Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Palacsinta ahogy Katharosz készíti

Palacsinta ahogy Katharosz készíti
Palacsinta ahogy Katharosz készíti
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én kezdő háziasszony voltam, amikor megtanultam a palacsinta készítését, ezzel a módszerrel nekem még soha nem volt csomós, nem is ragadt le, és persze nagyon finomak lesznek a palacsinták.

hozzávalók / 4 adag

  • 5-6 db tojás
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 1,3 dkg élesztő
  • 7 dl tej
  • 40 dkg liszt (én rétesliszttel készítem)
  • 0,5 dl olaj
  • 1-1,5 dl szódavíz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  tojásokat a cukorral, sóval és 1/2 dl tejjel elkeverjük, majd fokozatosan belekeverjük lisztet, hogy teljesen sűrű legyen, szinte alig keverhető.
  2. Ekkor lassan adagolva, a tejjel állandóan keverve, felhígítjuk palacsinta sűrűségűre. Kevés szódavizet is adhatunk hozzá, így kicsit könnyebb lesz a tésztája, belemorzsolunk egy kevés élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és kb 40 percig pihentetjük.
  3. Ha a pihentetés alatt túlzottan besűrűsödne, egy kevés tejjel vagy szódavízzel hígítjuk.  
  4. Majd kiolajozott palacsintasütőben kisütjük.
  • költség: 450 Ft
  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 165
össznézettség: 119 937
elküldve: 17
receptkönyvben: 487
elkészítve: 38/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
445 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

palacsintatészta, palacsinta alaptészta, élesztős palacsintatészta

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

karpatiacska
karpatiacska Sun, 2017-10-22 15:40

Elkészült a palacsinta.A kislányom az első falatnál megjegyezte,hogy nagyon puha a tésztája.Csak ajánlani tudom mindenkinek.Annyi változás volt hogy én csak 4db tojást tettem bele,és egy kicsivel több cukrot(két kk).Köszönöm ezt a szuper receptet.Mostantól mindig így fogom készíteni!!!

karpatiacska
karpatiacska Sun, 2017-10-22 13:37

Én most fogom megsütni.Épp a pihenőidőt várom.A tészta kellemes állagú.Ha kész lesz megosztom veletek.

papp73
papp73 Sun, 2016-05-08 12:45

Ez a legtutibb palacsintarecept, amit valaha próbáltam!!!! (20 éve vagyok a konyhában...) Köszönöm! Én porélesztőt tettem bele, 2 kiskanállal. Akinek ez nem sikerült, az valamit nem jól csinált, az tuti.... Ezentúl csak így sütöm... amúgy én is azt hittem, hogy a sok tojástól kemény lesz, de ez nagyon jó puha lett. Szóval mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki! Köszi Katharosz!!! :)

anettkaa
anettkaa Thu, 2016-01-28 17:43

Elkészítettem, bár nem teljesen olyan lett mint a képen..
Maradok inkább a hagyományos palacsintánál.

tandrea
Boni / tandrea Fri, 2015-11-27 16:35

A legjobb palacsinta recept. Eddig csak ez vált be nekem. Köszike! :)
Nem tudom megszámolni hányszor készítettem már el.

szandravasi
szandravasi Mon, 2015-08-10 12:21

Szia! Esetleg élesztő helyet lehet szódabikarbónát tenni? Köszönöm

sebi-eva
sebi-eva Wed, 2014-09-10 17:26

Nagyon jól sikerült. Igazán könnyű a tésztája az élesztőtől és egyáltalán nem csomós. Köszönöm a receptet. Ezentúl mindig így fogom csinálni. Én 3 tojást tettem bele és a serpenyőt - teflonos - egyáltalán nem olajoztam.

KJ
KJ Sun, 2014-01-26 18:21

Itt mindig dícsérni szoktak, de nekem ez nem jött be, pedig a kép gyönyörű, nagyon ínycsiklandozó. Sütéskor jópár elszakadt, az íze nekem nem az a megszokott kellemes palacsintaíz, érzetre száraz. Én maradok a sima lisztnél élesztő nélkül.

maya53
maya53 Tue, 2016-02-09 18:10

Biztos valamit nem jól csináltál!! Ez egy isteni fonom recept. !!!

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2014-01-26 23:34

Szia, nem tudom mi az oka hogy elszakadt és hogy száraz lett, én több, mint 30 éve így készítem és nem csak a képen néz ki jól, de az íze és az állaga is tökéletes, nem csak az nap, hanem másnap is! Persze ha neked úgy vált be csináld továbbra is úgy.
Üdv. Kati

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2014-01-26 23:37

Szia, örülők, hogy ízlett az én változatom, a dupla adagból jó sok sok palacsintád lett?
Üdv. Kati

IldikoSztraka
IldikoSztraka Sun, 2014-02-09 17:50

1 nagyobb tojas fel kilo liszt " osszefogasara " elegendo ...az 5-6 tojasban levo feherje csak szilardit / kemenyit ...en is sokallom sot nem is lattam meg palacsinta receptet fel tucat tojassal . Az elesztot ido es takaritas megelozese erdekeben sutoporral helyettesitem . Cukor pedig leragad ( nekem legalabbis ) ...Gyonyoruen van kisutve !

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2014-02-09 19:37

Szia, én több, mint 30 éve így készítem, nekem nem volt még vele gondom, nagyon jó lesz az állaga és finom! A sütőpor nem ugyan az, de csináld ahogy gondolod.
Üdv.
Kati

Kinga76
Kinga76 Sat, 2013-09-07 16:59

Szia Katharosz! Ma elkészítettem ezt a tésztát, az élesztő miatt picit tartottam tőle (féltem, hogy élesztő íze lesz :)) de nagyon-nagyon finom lett, puha, könnyű tészta! Picit több cukrot raktam bele, mert édesszájú a család és sima lisztet, mert rétes nem volt itthon.

Nekem ez marad a favorit! köszönöm!

Hajós Enikő
Hajós Enikő Sun, 2013-07-21 12:16

Kezdő palacsintasütőként kérdezném,mennyi ideig és milyen lángon kell sütni?

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2013-07-21 20:13

Szia, elég magas hőfokon kell sütni, de azért ne füstöljön, amikor a felső részén azt látod, hogy már szilárd, akkor lehet fordítani, és egy rövid idő alatt megsütjük a másik felét is, ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy megrázod egy kicsit a palacsinta sütőt, ha ide - oda csúszkál már készen is van. Egy pár darab sütése után belejössz. Sok sikert.
Üdv. Kati

vadgesztenye
vadgesztenye Tue, 2013-07-09 13:20

Én is ajánlom az élesztőt a palacsintába! Már régen hallottam a barátnőmtől, de úgy voltam vele, hogy biztos vastag lesz hiába csinálok vékony masszát, hát nem, nagyon finom vékony és gyenge marad a palacsinta. Hidegen is finomabb mint az élesztő nélküli (már, ha marad belőle) én porélesztőt használok.
Nagyon szépen sütött a palacsintád, és a rétesliszt nem csomósodik. Nem szoktam mérni a palacsinta hozzávalóit, de ezt MENTEM!
Üvözlettel: Erzsi

katharosz
Katharosz / katharosz Tue, 2013-07-09 13:54

Szia, én még Aputól láttam anno, hogy élesztőt tesz a palacsintába, egyébként én sem szoktam kimérni a hozzávalókat, de, most lemértem a kezdő háziasszonyok miatt, nekik könnyebbség lehet.
Üdv. Kati

maya53
maya53 Tue, 2016-02-09 18:14

Én porélesztőt szoktam ebbe a tésztába, és nagyon szuper!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-07-08 17:50

Elmentem, ki fogom próbálni, én is manapság minden mód próbálom, hogy finom és vékony legyen, ne ragadjon le, és lehet, hogy ez lesz az igazi recept?
Ki tudja, az ember lánya mindig tanul..:)
Köszönöm, mentés próbálás.:)
Éva-Anyóca