Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zalai kelt meggyes rétes

Zalai kelt meggyes rétes
Zalai kelt meggyes rétes
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kelt rétest csak dicsérni tudom. A tésztával sokkal könnyebb bánni, mint a nem kelt rétes tésztájával. Az nekem a végére már csupa lyuk volt, az egésztől elment a kedvem. Ez a tészta csak a szélén lyukad ki, középen nem. Könnyű húzni, nyújtani. Közepes konyhai tudással nyugodtan vállalható.

Ez a remek recept a "Vasi, zalai parasztételek" című könyvből való. Számomra ez az etalon a hozzávalók tekintetében.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fél dl langyos tej és pici cukor segítségével az élesztőt megkelesztjük.
  2. A lisztet egy mély tálba tesszük, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt.
  3. A zsírt és a tejfölt hozzáadjuk.
  4. A tojást a cukorral összekeverjük, és a langyos 3 dl tejünkhöz adjuk. Így öntjük a lisztbe.
  5. A tésztát "babapopsi simaságúra" kidolgozzuk. Lágy, híg tésztát kapunk, amit 1 órát langyos helyen kelesztünk.
  6. Az étkezőasztalra tiszta abroszt terítünk, aminek a középső részét meglisztezzük, rátesszük a tésztánkat, amit nyomban kettévágunk. Figyelem! A tészta egyik fele megy be máris a mélyhűtőbe. Egy másik alkalommal majd azt sütjük meg. A megmaradt, negyed kilós adagból 2 nagy tekercs rétesünk lesz.
  7. Az abroszon maradt tésztát kettévágjuk. Először az egyik nyújtásához kezdünk. Alá lisztet szórunk és rá is, mivel ragad. Nyújtófával kinyújtjuk, amíg lehet. Ezután kenőtollal forró olajat kenünk a tésztára jó bőven, és elkezdjük a kézzel nyújtást. Alá-alá tesszük a kezünk, és lebegtetve húzzuk minden oldalról, amíg a tészta hártya vékonyságú nem lesz. A tészta szélei valószínűleg ki fognak szakadni jó pár helyen, de ez nem jelent gondot. A tészta legyen nagyjából kör alakú. Ekkor zsemlemorzsát hintünk rá, majd egyenletesen rászórjuk a kinyomkodott meggyet. Ezután 2-3 marék cukrot hintünk rá.
  8. A felcsavarás folyamata úgy néz ki, hogy a tészta széleit behajtjuk, így a téglalap alakú formát kapunk. Abrosszal pedig szépen felgörgetjük a tésztát. Olajjal kikenünk egy tepsit, és gyors, óvatos mozdulatokkal beletesszük az első tekercset. Azt szintén forró olajjal kenjük meg, majd elkészítjük a második tekercset.
  9. Fél órát pihentetjük a tésztát.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük a rétest.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 28 586
elküldve: 10
receptkönyvben: 455
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Évikonyhája

Mióta szakács: 2012.12.28.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: rétes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

az elronthatatlan rétes, kelt rétes, meggyes rétes

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pr_kriszta
pr_kriszta Sun, 2019-04-14 19:20

Kovásszal próbáltam. Kíváncsi vagyok milyen lesz. Most sül. Írok az eredményről.

bakfitty
bakfitty Fri, 2013-03-08 23:34

Nagyon tetszik a tészta kidolgozásának a minősége! :-))) De a recept is, és a fényképtől már nyelnem kell! Nyammm-nyammm!

708
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
sertészsír 10 dkg
tejföl 85 g
tej 3 dl
élesztő 2.5 dkg
cukor 2 ek
napraforgó olaj 1.5 dl
zsemlemorzsa 10 dkg
meggy 2 kg