r
Nosalty Logó

Mézes tészta Eryy konyhájából

NS
Mézes tészta Eryy konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

914
Kalória
12.4g
Fehérje
148.4g
Szénhidrát
30.4g
Zsír
44.4g
Víz
101.7g
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
83.8g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 914 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 5482 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 275 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    464.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    148.4 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    44.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    237 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 914 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    74.1 g

Zsír

  • Összesen
    182.2 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    610 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2789.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    801 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    705 mg
  • Nátrium
    966 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    890.5 g
  • Cukor
    503 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    266.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1446 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    244 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1419 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    319 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    325 micro
Összesen 5482 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    140.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 275 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  2. Egy nagyobb edénybe kevés vizet teszünk fel melegedni, ebbe helyezünk egy kisebbet, majd beletesszük a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet, a tojást és a szódabikarbónát. Kb 5 percig folytonos kevergetéssel főzzük, ameddig jó habos nem lesz.
  3. Kivesszük az edényünket a vízfürdőből, és még melegen hozzáadjuk apránként a lisztet, és tésztát gyúrunk belőle.
  4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.
  5. A tepsi hátát kicsit beolajozzuk, majd a kinyújtott tésztát ráhelyezzük, és 5-6 percre sülni tesszük. (Én úgy szoktam a tésztát kinyújtani, hogy a frissentartó fóliát kb. 5 rétegesen az asztalra letekerem, egy icipici liszttel leszórom, és így nem szakad el, amikor nyújtom, vagy a tepsire helyezem. Amikor már a tésztát a tepsi hátán eligazítottam, fogpiszkálóval kiszurkálom a kis hólyagokat, így szép egyenletes lesz a tésztánk.)
  6. A krémhez a tejet főni tesszük, amikor főni kezd, apránként hozzáadjuk a grízt, és folytonos kevergetés közben megfőzzük.
  7. Levesszük a tűzről, és a cukrot csak ezután adjuk hozzá. Fontos, hogy nem egyszerre, hanem csak apránként, kavargatás közben. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a fele levét (ízlés szerint), és a vaníliás cukrot, közben kavarjuk, míg ki nem hűl. Fontos, hogy teljesen ki kell legyen hűlve, addig nem szabad a vajhoz hozzáadni.
  8. A vajat mixerrel habosra keverjük (én kint szoktam hagyni, nem teszem a hűtőbe), majd apránként hozzáadjuk a kihűlt grízt, és jó habosra felverjük.
  9. A tésztát megkenjük a fele grízzel, rátesszük a következő lapot, erre rákenjük a kajszibarack lekvárt, ismét lapot, grízt, majd a tetejére újra lap kerül.
  10. Miután felszeleteljük, porcukorral megszórjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 5 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Tepsi mérete: 23x34

Érdemes kipróbálni, az egyik legfinomabb mézes, amit valaha ettem! Az a jó benne, hogy nem kell várni másnapig, hogy megpuhuljon, kb. 3 óra és ehető.

Nosalty stories

További receptek

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Rosanics Petra

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni - ez a recept is így ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek