Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos rétes réteslapból

Meggyes-mákos rétes réteslapból
Meggyes-mákos rétes réteslapból
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy kedvencünk a rétes különféle töltelékekkel. Ha egyszerre több fajtát is készítek, az biztos, hogy ez fogy el leghamarabb.
De a mák így is, úgy is nagy kedvencünk, bármi készüljön belőle, legyen az tészta, nudli, guba, rétes, bejgli, bögrés mákos, akármi.

hozzávalók / 6 adag

2 rúdhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  töltelékhez összekeverjük a mákot, a cukrot, 1 mk fahéjat, a vaníliás cukrot.
  2. Tejfölből csak annyit adjunk hozzá, hogy épp összeálljon, vigyázzunk, ne legyen nagyon folyós. Ezzel is összekeverjük.
  3. A vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük az olajat.
  4. A első réteslapot bevizezett, kicsavart konyharuhára tesszük, és megcsöpögtetjük a vaj-olaj keverékkel, és ecsettel szétkenegetjük. A következő lapot ráfektetjük, és folytatjuk az olajozást. Az utolsót már ne nagyon vajazzuk.
  5. A zsemlemorzsát úgy szórjuk a tésztának a felénk eső szélénél egy kb. 6 cm szélességben, mintha erősen sóznánk valamit. Tehát nem kell nagyon.
  6. Ezután rákanalazzuk a tölteléket erre a morzsás csíkra, rápakoljuk a lecsöpögtetett meggy felét, megszórjuk 2 mk fahéjjal, kicsit megszórhatjuk porcukorral is. 
  7. A feltekerést a tészta alatt lévő konyharuha segítségével végezzük, félúton be is hajtjuk a tészta szélét, hogy majd ne folyjon ki sülés közben a töltelék. 
  8. Kipapírozott tepsire rakjuk, és megkenjük a tetejét, oldalát vajas olajjal.
  9. Elkészítjük a második rétest is és előmelegített sütőben aranybarna színűre sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 43
össznézettség: 196 148
elküldve: 41
receptkönyvben: 589
elkészítve: 53/66
Facebookon megjelent: 2

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos-meggyes rétes, gyors rétes réteslapból

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ImeldaTamara
ImeldaTamara Fri, 2017-01-27 09:24

Fincsi!!Én már meg sem tudom számolni hányszor készítettem el.Ma újra ezt kívánja a család! :D

dano
dano Fri, 2012-06-01 11:28

Volna egy kérdésem: Sok talàlt receptben a daràlt màkot meg kell tejben fözni.
Ugye itt nem szükséges?
Köszi

sylvee
sylvee Thu, 2012-03-22 14:02

Kipróbáltam....finom lett :) de tejföl hiányában joghurtot használtam.

boromisza dalma
boromisza dalma Fri, 2012-01-06 10:58

szia Vicikó! én is kezdő rétessütő vagyok, már több receptben olvastam, hogy a feltekerés felénél behajtjuk a tészta szélét. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor visszahajtasz 1-2 centit a széléből? ott ahogy haladsz szemben a feltekeréssel, vagy a rúd széleit, ahol be lehet látni a töltelékhez? jaj remélem érted,hogy hogyan gondolom... :)

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2012-01-06 13:43

Szia Dalma!
Igen, azon az oldalon kell kicsit visszahajtani, ahol be lehet látni oldalról a töltelékre, ha már tekernénk fel.
De ha nem jön össze, az se baj, akkor ha teszed a tepsibe a feltekert rétest, akkor kicsit visszahajtod a széleket, ahol kifolyna egyébként a töltelék.
De ha vissza se hajtod az sem baj. Nálunk, pl. van aki szereti az ilyen széleket....., amiből kifolyik a töltelék, és az kicsit meg is sül. :-))
Jó próbálgatást!! :-)
Üdv: Vici

torkika
Torkika / torkika Wed, 2012-01-04 14:49

Akkora sikere volt, mint nagyon kevés édességnek itthon! Meglepi reggeli volt, párom nagyon oda volt! Pillanatok alatt elfogyott! Tényleg 2 rúd kell belőle, de nem mertem, mert mi van ha nem sikerül, nameg én nem szeretem a mákot, és ez a tény nagyban befolyásolja az elkészítendő mennyiséget :D
Köszönöm!

Ma volt a maradékból túrós az is jó lett, azt már mertem saját fantáziámra bízni :)

Üdv!

torkika
Torkika / torkika Tue, 2012-01-03 11:46

A sütőben csücsül a drága, nagyon kíváncsi vagyok, nem sokára beszámolok.

torkika
Torkika / torkika Tue, 2011-12-27 21:57

Szia,
Nagyon jól néz ki, kedvet kaptam elkészíteni, de még soha nem csináltam, sőt kicsomagolva még réteslapot se láttam :D
Ezért lenne néhány kérdésem:
Én 1 rudat akarok csinálni. Ahhoz milyen (mekkora) réteslapot vegyek?
Másik kérdésem a tekergetéshez kapcsolódik. Kenem az első lapot, ráfektetem a másikat, kenem, fektetem, hány lapot kell így? mind a 8-at, aztán tölteni, feltekerni?
Bocsánat ha buta kérdést teszek fel, de mindig az egyszerű sütikan csúszom el :)
Köszönöm!
Üdv!

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2011-12-28 00:32

Kedves torkika!
Ezek nem buta kérdések, mindjárt meg is válaszolom Neked, hogy jól sikerüljön az első rétesed:-)
Szóval: a réteslapot általában úgy lehet venni, hogy 8 lap van egy csomagban. (de azt hiszem, 6 lapos is van)
A méretük nagyjából mindnek egyforma.
A kenegetés pedig úgy zajlik, hogy 4 lapot helyezel egymásra, miután egyesével megkented vajas-olajjal.
Igen, aztán ráteszed a tölteléket, és feltekered.
Ez egy rúd, és ha nem akarsz csak egyet készíteni, akkor a maradék réteslappal nem tudom mit lehet csinálni?
És mindent készíts oda előre , ( töltelék, vajas-olaj ) mert hamar száradnak csak úgy kicsomagolva a réteslapok,
A nedves konyharuha elég fontos, de nagyon jól csavard ki!! :-))
Most más nem jut eszembe, de ha gondod van írj, és ha tudok segítek:-)
Drukkolok a rétesedhez, biztos finom lesz:-))
Üdv: Vici

torkika
Torkika / torkika Wed, 2011-12-28 00:43

Nagyon köszönöm!
Én már tudom a maradéknak mi lesz a sorsa! :) Tűrós rétes! :) Vagy sonkás sajtos :)
Majd beszámolok hogy sikerült. Ez párom nagy kedvence, nem is tudom miért nem csináltam még.

636
réteslap 8 db
mák 250 g
porcukor 7 ek
fahéj 3 kk
vaníliás cukor 1 ek
tejföl 3 ek
meggybefőtt 350 g
vaj 50 g
napraforgó olaj 100 ml
zsemlemorzsa 2 ek