Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ökörszem

Ökörszem
Ökörszem
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ki ne ismerné a pékségekből az ökörszemet. Tisztelet a kivételnek, sajnálatos módon -a többi pékáruhoz hasonlóan- ez a péksüti is drasztikus minőségi hanyatláson ment keresztül az évek során.
Eszembe jutott régről, megsütöttem hát itthon. Csak ajánlani tudom, ha túrósra vágyik valaki.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 teáskanálnyi cukorral édesített langyos tejbe morzsoljuk. Félretesszük.
  2. A felfuttatott élesztőt a tálba szitált liszthez adjuk. Beleöntjük a megolvasztott, langyos vajat, mehet bele a só, a cukrok, és a tojássárgák is. Lágy tésztát gyúrunk.
  3. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Átgyúrjuk a megkelt tésztát, nyolc bucira osztjuk, midegyik bucit kissé ellapogatva, széthúzva sütőpapírral bélelt tespire tesszük. Közepükbe mélyedést alakítunk ki. Letakarva, langyos helyen még fél órát kelesztjük.
  5. Közben elkészítjük a tölteléket: a szitán áttört túrót elkeverjük a többi hozzávalóval.
  6. A mélyedésekbe egyenlően elsztjuk a túrós tölteléket. A peremeket tojással kenjük.
  7. Légkeverésen 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 51 074
elküldve: 23
receptkönyvben: 741
elkészítve: 26/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

ökörszem süti, ökörszem sütemény, ökörszem kelt tészta, túrós-mazsolás kelt tészta

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bnicc
bnicc / bnicc Sun, 2016-04-10 17:49

A hozzászólások alapján egyből dupla adagot sütöttem, de nem bántam meg mert isteni a recept!! Nagyon finom, s szerintem az arányok tökéletesek!! Köszönöm a receptet!!

brumi12
brumi12 Thu, 2012-12-13 11:48

Kedves Petra!

Kerlek aruld el nekem, hogyan lathatom a toltelek hozzavaloit, mert en az osszetevoket sosem latom vegig. Igy mindig az elkeszitese alapjan, vagy az alapanyagokbol probalom kisilabizalni a hozzavalokat es a mennyiseguket. Most nem sikerult, csak nyelek nagyokat szomoruan. Persze nem nagy ordongosseg, de erdekelne a te verziod is, mert lelkesen olvasok mindent amit megosztasz velunk.
Eloreis koszonom!

dallam'75
dallam'75 Mon, 2012-11-26 00:34

Szia! Jelentem megsütöttem én is. Nagyon finom, könnyű a tésztával dolgozni. Egy-két apró észrevétel, de tényleg apró -a csipet só a tésztába nálam 2 csipet lesz, vagy egy nagyobb :) ill.- kicsit több cukrot a töltelék elbírt volna. Édesszájú vagyok na :D De ez ízlés tényleg, és ki kell tapasztalni majd....
Mindenesetre mentettem alapreceptnek. Köszönöm!

Marosi Erika
Marosi Erika Sun, 2012-11-11 18:52

Kedves Petra!

Köszönöm szépen,Én is megsütöttem!Nagyon finom a tésztája,omlós,puha.
Biztos,hogy még fogom sütni.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2012-01-08 16:18

Kedves Petra!
Nálunk Kisvakond süti néven fut (ilyesfélét süt a vakond és az egérke is több részben) ez a típusú finomság :) A receptért köszönet, a sajátom kavarog vmerre, így a tiedre esett tegnap a választásom. A tésztám ugyan lágy lett egy picit, de orvosoltam kevés liszttel és a 8 buci majdnem eggyé kelt a tepsiben, de finom és nagyon könnyű lett a tészta! Eleve dupla adaggal indítottam: túrós, mákos, ill. egy sütin belül túrós-mákos-szilvalekváros verzióban (ötlet kisvakondéktól, a meséből :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-10 19:55

Megsütöttem - fantasztikusan finom lett, isteni recept! Köszi Petra!

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Wed, 2010-05-26 22:49

Petra! Te vagy az én emberem! Pont a napokban gondolkodtam, hogy vajon hogy készülhet ez a süti,és hogy van-e hozzá recept..Mindent megtalálok Nálad! Kösz, hogy vagy! :)

807
finomliszt 25 dkg
friss élesztő 2 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 6 dkg
1 csipet
tej 1.5 dl
tojássárgája 2 db
vaníliás cukor 1 csomag
tehéntúró 25 dkg
tejföl 1 dl
tojás 1 db
cukor 5 dkg
vaj 2 dkg
mazsola 1 marék
1 csipet
tojás 1 db