adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
1503
Kalória
71.8g
Fehérje
68.5g
Szénhidrát
103.5g
Zsír
505.8g
Víz
1.1kg
Koleszterin
9g
Élelmi rost
20.1g
Cukor
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
A rakott részhez
-
360g édesburgonya223 kcal
-
100g csicsóka50 kcal
-
150g főtt tojás233 kcal
-
50g kolbász226 kcal
-
328 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
50g sajt176 kcal
Öntethez tejföl helyett
Összesen
1503
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
A rakott részhez
-
720g édesburgonya446 kcal
-
200g csicsóka101 kcal
-
300g főtt tojás465 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
100g sajt352 kcal
Öntethez tejföl helyett
Összesen
3005
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
A rakott részhez
-
38.8g édesburgonya24 kcal
-
10.8g csicsóka5 kcal
-
16.2g főtt tojás25 kcal
-
5.4g kolbász24 kcal
-
5.4g kolozsvári szalonna35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
5.4g sajt19 kcal
Öntethez tejföl helyett
Összesen
161
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.8 g
Zsír
-
Összesen 103.5 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3726.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 98 mg
-
Kálcium 727 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 127 mg
-
Foszfor 992 mg
-
Nátrium 1767 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 68.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 505.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2493 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 245 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 861 mg
-
Retinol - A vitamin: 652 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 22102 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1139 micro
Összesen
1503
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143.6 g
Zsír
-
Összesen 207.1 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 2294 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7453.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 1454 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 253 mg
-
Foszfor 1985 mg
-
Nátrium 3534 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 137 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 18 mg
Víz
-
Összesen 1011.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 4987 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 491 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 349 micro
-
Kolin: 1723 mg
-
Retinol - A vitamin: 1304 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 44204 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2278 micro
Összesen
3005
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 402 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 54.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 269 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 2384 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
Összesen
161
kcal
Elkészítés
A rakott részhez
- Meghámozzuk a zöldségeket, előfőzzük az édesburgonyát, és ha kell, a csicsókát is. (Nekem nagyon frissek még, most ástuk ki a kertből, így elég gyengék is, nem volt előfőzésre nagyon szükség.)
- Közben a tojásokat is megfőzzük keményre, aztán lehűtjük, héját eltávolítjuk, majd tojásszeletelővel felkarikázzuk.
- Végül felszeleteljük a kolbászt, a szalonnát, majd külön-külön ropogósra sütjük. (A kisült zsírját én abba a tepsibe tettem, amiben majd megsütöm az egészet. Egy kis vöröshagymát is bele lehet dobálni.)
- Az édesburgonyát szintén felkarikázzuk, megsózzuk, majd jöhet rá a tojás réteg. Közben megdobáljuk egy kis kolbásszal, szalonnával. Megborsozzuk, és egy kis sajt is mehet rá, hogy jobban összefogja az egészet.
- A csicsókát jó vékonyra szeleteljük, és előzetesen összekeverjük a köménnyel (hogy miért, azt a Story részben olvashatjátok), és így tesszük a tojásrétegre, és ezt is megsózzuk, megborsozzuk. (Szeretem, ha jó borsos az étel.:) ) Mivel ugye édeskés növényekről van szó, ezért sózzuk külön-külön őket, bár így is simán elisszák.
- Utána jöhet rá a többi sajt.
Öntethez tejföl helyett
- Felverjük a tojást, hozzákeverünk mindent, majd rácsorgatjuk a rakott tetejére.
- Mivel a paleóban nem megengedettek a tejtermékek, a tejföl sem, ezért annak kiváltására én szeretem ezt a tojásos keveréket használni, jól összefogja az ételt. A sajtot itt már el is hagyhatjuk.
- Utána lefedjük, be a sütőbe, és 200 fokon süssük kb. 20-25 percig, majd vegyük le a fóliát, és süssük tovább addig, amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Jó étvágyat! :)
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 10 p
- Sütés ideje: 30 p
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Mikor paleo életmódra váltottam, akkor kezdtem el megismerkedni szélesebb körben az olyan növényekkel, mint a batáta (édesburgonya), illetve a csicsóka. Első átalakított ételeim között volt e recept alapja, azóta kicsit módosítottam az ízlésemnek megfelelően. A kömény azért hasznos, olvastam valahol, mert így a csicsóka nem fúj, nem puffaszt. Bevált. Természetesen lehet variálni a mennyiséget és a rétegeket is, attól is függ, mekkora tepsivel dolgozunk. Nekem túl nagy van, így egy-egy réteget rakok le csak, mivel én eszem csak, és nekem elég. :) Nagyon laktató étel.