Nepáli tojássaláta
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
- 8% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
Összesen
411
Kcal
- 8% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
Összesen
1636
Kcal
- 8% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 22.8 g
Zsír
-
Összesen 31.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 605 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 886 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 207 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 361 mg
-
Nátrium 234 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 222.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 353 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 133 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 460 mg
-
Retinol - A vitamin: 350 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 532 micro
Összesen
411
Kcal
- 8% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 91.1 g
Zsír
-
Összesen 125.7 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 2419 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3544.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 829 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 1444 mg
-
Nátrium 937 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.2 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 889.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1413 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 530 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 304 micro
-
Kolin: 1839 mg
-
Retinol - A vitamin: 1399 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 184 micro
-
β-crypt 78 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2128 micro
Összesen
1636
Kcal
- 8% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 196 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 287.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 72.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 173 micro
Összesen
133
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Keményre főzzük a tojásokat, kihűtjük, meghámozzuk.
- Megszabadítjuk a héjától a kardamom magot, dörzsmozsárba helyezzük.
- Ugyanoda kerül a kömény és a koriander-mag is, összedörzsöljük.
- Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a dörzsmozsár tartalmát.
- Takarékon megpirítjuk.
- Amíg kicsit hűl, egy tálba merjük a joghurtot és hozzáadjuk a citrom levét, reszelt héját.
- Chilit darálunk rá, összekeverjük.
- Hozzáadjuk a vajat a fűszerekkel, sózzuk (kicsit túlsózzuk, mert a kemyénytojások majd felisszák a sófelesleget!).
- Összekeverjük a mártást és a felét egy lapos tálra merjük.
- Ráhelyezzük a félbe vágott keménytojásokat.
- A maradék szószt egyenletesen szétterítjük a tojásokon.
- A fogyasztók elől elrejtve legalább két órán átérni hagyjuk.
- Receptkönyvben: 669
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 32
- Össznézettség: 137675
- Feltöltés dátuma: 2008. december 23.
Ajánló
Csakis magában, előételnek vagy élvezetként! A kacagó Buddha demonstrálja a hagyományt és az élvezeti értéket!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Harmathy Ildikó
313 recept
Surci lányom reklamálta a Nepáli tojássalátát. - Nem teszed fel a 'Nosalty'-ra? - kérdezte. (értsd: rég nem ettünk már!) Még azt is mondta: - Persze a látványra senki sem fog beindulni, amíg meg nem kóstolja.... Semmihez sem fogható gasztronómiai élmény a Nepáli tojássaláta! Egy német nyelvű szakácskönyvben találtam - muszáj, hogy kipróbáljátok! Nem szabad gyakran készíteni, legyen ünnep az élvezete!
Hozzászólások (16)
Kedves Ildiko!Kardamom magot nem lehet nalunk kapni,jo lesz anelkul is,vagy potolni lehet massal?Udv!
Husika! Szerintem kardamom nélkül nem az igazi a Nepáli tojássaláta! A bioboltokban általában lehet kapni, ne add fel! Ildikó
Üdv! Tuti finom lehet elfogom készíteni köszönöm ,hogy feltetted!
Ki ne hagyd, Gerti! Egzotikus ínyencség!
Kedves Ildikó! H?t?ben, vagy h?t?n kívül hagyjuk érni? Köszi!
Inkább h?t?n kívül, Aningo!
Fekete, vagy zöld kardamom kell hozzá?
Amit én használok, annak sötétbarna a magja, és sárga (száraz) a héja, István. Lemorzsolom a (száraz)héjat és aprítom a (sötétbarna) magot a dörzsmozsárban. Ez - gondolom - a kardamom szárított formája. Petra is azt írja az 'alapanyag' rovatban, hogy a zöld az általánosabb forma. Sajnálom: én még friss kardamomi magot soha nem láttam, és egyetlen üzletben - ahol egyáltalán kardamom kapható a közelemben - soha fel nem tették a kérdést: zöldet kérek vagy feketét? ÍÖrülök, ha ezt a (szárított) formát egyáltalán be tudom szerezni valahol! Úgy látom azonban Mr and Mrs Smith járatosabbak a témában, ?k nagy világutazók, kérdezzük inkább ?ket! Ildikó
Drága vagy Ildikó!:))) Azért világutazók nem vagyunk, de ebben tudok segíteni, zöld kardamom magjáról van szó jelen esetben. Azért lehetett sárga, mert valószín?leg már sokat állt, (én is jártam már úgy...érdemes frissíteni a készletet, mert sokkal jobb az aromája, ha frissebb, de attól még az is szárított) és akkor kifakul a héja. Ennek a zöld héjúnak kicsi fekete a magja, és azt dörzsölted le biztosan a mozsárban. Gondolom ebb?l használtál egy teáskanállal. A feketét azt inkább olyan ételekben használják, amit f?znek, vagy sütnek, annak füstös aromája van, és fert?tlenít?szerhez hasonló íze. A zöld kardamom az úgymond nemesebb kardamom. Nagyon megtisztel, hogy hozzánk fordultál, a legjobbakat: Mrs Smith
Köszi a segítséget, Mrs Smith! Jól gondoltam, hogy Te nálam százszor jobban tudod a választ! A tudás hatalom :) Ölellek: Ildikó
:D Örülök, hogy segíthettem! Puszi: Mrs Smith
El?ször csak joghurttal készítettem, de a savanyúság közömbösítette az ízeket. Megjavítottam két ev?kanál tejföllel és tökéletes lett. Nálunk is men? étel lett. Köszönöm:)
Örülök, hogy megtaláltad a saját ízvilágodat ehhez a különlegesen finom salátához, Gabriella! Aki ráérez egyszer erre az ízvilágra, soha többé nem felejti, az biztos! Egészen különlegesen finom! Üdv: Ildikó
kardamom kapható a Kulinaris ban! Biztos vagyok benne, hogy római kömény kell bele, nem pedig f?szerkömény...
El?ször szilveszterre készítettem, ünnepi fogásként is megállta a helyét. Utána rájöttem, hogy ha a vaj kimarad bel?le, akkor lehet egy diétás fogás is, mert csak a tojás és a joghurt marad benne energiahordozóként. Köszi a receptet!
Tényleg római kömény kell bele, vagy jó a sima is? Régóta nézegetem ezt a receptet, de erre még senki nem válaszolt egyértelm?en. Nem szeretnék 10 tojást elpocsékolni..... El?re is köszi a választ.
Jó a sima is, Csillaglány, én azt írtam, és mindig azzal készítem. Üdv: Ildikó
Kedves Ildikó! Nem láttam még eddig ezt a recepted, most vettem észre. Bocsánat, hogy ezt írom el?ször, de legjobban a nevet? Buddha hasa tetszik a tojáspúpok mellett. El is mentettem a recepted, biztos nagyon finom, ahogy írod! El fogom készíteni. Sajnos én nem tudok majd ilyen szép Buddhát mellé tenni :-))))))) De nevetünk majd egy jót! :-) Üdv: Vici
de jo lenne ha több nepäli recept lenne az oldalon... :)