r
Nosalty Logó

Omlós tepertős pogácsa

Pancsika
Omlós tepertős pogácsa
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

330
Kalória
8.2g
Fehérje
40.7g
Szénhidrát
14.6g
Zsír
10.9g
Víz
51.2g
Koleszterin
1.3g
Élelmi rost
8.6g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 330 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 3957 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 367 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    612 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    494 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    10.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 330 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.7 g

Zsír

  • Összesen
    175.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7343.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    859 mg
  • Nátrium
    5934 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    488.1 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    131.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    529 mg
  • Retinol - A vitamin:
    226 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    771 micro
Összesen 3957 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    680 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    549 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    12.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 367 kcal

Elkészítés

  1. Ledaráljuk a tepertőt húsdarálón, de én pl. zöldségaprítóval csinálom, (picit) pépesítjük. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A kacsazsírt teljesen dermedt állapotában gyors mozdulatokkal (minél rövidebb idő alatt) összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi összetevőt (az élesztős tejet is), pár perc alatt egyneműsítjük, majd kigömbölyítjük, konyharuhával fedjük, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
  3. A hűtőből kivéve átgyúrjuk a tésztát, gombócot formázunk belőle, és letakarva rövid ideig kelesztjük.
  4. Utána kb. 4 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét mintázzuk, majd 5 cm-es átmérőjű kiszúróval pogácsákat szaggatunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, tetejüket felvert egész tojással megkenjük, majd 30°C-on kb. fél órát kelesztjük.
  5. Közben a sütőt 210°C-ra előmelegítjük, a kelesztés után a pogácsák tetejét ismét megkenjük a felvert tojással, és enyhe gőz mellett, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni őket, de ha picit erősebb színt kaptak, akkor leszedjük róla, és hűvösebb helyen hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Többféle tepertős pogácsa recept is létezik, ez most egy omlós-élesztős, úgy is mondhatjuk, hogy egy sok napig elálló. :) Én a kacsacombok, -mell sütése közben keletkező "mellékterméket" (kacsazsír) hasznosítottam újra ebben a receptben. Mivel ez már meglehetősen fűszeres (bors, rozmaring, fokhagyma, stb.), ezért csak mérsékelten borsozom és sózom.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek