g kolbász226 kcal
-
328 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
50g sajt176 kcal
Öntethez tejföl helyett
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
A rakott részhez
-
720g édesburgonya446 kcal
-
200g csicsóka101 kcal
-
300g főtt tojás465 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
100g sajt352 kcal
Öntethez tejföl helyett
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
A rakott részhez
-
38.8g édesburgonya24 kcal
-
10.8g csicsóka5 kcal
-
16.2g főtt tojás25 kcal
-
5.4g kolbász24 kcal
-
5.4g kolozsvári szalonna35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
5.4g sajt19 kcal
Öntethez tejföl helyett
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.8 g
Zsír
-
Összesen 103.5 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3726.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 98 mg
-
Kálcium 727 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 127 mg
-
Foszfor 992 mg
-
Nátrium 1767 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 505.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2493 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 245 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 861 mg
-
Retinol - A vitamin: 652 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 22102 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1139 micro
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143.6 g
Zsír
-
Összesen 207.1 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 2294 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7453.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 1454 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 253 mg
-
Foszfor 1985 mg
-
Nátrium 3534 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1011.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 4987 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 491 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 349 micro
-
Kolin: 1723 mg
-
Retinol - A vitamin: 1304 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 44204 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2278 micro
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 402 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 269 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 2384 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A rakott részhez
- Meghámozzuk a zöldségeket, előfőzzük az édesburgonyát, és ha kell, a csicsókát is. (Nekem nagyon frissek még, most ástuk ki a kertből, így elég gyengék is, nem volt előfőzésre nagyon szükség.)
- Közben a tojásokat is megfőzzük keményre, aztán lehűtjük, héját eltávolítjuk, majd tojásszeletelővel felkarikázzuk.
- Végül felszeleteljük a kolbászt, a szalonnát, majd külön-külön ropogósra sütjük. (A kisült zsírját én abba a tepsibe tettem, amiben majd megsütöm az egészet. Egy kis vöröshagymát is bele lehet dobálni.)
- Az édesburgonyát szintén felkarikázzuk, megsózzuk, majd jöhet rá a tojás réteg. Közben megdobáljuk egy kis kolbásszal, szalonnával. Megborsozzuk, és egy kis sajt is mehet rá, hogy jobban összefogja az egészet.
- A csicsókát jó vékonyra szeleteljük, és előzetesen összekeverjük a köménnyel (hogy miért, azt a Story részben olvashatjátok), és így tesszük a tojásrétegre, és ezt is megsózzuk, megborsozzuk. (Szeretem, ha jó borsos az étel.:) ) Mivel ugye édeskés növényekről van szó, ezért sózzuk külön-külön őket, bár így is simán elisszák.
- Utána jöhet rá a többi sajt.
Öntethez tejföl helyett
- Felverjük a tojást, hozzákeverünk mindent, majd rácsorgatjuk a rakott tetejére.
- Mivel a paleóban nem megengedettek a tejtermékek, a tejföl sem, ezért annak kiváltására én szeretem ezt a tojásos keveréket használni, jól összefogja az ételt. A sajtot itt már el is hagyhatjuk.
- Utána lefedjük, be a sütőbe, és 200 fokon süssük kb. 20-25 percig, majd vegyük le a fóliát, és süssük tovább addig, amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Jó étvágyat! :)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 16504
- Feltöltés dátuma: 2014. november 11.
Ajánló
Én zöldsalátát szoktam hozzá enni, egy kis tökmagolajjal és balzsamecettel meglocsolva. Édesanyám javasolt bele egy kis sárgarépát is, meg lehet próbálni. Illetve más zöldségekkel is készítem (karfiol, kelbimbó, brokkoli), de akkor édesburgonyát és csicsókát nem teszek bele. Azt rakott zöldségnek hívom, és Posta Renáta: Paleolit konyha hedonistáknak c. receptkönyvében meg is találjátok a pontos receptet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Mikor paleo életmódra váltottam, akkor kezdtem el megismerkedni szélesebb körben az olyan növényekkel, mint a batáta (édesburgonya), illetve a csicsóka. Első átalakított ételeim között volt e recept alapja, azóta kicsit módosítottam az ízlésemnek megfelelően. A kömény azért hasznos, olvastam valahol, mert így a csicsóka nem fúj, nem puffaszt. Bevált. Természetesen lehet variálni a mennyiséget és a rétegeket is, attól is függ, mekkora tepsivel dolgozunk. Nekem túl nagy van, így egy-egy réteget rakok le csak, mivel én eszem csak, és nekem elég. :) Nagyon laktató étel.