Mentő 5let

- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
50g tojásfehérje26 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
13g dió82 kcal
-
13g csokoládé68 kcal
-
30 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
200g tojásfehérje104 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
50g dió327 kcal
-
50g csokoládé273 kcal
-
120 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
33.3g tojásfehérje17 kcal
-
16.7g cukor65 kcal
-
8.3g dió55 kcal
-
8.3g csokoládé46 kcal
-
8.3g aszalt gyümölcsök20 kcal
-
8.3g margarin60 kcal
-
16.7g rétesliszt61 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 310.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.9 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 53.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 108 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.4 g
Zsír
-
Összesen 90.1 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1243.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 218 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 350 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 247.5 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 213.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 431 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 86 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 384 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 521 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 112 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 35.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Hozzávalók
-
5 db tojásfehérje
-
5 púpozott ek cukor
-
5 dkg dió
-
5 dkg csokoládé
-
5 dkg aszalt gyümölcsök
-
5 dkg margarin
-
5 púpozott ek rétesliszt
Elkészítés
- A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
- A diót, a csokoládét és az aszalt gyümölcsöt durvára vágjuk. Mindezeket lazán a tojáshabhoz keverjük.
- A margarint megolvasztjuk, és ezt is finoman a tojáshabba forgatjuk.
- Végül óvatos mozdulatokkal, hogy a hab össze ne törjön, a lisztet is a masszához keverjük.
- Egy őzgerincet jól kikenünk-kilisztezünk, és a tésztát belesimítjuk.
- Közepesen meleg sütőben megsütjük.
- A formából kiborítjuk, és ha már csak langyos, megszórjuk porcukorral, vagy bevonjuk csokimázzal.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 378
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 33852
- Feltöltés dátuma: 2010. november 07.
Ajánló
Nagyon jó megkeményedett lekvár megmentésére is. Az enyémben éppen szilvalekvárt láthattok, amit lisztes késsel mazsola nagyságú darabokra vágok, pici liszttel összeforgatom, hogy ne tapadjanak egymáshoz a darabok. Nagyon finom a sütiben.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Nevére többszörösen is rászolgált. Egyrészt egy újabb tojásfehérje-mentő süti, másrészt meg azért 5 lett, mert ugye mindenből 5 kell bele. Nem egészen ilyen volt a recept, de addig variáltam, míg ez lett belőle, mert szeretem a könnyen megjegyezhető recepteket, plusz valami megmagyarázhatatlan vonzódásom van a számokhoz.. Harmadrésztrészt meg egyszer csomagban sütit akartam küldeni a messzi városban tanuló lányomnak, és ezt telefonon el is újságoltam neki. Nem igazán nyerte el a tetszését, mert hogy mit kezdjen ő egy egész doboznyi sütivel, nem akar ő annyi sütit enni, csak rászárad, stb, stb. Egészen elszomorodtam, de akkor jött a "mentő ötletem", hogyan cselezhetném ki ezt a csomagosdi ügyet. Sütöttem ilyet, mert ez mindent kibír. Felszeletelve benyomorgattam két habszivacs tálca közé, beszuszakoltam egy hatalmas borítékba, és elküldtem levélként. Így aztán a lányomnak nem kellett megbirkóznia egy egész csomagnyi sütivel, csak egy borítéknyival. Persze, mikor megkapta, nagyon örült neki, és azonnal volt ötlete, hogy mit kezdjen vele.
Hozzászólások (19)
Kedves Fahéj ! Gratula az 5 let - edhez:))) Ki fogom próbálni. Üdv Edit
Köszi! :) Megéri kipróbálni. Üdv: Fahéj
Kedves Fahéj! Felénk gyerekkoromban az ilyen típusú süteményt fehér-kenyérnek hívták. Igaz, akkor még csokoládét sem kapott, csak ha a holland "csomag" megérkezett. Ez egy olyan történet, mint dobozban vagy borítékban kapni. Én is jobban szeretem a modern, turbózott változatot. Üdv: Éva
Kedves Éva! Ezekr?l a "holland csomagokról" párom anyukája mesélt sokat... És csokival azért ezerszer finomabb, mitagadás. Üdv: FAhéj
Kedves Éva! Ezekr?l a "holland csomagokról" párom anyukája mesélt sokat... És csokival azért ezerszer finomabb, mitagadás. Üdv: Fahéj
Kedves Éva! Ezt a receptet biztosan ki fogom próbálni, imádom a könny? és egyszer? recepteket. Ez a borítékos ötlet pedig nagyon jó, (jót nevettem rajta), tényleg találékony a fehérnép:-D Szabad megkérdeznem, hol tanul a lányod? Puszi:Erika
Kedves Erika! Én szoktam készíteni, mert a tojásfehérjékhez, meg az elaggott :)) lekvárok felhasználására is egyaránt jó. Így szereti a családom, mazsolával meg nem. A lányom meg Szegeden tanul, kb 400 km-re t?lünk.. :( Úgyhogy habostorta küldése szóba se jöhet. Puszi: Éva
Aranyos 5-let a sütiküldés, szívmelenget? lehetett kibontani :-) Tetszik a recept is, olyan, mint egy színjeles bizonyítvány a sok 5-ös egymás alatt. Biztosan 5-ös az íze is! :-D Üdvözöl: Éva
Színjeles bizonyítvány? Ez aranyos. :) Sajnos, kénytelen vagyok küldeni a sütit, a nagy távolság miatt. Az is biztos, hogy mindig nagy örömet szerzek vele. Egy otthoni süti még 2 naposan is finomabb, mint a legfinomabb bolti. Szép napot: Éva
Kedves Fahéj! Nagyon 5letes vagy és ügyes! Én nem kaphatnék egy ilyen "nyomorgatott" borítékot? Puszi, Edit.
:))) Legközelebb gondolok rád! Puszi: Fahéj
Ezt én is nemsokára kipróbálom,nagyon tetszik.Szeretem az ilyen jelleg? sütiket.
Én is megcsináltam, de nekem Ment?8lett :) mert 8 maradék tojásfehérjém volt, így minden mennyiséget 5-r?l 8-ra emeltem, szépen tele is lett az ?zgerinc, és még a férjem is megette, aki idáig a tojásfehérjés sütikt?l tartózkodott :) Köszi az 5letet :)
Ennek igazán örülök! Köszi, hogy megírtad.Üdv: Fahéj
Kedves Fahéj! Nagyon jó az 5-let, a story kifejezetten tetszik,ma fog maradni tojásfehérjém (aranygaluskát készítek) és holnap ezt meg meg is sütöm,hétf?n pedig beviszem a munkahelyemre,lám milyen sikere lesz:) Üdv.:Zsuzsi
Kedves Zsuzsi! Kíváncsian várom a fejleményeket! :) Üdv: Fahéj
Nos elkészítettem,aszalt szilvával csináltam+dió+csoki.Ment?6let bel?le,mert 6 tojásfehérjém volt kimaradva. Fincsi,de nekem mégis olyan fura,másabb az állaga,de lehet ott rontottam el hogy finomliszttel csináltam?(nem volt rétes lisztem)Nem tudom elmagyarázni az állagbeli különbséget. De tényleg olyan egyszer?,akinek nulla ideje van,még az is bátran hozzáfoghat! Köszi,üdv.:Zsuzsi
Mondjuk, ez azért már frissen sem olyan pihe-puha, mint egy kelt tészta vagy egy piskóta. Nem tudom, mihez képest lett más az állaga, talán más ?zgerinces sütihez? A rétesliszt eléggé fontos bele, könnyebbé, lazábbá teszi. Én is rákényszerültem már párszor a finomlisztre, de azzal s?r?bb lett. A tojásfehérje habon is múlik az állaga, mert ha összeesik a belekevert hozzávalóktól, akkor is s?r?bb lesz a tészta, de ha túl van verve, az meg szárazzá teszi. Én ezt tapasztaltam. Köszi, hogy megírtad! Üdv: Fahéj
Akkor valószín? a finomliszt lehetett a hibás,és a más állagot természetesen a többi tésztától eltér? állagra értettem,hisz ilyet amiben csak fehérje van még sosem készítettem,ezért t?nt olyan furának is,de most már azt is meg tudom írni,hogy hoztam be a munkahelyemre,és elfogyott mind egy szálig,megdicsérték!!! Üdv..Zsuzsi
Ha megdicsérték, akkor meg vagyok nyugodva, annyira rossz akkor nem lehetett. :) További szép estét! Fahéj
fuhú, ez a recept most nagyon jól jött, nem tudtam mit kezdeni a fehérjékkel, szóval szuper! :)
Remélem, nem csalódsz benne! :)
a maradékok felhasználására szuper, s?t a vendégeknek a kis recept története/alapja/neve is nagyon tetszett. :)
Ennek örülök. :) Köszi, hogy megírtad! Üdv: Fahéj
nagyon köszönöm a receptet, végre valami, amihez fel lehet használni a maradék tojásfehérjét!!! én darált diót tettem hozzá, mivel durvára darabolt nem volt itthon, és a tészta felébe kevertem kakaót is! kiváló reggeli édesség lett bel?le!
Ennek igazán örülök! :) Én is fogok készíteni a napokban, mert hétvégén mindenbe csak a tojássárga kellett. :)
Kedves Fahéj! Ez a süti nagyon finom.Nálunk nem mindenki szereti a mazsolát ezért én saját készítés? birsalma sajtot tettem bele,dió helyett pedig kókuszreszeléket. Máskor is terítékre fog kerülni :)
Kedves Kleróz! Nem lehetett rossz azzal a sok finomsággal se. Nekem is van itt fenn egy tojásfehérjés-kókuszos sütim, ami hasonló lehet, csak azt kuglófformába tettem, és kókuszos kuglófnak neveztem el! :)
Akkor nincs más hátra,azt is leteszteljük,köszönöm :)
Régóta kerestem egy nagyon jó receptet, fehérje felhasználására. Megtaláltam, tökéletes, egyszer?, nagyon - nagyon finom. Kedves Fahéj ! Nagyon köszönöm és várom az újabb és újabb általad készített csodákat :) :) :) Üdvözlettel : Ildi
Kedves Ildi! Örülök, hogy tetszik ez a süti! Igyekszem még hasonló jókkal kedveskedni Nektek, de ez már egyre nehezebb, mert van itt fenn több ezer hasonlóan jó recept. :) Üdv: Fahéj
Mikor megkóstoltam a sütit, azt gondoltam, most majd kell valami ment? öltet 5 tojássárgának ezentúl :) Nagyon finom lett a süti, és tényleg egyszer? elkészíteni, de nekem nem jött ki a formából, kanállal ettük meg. Van ötleted miért ragadhatott bele? Igyekeztem rendesen kivajazni és kilisztezni. Langyos volt még mikor próbáltam kiszedni. Üdv: Bea
Kedves Bea! Ment? ötlet tojássárgáknak? :)) Ez jó! Ajánlom a kuglófokat vagy a creme brulée-t, némelyikbe igen sok kell. :) Hát igen, ez az a fajta süti, ami imád beleragadni a formába, én is jártam már meg vele. Nagyon alaposan és elég vastagon kell kivajazni/margarinozni a formát, nem szabad, hogy akár egy csöpp helyen is kimaradjon. A vaj hideg legyen, semmiképp sem olvasztott. Jó kis türelemjáték kézzel kikenni, de az ecsetet és az olvadt vajat ebben az esetben el kell felejteni. Aztán a lisztezéssel sem szabad spórolni, én is b?ven megszórom, rázogatással eloszlatom, és csak a nagyon felesleget öntöm ki bel?le. Aztán, ha megsült a tészta, hagyni kell a formában úgy 5 percet, mert ekkor kicsit átg?zösödik, és könnyebben kijön. Az is megoldás lehet, hogy fejre fordítod a formát sütistül, és nedves konyharuhát teszel rá néhány percre, az is szokott segíteni. És ha ez sem válik be, jöhet a mokkáskanál nyele, már ha bordázott a formád. Én azzal szoktam szépen sorban, óvatosan, hogy a tészta minél kevésbé sérüljön, minden egyes bordába benyúlni és elválasztani a sütit a formától, ha szükséges. Így, ha ragadni is akar, már csak igen kis felületen tud, és nem okozok benne annyi kárt, mikor kiborítom. Remélem, tudtam segíteni! Üdv: Fahéj
Akkor meg van a hiba! Hideg vajjal kezdtem el kikenni, de elfogyott, és még volt olvasztott vajam, azzal folytattam, aztán meg a lisztezés... Nekem ez a kedvenc kalácsom, ez után szokott kimaradni az 5 tojásfehérje (most már nem fog :)) http://www.nosalty.hu/recept/makos-kakaos-kalacs-nalunk Köszi a választ, nagyon profi vagy!
Szívesen! A kedvenc kalácsod pedig nagyon ínycsiklandó, jól választottál. :)