Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes tészta Eryy konyhájából

Mézes tészta Eryy konyhájából
Mézes tészta Eryy konyhájából
20 perc / előkészület: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Érdemes kipróbálni, az egyik legfinomabb mézes, amit valaha ettem! Az a jó benne, hogy nem kell várni másnapig, hogy megpuhuljon, kb. 3 óra és ehető.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

  2. Egy nagyobb edénybe kevés vizet teszünk fel melegedni, ebbe helyezünk egy kisebbet, majd beletesszük a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet, a tojást és a szódabikarbónát. Kb 5 percig folytonos kevergetéssel főzzük, ameddig jó habos nem lesz.

  3. Kivesszük az edényünket a vízfürdőből, és még melegen hozzáadjuk apránként a lisztet, és tésztát gyúrunk belőle.

  4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.

  5. A tepsi hátát kicsit beolajozzuk, majd a kinyújtott tésztát ráhelyezzük, és 5-6 percre sülni tesszük. (Én úgy szoktam a tésztát kinyújtani, hogy a frissentartó fóliát kb. 5 rétegesen az asztalra letekerem, egy icipici liszttel leszórom, és így nem szakad el, amikor nyújtom, vagy a tepsire helyezem. Amikor már a tésztát a tepsi hátán eligazítottam, fogpiszkálóval kiszurkálom a kis hólyagokat, így szép egyenletes lesz a tésztánk.)

  6. A krémhez a tejet főni tesszük, amikor főni kezd, apránként hozzáadjuk a grízt, és folytonos kevergetés közben megfőzzük.

  7. Levesszük a tűzről, és a cukrot csak ezután adjuk hozzá. Fontos, hogy nem egyszerre, hanem csak apránként, kavargatás közben. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a fele levét (ízlés szerint), és a vaníliás cukrot, közben kavarjuk, míg ki nem hűl. Fontos, hogy teljesen ki kell legyen hűlve, addig nem szabad a vajhoz hozzáadni.

  8. A vajat mixerrel habosra keverjük (én kint szoktam hagyni, nem teszem a hűtőbe), majd apránként hozzáadjuk a kihűlt grízt, és jó habosra felverjük.

  9. A tésztát megkenjük a fele grízzel, rátesszük a következő lapot, erre rákenjük a kajszibarack lekvárt, ismét lapot, grízt, majd a tetejére újra lap kerül.

  10. Miután felszeleteljük, porcukorral megszórjuk.


 

  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 23x34 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 71 920
elküldve: 8
receptkönyvben: 209
elkészítve: 9/10
Facebookon megjelent: 3

szakács

Eryy21

Mióta szakács: 2013.09.08.
2 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

darakrémes méze, mézes krémes, főzött darakrémmel töltött mézeslapok

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

AussieBob
AussieBob Sun, 2016-10-30 06:09

Hello - (sorry I can read enough to understand your recipe but I cannot write in Hungarian) - I tried your mézes krémes after comparing many recipes online - I liked it that you put some lemon rind and juice - this gave the cream a refreshing tang. It was hard to roll out the pastry thinly but I eventually was able to make the cake. I put it in the fridge and actually waited three days to try it. It tasted beautiful and I will definitely make this again and again. I cut it into three blocks and froze two so that this cake became the Birthday cake for three different people in the family during October. Well done for a great recipe. :) ... and of course it reminded me how much I enjoyed tejbegríz as a child so I made some last weekend as well. Regards Bob.

914
cukor 15 dkg
vaj 3 dkg
méz 3 ek
tej 2 ek
tojás 1 db
szódabikarbóna 1 tk
finomliszt 40 dkg
tej 0.5 l
búzadara 60 g
cukor 18 dkg
citrom 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 17 dkg
sárgabaracklekvár 8 ek