Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos keksz

Meggyes-mákos keksz
Meggyes-mákos keksz
65 perc / előkészület: 60 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Napok óta sütöttem a karácsonyi ajándék kekszeket: narancsos, almás, mézeskalács. Minden sütést leteszteltem, mindenki letesztelte, én további teszteket végztem a következő napokon, így a maradékot tartalmazó doboz, ami a karácsony utáni süti nélküli napok édesség iránti vágyát hivatott csillapítani, még elég üres voltsmiley.  A mák nagy kedvenc, csak a darálás miatt, ami egy utálatos dolog, kicsit ritkán kerül rá sor, szinte csak karácsonykor és húsvétkor kerül az asztalra, de akkor kötelezősmiley.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mákot ledaráljuk. (Ez a legutálatosabb része a sütésnek, általában mindig valamelyik családtagomat kérem meg, de most én csináltam)
  2. A zabpelyhet megdaráljuk (kávédarálón szoktam), összekeverjük a liszttel, sóval, szódabikarbónával.
  3. A citrom héját lereszeljük, ha nem bio, beáztatjuk szódabikarbónás vízbe és jól megsikáljuk. (Ettől azt reméljük, hogy azokat a vegyszereket, amivel a rothadás megelőzése miatt kezelték a citromot, el tudjuk távolítani.)
  4. A vajat felolvasztjuk.
  5. A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük.
  6. Összekeverjük a hozzávalókat: mák, citromhéj, citromlé, méz, levár, olvasztott vaj, tojássárgája, habbá vert fehérje, majd hozzáadjuk a a száraz keveréket, és összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kapunk.
  7. A tésztát 1 órát hűtőben pihentetjük. (Én most este készítettem és hűvös helyen volt reggelig.)
  8. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk 0,3-0,5 mm vastagságúra, és különböző formákkal kiszúrjuk.
  9. Tehetünk rá aszalványokat, vagy pici lekvárt díszítésként.
  10. Ha nem pihentetjük sütés előtt, diónyi golyókat veszünk ki a tésztából és ellapítjuk. Szerintem ne sajnáljuk az időt a pihentetésre, mert sokkal mutatósabb, ha valamilyen formával kiszúrjuk.
  11. Sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük. Rácson kihűtjük. (kb 100-120 db keksz lesz, ez persze függ a forma fajtájától és nagyságától is. Vigyázzunk, mert melegen könnyen törnek!)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 129
elküldve: 1
receptkönyvben: 102
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Turmix

Mióta szakács: 2011.12.27.
27 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

reform mákos zabkeksz, mákos-meggyes keksz, mákos zabkeksz, meggyes-mákos keksz tönkölylisztből

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

377
zabpehely 25 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 12.5 dkg
tönkölybúza liszt 12.5 dkg
mák 20 dkg
méz 4 ek
meggylekvár 4 ek
vaj 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert
tojás 1 db
vanília kivonat 0.5 teáskanál
szódabikarbóna 1 teáskanál
0 ízlés szerint