r
Nosalty Logó

Ökörszem 2.

NS
Ökörszem 2.
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

945
Kalória
30g
Fehérje
128.1g
Szénhidrátok
33.7g
Zsír
101.4g
Víz
120g
Koleszterin
3.6g
Rost
49.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 945 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 2835 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 273 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    33.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1100.5 g
  • Cink
    218 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    169 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    361 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.1 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    101.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 945 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.1 g

Zsír

  • Összesen
    101.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3301.6 g
  • Cink
    655 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    489 mg
  • Vas
    506 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    1084 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    384.2 g
  • Cukor
    149 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    304.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    324 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    541 micro
Összesen 2835 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.5 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    29.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    29 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 273 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, az élesztős keveréket, az olajat és jól összegyúrjuk.
  3. Közepes keménységű kelt tésztát kapunk, amit kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztünk. Ezt követően átgyúrjuk a tésztát, hat egyenlő részre osztjuk, kis zsemléket (cipókat) formázunk belőle.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, messze egymástól, hogy kelés és sütés közben ne ragadjanak össze, ne érjenek egymáshoz. A kis cipókat kb. fél órát kelesztjük.
  5. Közben a túrót összekeverjük a cukorral és a mazsolával.
  6. A megkelt cipók közepére egy-egy mélyedést húzunk óvatosan, hogy a cipók alja ne lyukadjon ki.
  7. A cipók mélyedésen kívüli peremét megkenjük felvert tojással és a mélyedéseket megtöltjük gazdagon a túrós töltelékkel (valamennyi túrót töltsük bele).
  8. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Amikor a túró teteje kezd pirulni, akkor általában már a tészta is megsült, kb. 25 perc.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az ökörszem gyermekkorom egyik kedvenc péksüteménye volt. Hát igen, kicsit fura a név, de ha jól megnézzük....:) Ma már ritkán találkozom vele, csak néhány deformált változatával, így gondoltam egyet és elkészítettem. Nem volt ökörszem receptem, saját kútfőből dolgoztam. Végül is nem más, mint egy egyszerű édes kelt tészta, mazsolás túróval a közepén.

További receptek

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...