r
Nosalty Logó

Medvehagymás kenyér Csillustól

NS
Medvehagymás kenyér Csillustól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

495
Kalória
14.4g
Fehérje
104.1g
Szénhidrát
1.4g
Zsír
103.2g
Víz
-
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 495 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 219 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    324.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    104.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    103.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 495 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1297.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    180 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    718 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    416.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    412.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    328 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 1977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    45.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 219 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk. Mialatt felfut (kb. 5-10 perc), előkészülődünk.
  2. Előveszünk egy nagy műanyag tálat, beleszórjuk a lisztet, beletesszük a sót, egy kis cukrot. (pár csipet)
  3. Ha felfutott az élesztőnk, beleöntjük a lisztes keverékbe, és egy fakanállal keverni kezdjük, ha kell, langyos vizet adunk még hozzá, a lényeg az, hogy jó ragacsos legyen a végén. Egy kis liszttel megszórjuk a tetejét, és letakarva meleg helyen egy órát kelesztjük.
  4. Mialatt kel a tésztánk, a medvehagymát megmossuk, és apróra vágjuk.
  5. Ha megkelt a tészta, egy deszkára pár marék lisztet szórunk, ráöntjük a kelt, még ragacsos tésztánkat, rászórjuk a medvehagymát, és összegyúrjuk, annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó puha tésztát kapjunk, de már ne legyen ragacsos.
  6. Cipó formát készítünk belőle, bevágjuk két helyen a tetejét, megkenjük vízzel, és meleg sütőbe tolva, alacsony fokozaton, 40 percig sütjük. (Nekem alul felül sütős sütőm van). Tűpróbával ellenőrizzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 80 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Sokkal jobban szeretjük a házi kenyeret, mint a boltit. Ha van egy kis időm, csak előkapkodom a hozzávalókat, csinálok egy jó kis kelt tésztát, és estére friss kenyerünk van :) Régen mindig kemény lett a tésztám sütés után egy nappal már. Rájöttem, hogy kelesztésnél a tészta legyen ragacsos, még fakanállal keverhető, kelés után pedig jól lisztezett deszkán gyúrom át, jól formázható pihe-puha  tészta a végeredmény, ami nem szárad ki két- három nap alatt sem :) ( A képen már csak a fele maradt meg a kenyérkének.) :)

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...