r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Összesen 507 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Összesen 6078 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Összesen 196 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1106.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    541 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 507 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.4 g

Zsír

  • Összesen
    191.4 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    119 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13281.7 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    6491 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    1536 mg
  • Foszfor
    4325 mg
  • Nátrium
    517 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    929.8 g
  • Cukor
    198 mg
  • Élelmi rost
    96 mg

VÍZ

  • Összesen
    385.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    531 micro
  • Kolin:
    383 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    597 micro
Összesen 6078 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 196 kcal

Hozzávalók

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Elkészítés

a mákos töltelékhez

  1. A tejet, a meggybefőtt levét, a cukrot és a mákot egy lábasba öntjük. Ha friss vagy fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor gyümölcslével, tejjel vagy vízzel helyettesíthetjük a befőtt levét.
  2. Elkezdjük összeforralni, közben hozzáreszeljük a citrom héját, és 5-10 percet főzzük. Ezután hozzáadjuk a meggyet és egy kevés keményítőt. Forralunk rajta egyet, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  3. A tölteléket érdemes a tésztapihentetés alatt megcsinálni, a receptben pusztán azért került előbbre, hogy a tésztakészítés technikája egyben maradjon.

a rétestésztához

  1. A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük a két tojást, a kacsazsírt, a sót, az ecetet és a víz kb. kétharmadát. Elkezdjük összegyúrni kézzel vagy géppel, közben több adagban hozzáöntve a víz maradékát.
  2. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg fényes lesz és már nem ragad a kezünkhöz. Ez géppel kb. 10-15 percet vesz igénybe, kézzel hosszabb a folyamat.
  3. Rétesliszttel beszórt deszkán kicsit átgyúrjuk a tésztát, majd félbevágjuk, és kiolajozott tálcára helyezzük. A tetejüket is beolajozzuk, és folpackkal lefedve 1-2-3 órát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a meggyes-mákos töltetléket.
  4. Tiszta abroszt vagy terítőt teszünk az asztalra. A pihentetett tésztát (két részben) kézzel kezdjük nyújtani, olyan módon, ahogy a pizzát szokás. Eztán az abrosz közepére helyezzük a rétestésztát, majd a széleit óvatosan húzogassuk ki körbe-körbe haladva a tészta körül.
  5. Amikor már szép vékony, szinte átlátszó a tészta de még épp, hogy nem szakad, akkor tökéletes! A tésztát meghintjük pár csipet zsemlemorzsával és megspricceljük olvasztott kacsazsírral.
  6. A mákos töltelék kétharmadát-háromnegyedét egy sávban a tészta egyik oldalán felhalmozzuk, a többit pedig foltokban szétosztjuk a tészta többi részén.
  7. Az abrosz segítségével feltekerjük a tésztát, majd kettévágjuk. Mivel két adag tésztával dolgozunk, így összesen 4 tekercsünk lesz. A rétesek tetejét megkenjük zsírral, majd 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  8. A kész réteseket hagyjuk picit kihűlni, majd porckorral megszórjuk a tetejüket, és úgy szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 8431
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére
Rosanics Petra 316 recept

Az egyik legkedveltebb rétestöltelék a meggyes-mákos, egyáltalán nem véletlenül. A Veri az ördög a feleségét című magyar vígjátékban Kajtárné is készít ilyen rétest a vendégeknek, a tésztát pedig annak rendje-s-módja szerint ők gyúrják a konyhában, némi körtepálinka társaságában. Az ő tiszteletére íme egy házi tésztával készült meggyes-mákos rétesrecept, amivel garantált a siker, bárhová is készülünk vele.

Hozzávalók

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek