r
Nosalty Logó

Mentő 5let

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Mentő 5let
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 484 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1934 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 324 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.9 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 484 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.4 g

Zsír

  • Összesen
    90.1 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1243.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    218 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    247.5 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    213.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    431 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    384 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    521 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 1934 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 324 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
  2. A diót, a csokoládét és az aszalt gyümölcsöt durvára vágjuk. Mindezeket lazán a tojáshabhoz keverjük.
  3. A margarint megolvasztjuk, és ezt is finoman a tojáshabba forgatjuk.
  4. Végül óvatos mozdulatokkal, hogy a hab össze ne törjön, a lisztet is a masszához keverjük.
  5. Egy őzgerincet jól kikenünk-kilisztezünk, és a tésztát belesimítjuk.
  6. Közepesen meleg sütőben megsütjük.
  7. A formából kiborítjuk, és ha már csak langyos, megszórjuk porcukorral, vagy bevonjuk csokimázzal.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 378
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 33852
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 07.

Ajánló

Nagyon jó megkeményedett lekvár megmentésére is. Az enyémben éppen szilvalekvárt láthattok, amit lisztes késsel mazsola nagyságú darabokra vágok, pici liszttel összeforgatom, hogy ne tapadjanak egymáshoz a darabok. Nagyon finom a sütiben.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nevére többszörösen is rászolgált. Egyrészt egy újabb tojásfehérje-mentő süti, másrészt meg azért 5 lett, mert ugye mindenből 5 kell bele. Nem egészen ilyen volt a recept, de addig variáltam, míg ez lett belőle, mert szeretem a könnyen megjegyezhető recepteket, plusz valami megmagyarázhatatlan vonzódásom van a számokhoz.. Harmadrésztrészt meg egyszer csomagban sütit akartam küldeni a messzi városban tanuló lányomnak, és ezt telefonon el is újságoltam neki. Nem igazán nyerte el a tetszését, mert hogy mit kezdjen ő egy egész doboznyi sütivel, nem akar ő annyi sütit enni, csak rászárad, stb, stb. Egészen elszomorodtam, de akkor jött a "mentő ötletem", hogyan cselezhetném ki ezt a csomagosdi ügyet. Sütöttem ilyet, mert ez mindent kibír. Felszeletelve benyomorgattam két habszivacs tálca közé, beszuszakoltam egy hatalmas borítékba, és elküldtem levélként. Így aztán a lányomnak nem kellett megbirkóznia egy egész csomagnyi sütivel, csak egy borítéknyival. Persze, mikor megkapta, nagyon örült neki, és azonnal volt ötlete, hogy mit kezdjen vele.

Hozzászólások (19)

Edit

Kedves Fahéj ! Gratula az 5 let - edhez:))) Ki fogom próbálni. Üdv Edit

Fahéj

Köszi! :) Megéri kipróbálni. Üdv: Fahéj

Szeva

Kedves Fahéj! Felénk gyerekkoromban az ilyen típusú süteményt fehér-kenyérnek hívták. Igaz, akkor még csokoládét sem kapott, csak ha a holland "csomag" megérkezett. Ez egy olyan történet, mint dobozban vagy borítékban kapni. Én is jobban szeretem a modern, turbózott változatot. Üdv: Éva

Fahéj

Kedves Éva! Ezekr?l a "holland csomagokról" párom anyukája mesélt sokat... És csokival azért ezerszer finomabb, mitagadás. Üdv: FAhéj

Fahéj

Kedves Éva! Ezekr?l a "holland csomagokról" párom anyukája mesélt sokat... És csokival azért ezerszer finomabb, mitagadás. Üdv: Fahéj

bokine

Kedves Éva! Ezt a receptet biztosan ki fogom próbálni, imádom a könny? és egyszer? recepteket. Ez a borítékos ötlet pedig nagyon jó, (jót nevettem rajta), tényleg találékony a fehérnép:-D Szabad megkérdeznem, hol tanul a lányod? Puszi:Erika

Fahéj

Kedves Erika! Én szoktam készíteni, mert a tojásfehérjékhez, meg az elaggott :)) lekvárok felhasználására is egyaránt jó. Így szereti a családom, mazsolával meg nem. A lányom meg Szegeden tanul, kb 400 km-re t?lünk.. :( Úgyhogy habostorta küldése szóba se jöhet. Puszi: Éva

nyamóka

Aranyos 5-let a sütiküldés, szívmelenget? lehetett kibontani :-) Tetszik a recept is, olyan, mint egy színjeles bizonyítvány a sok 5-ös egymás alatt. Biztosan 5-ös az íze is! :-D Üdvözöl: Éva

Fahéj

Színjeles bizonyítvány? Ez aranyos. :) Sajnos, kénytelen vagyok küldeni a sütit, a nagy távolság miatt. Az is biztos, hogy mindig nagy örömet szerzek vele. Egy otthoni süti még 2 naposan is finomabb, mint a legfinomabb bolti. Szép napot: Éva

Bató Edit

Kedves Fahéj! Nagyon 5letes vagy és ügyes! Én nem kaphatnék egy ilyen "nyomorgatott" borítékot? Puszi, Edit.

Fahéj

:))) Legközelebb gondolok rád! Puszi: Fahéj

Törölt felhasználó

Ezt én is nemsokára kipróbálom,nagyon tetszik.Szeretem az ilyen jelleg? sütiket.

Törölt felhasználó

Én is megcsináltam, de nekem Ment?8lett :) mert 8 maradék tojásfehérjém volt, így minden mennyiséget 5-r?l 8-ra emeltem, szépen tele is lett az ?zgerinc, és még a férjem is megette, aki idáig a tojásfehérjés sütikt?l tartózkodott :) Köszi az 5letet :)

Fahéj

Ennek igazán örülök! Köszi, hogy megírtad.Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Nagyon jó az 5-let, a story kifejezetten tetszik,ma fog maradni tojásfehérjém (aranygaluskát készítek) és holnap ezt meg meg is sütöm,hétf?n pedig beviszem a munkahelyemre,lám milyen sikere lesz:) Üdv.:Zsuzsi

Fahéj

Kedves Zsuzsi! Kíváncsian várom a fejleményeket! :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Nos elkészítettem,aszalt szilvával csináltam+dió+csoki.Ment?6let bel?le,mert 6 tojásfehérjém volt kimaradva. Fincsi,de nekem mégis olyan fura,másabb az állaga,de lehet ott rontottam el hogy finomliszttel csináltam?(nem volt rétes lisztem)Nem tudom elmagyarázni az állagbeli különbséget. De tényleg olyan egyszer?,akinek nulla ideje van,még az is bátran hozzáfoghat! Köszi,üdv.:Zsuzsi

Fahéj

Mondjuk, ez azért már frissen sem olyan pihe-puha, mint egy kelt tészta vagy egy piskóta. Nem tudom, mihez képest lett más az állaga, talán más ?zgerinces sütihez? A rétesliszt eléggé fontos bele, könnyebbé, lazábbá teszi. Én is rákényszerültem már párszor a finomlisztre, de azzal s?r?bb lett. A tojásfehérje habon is múlik az állaga, mert ha összeesik a belekevert hozzávalóktól, akkor is s?r?bb lesz a tészta, de ha túl van verve, az meg szárazzá teszi. Én ezt tapasztaltam. Köszi, hogy megírtad! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Akkor valószín? a finomliszt lehetett a hibás,és a más állagot természetesen a többi tésztától eltér? állagra értettem,hisz ilyet amiben csak fehérje van még sosem készítettem,ezért t?nt olyan furának is,de most már azt is meg tudom írni,hogy hoztam be a munkahelyemre,és elfogyott mind egy szálig,megdicsérték!!! Üdv..Zsuzsi

Fahéj

Ha megdicsérték, akkor meg vagyok nyugodva, annyira rossz akkor nem lehetett. :) További szép estét! Fahéj

cukorpotlo

fuhú, ez a recept most nagyon jól jött, nem tudtam mit kezdeni a fehérjékkel, szóval szuper! :)

Fahéj

Remélem, nem csalódsz benne! :)

cukorpotlo

a maradékok felhasználására szuper, s?t a vendégeknek a kis recept története/alapja/neve is nagyon tetszett. :)

Fahéj

Ennek örülök. :) Köszi, hogy megírtad! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

nagyon köszönöm a receptet, végre valami, amihez fel lehet használni a maradék tojásfehérjét!!! én darált diót tettem hozzá, mivel durvára darabolt nem volt itthon, és a tészta felébe kevertem kakaót is! kiváló reggeli édesség lett bel?le!

Fahéj

Ennek igazán örülök! :) Én is fogok készíteni a napokban, mert hétvégén mindenbe csak a tojássárga kellett. :)

kleróz

Kedves Fahéj! Ez a süti nagyon finom.Nálunk nem mindenki szereti a mazsolát ezért én saját készítés? birsalma sajtot tettem bele,dió helyett pedig kókuszreszeléket. Máskor is terítékre fog kerülni :)

Fahéj

Kedves Kleróz! Nem lehetett rossz azzal a sok finomsággal se. Nekem is van itt fenn egy tojásfehérjés-kókuszos sütim, ami hasonló lehet, csak azt kuglófformába tettem, és kókuszos kuglófnak neveztem el! :)

kleróz

Akkor nincs más hátra,azt is leteszteljük,köszönöm :)

cinege

Régóta kerestem egy nagyon jó receptet, fehérje felhasználására. Megtaláltam, tökéletes, egyszer?, nagyon - nagyon finom. Kedves Fahéj ! Nagyon köszönöm és várom az újabb és újabb általad készített csodákat :) :) :) Üdvözlettel : Ildi

Fahéj

Kedves Ildi! Örülök, hogy tetszik ez a süti! Igyekszem még hasonló jókkal kedveskedni Nektek, de ez már egyre nehezebb, mert van itt fenn több ezer hasonlóan jó recept. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Mikor megkóstoltam a sütit, azt gondoltam, most majd kell valami ment? öltet 5 tojássárgának ezentúl :) Nagyon finom lett a süti, és tényleg egyszer? elkészíteni, de nekem nem jött ki a formából, kanállal ettük meg. Van ötleted miért ragadhatott bele? Igyekeztem rendesen kivajazni és kilisztezni. Langyos volt még mikor próbáltam kiszedni. Üdv: Bea

Fahéj

Kedves Bea! Ment? ötlet tojássárgáknak? :)) Ez jó! Ajánlom a kuglófokat vagy a creme brulée-t, némelyikbe igen sok kell. :) Hát igen, ez az a fajta süti, ami imád beleragadni a formába, én is jártam már meg vele. Nagyon alaposan és elég vastagon kell kivajazni/margarinozni a formát, nem szabad, hogy akár egy csöpp helyen is kimaradjon. A vaj hideg legyen, semmiképp sem olvasztott. Jó kis türelemjáték kézzel kikenni, de az ecsetet és az olvadt vajat ebben az esetben el kell felejteni. Aztán a lisztezéssel sem szabad spórolni, én is b?ven megszórom, rázogatással eloszlatom, és csak a nagyon felesleget öntöm ki bel?le. Aztán, ha megsült a tészta, hagyni kell a formában úgy 5 percet, mert ekkor kicsit átg?zösödik, és könnyebben kijön. Az is megoldás lehet, hogy fejre fordítod a formát sütistül, és nedves konyharuhát teszel rá néhány percre, az is szokott segíteni. És ha ez sem válik be, jöhet a mokkáskanál nyele, már ha bordázott a formád. Én azzal szoktam szépen sorban, óvatosan, hogy a tészta minél kevésbé sérüljön, minden egyes bordába benyúlni és elválasztani a sütit a formától, ha szükséges. Így, ha ragadni is akar, már csak igen kis felületen tud, és nem okozok benne annyi kárt, mikor kiborítom. Remélem, tudtam segíteni! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Akkor meg van a hiba! Hideg vajjal kezdtem el kikenni, de elfogyott, és még volt olvasztott vajam, azzal folytattam, aztán meg a lisztezés... Nekem ez a kedvenc kalácsom, ez után szokott kimaradni az 5 tojásfehérje (most már nem fog :)) http://www.nosalty.hu/recept/makos-kakaos-kalacs-nalunk Köszi a választ, nagyon profi vagy!

Fahéj

Szívesen! A kedvenc kalácsod pedig nagyon ínycsiklandó, jól választottál. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty

További cikkek