r
Nosalty Logó

Olasz karfiolkrémleves ropogós prosciutto crudo sonkával és parmezán popcornnal

Olasz Gasztronómiai Világhét
Karfiolkrémleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

300
Kalória
16.3g
Fehérje
12.5g
Szénhidrát
18.5g
Zsír
106.2g
Víz
45g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
4.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 300 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1196 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 70 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1522.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    241 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    1107 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    106.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 300 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.1 g

Zsír

  • Összesen
    74.2 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6090 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    965 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    584 mg
  • Nátrium
    4428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    424.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    383 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    375 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 1196 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    357 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    260 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    24.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 70 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagy fazékban olívaolajat forrósítunk, majd rádobjuk az aprított hagymát és 3-4 perc alatt üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és az aprított burgonyát, majd alaposan összekeverjük.
  2. Felöntjük a zöldségeket az alaplével és a tejjel, és átforgatjuk. Felforraljuk, majd alacsonyabb lángon, lefedve főzzük kb. 20 percig, vagy ameddig a zöldségek teljesen megpuhulnak.
  3. Közben elkészítjük a prosciutto chips-szet és a parmezán popcornt. A prosciuttoszeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, a tetejére is terítünk egy réteg sütőpapírt, majd ráteszünk mégegy gáztepsit. Ez leszorítja a sonkát, így szép egyenes lesz, nem pedig hullámos. 170 fokon 10-15 percet sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  4. A parmezán popcornhoz a parmezánt kis kockákra vágjuk és egy tányérra tesszük, egymástól 2 centis távolságra. Mikróban kb. 1 perc alatt megolvasztjuk, amitől elnyeri jellegzetes, popcornszerű formáját. Hagyjuk teljesen kihűlni és tegyük félre a tálaláshoz.
  5. Amikor már puha minden, az egészet teljesen krémesre turmixoljuk, és ízlés szerint adunk hozzá egy kevés tejszínt is, hogy igazán selymes legyen az állaga.
  6. Végül ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, sőt, egy kevés szerecsendiót is tehetünk bele.
  7. A forró krémlevest öntsük tálakba, és tálaljuk a prosciutto chips-szel és a parmezán popcornnal. Díszíthetjük kevés karfiolmorzsával és pár csepp olívaolajjal is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C

A kilencedik Olasz Gasztronómiai Világhét alkalmából Alessandro Manfredini készített egy könnyed és nagyszerű karfiolkrémlevest. A Vellutata di Cavolfiore az egyik legegyszerűbb és legfinomabb felhasználási módja a karfiolnak, amihez remekól passzol a tejszín krémessége, illetve a tálaláshoz készített prosciutto chips, valamint parmezán popcorn ropogóssága. Ráadásul gyorsan elkészíthető, így nem csak hétvégi ebéden állja meg a helyét, de gyors hétköznapi vacsorának is ideális választás lehet.

További receptek

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek