Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medovik kocka - Orosz mézes krémes

Medovik kocka - Orosz mézes krémes
Medovik kocka - Orosz mézes krémes
108 perc / előkészület: 60 perc sütés: 48 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom, kiadós sütemény, elnyerte a családom tetszését, csak ajánlani tudom!

hozzávalók / 6 adag

Mézes tészta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Mézes tészta

  1. Egy tálba mérjük a vajat, mézet, porcukrot, vaníliás cukrot, vaníliaőrleményt, a tojásokat, szódabikarbonát, majd vízgőz felett csípősre melegítjük, de nem főzzük, közben simára keverjük. A vaníliaőrlemény a sütemény barnaságához kell!
  2. A tűzről levéve hozzáadjuk a csípet sót, a lisztet, és összedolgozzuk, ilyenkor még elég ragacsos a tészta, ezért 15 percet pihenni hagyjuk.
  3. A pihentetett tésztát lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, és hat egyenlő részre mérjük, ezután 20x30 cm-es lapokat nyújtunk. A sütőlemezt előzőleg béleljük ki sütőpapírral, ellenkező esetben le fog ragadni.
  4. Sütés 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 7-8 perc, de vigyázzunk rá, ne szárítsuk ki a lapokat.
  5. A lapok széleit még melegen egyenesre vágjuk, az így kapott törmeléket félretesszük.

Krém

  1. Első lépés a karamell készítése, ehhez a cukrot egy vastagabb falú edénybe mérjük, majd folyamatos kevergetés mellett karamellt készítünk, ha elértük a kívánt színt, lassan adagolva hozzáadjuk a forró tejszínt.
  2. Ezután folyamatos keverés mellett épp csak addig főzzük, amíg egynemű lesz az állaga, tovább nem kell, mert nagyon sűrű lenne. Én ezután hideg vízfürdőbe állítottam, és kevergetve lehűtöttem.
  3. A krémhez habosra keverjük a mascarponét a karamellel, egy robotgép segítségével.
  4. Végül összeállítjuk a süteményt, a krémet egyenlő részre osztjuk úgy, hogy a tetejére is jusson, megkenjük a lapokat, ezután a leeső tésztadarabokat morzsalékosra törjük, és a tetejét ezzel is megszórjuk.
  5. A kész süteményt legalább egy éjszakára hidegre tesszük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 4 352
elküldve: 1
receptkönyvben: 78
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
450 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
konyha: orosz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamelles réteges sütemény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

il-di.
Il-di. / il-di. Thu, 2019-06-20 07:56

Kedves Katharosz !
Nagy kalóriabomba :) , de nagyon finom sütemény ! Két nap múlva volt az igazi. Addigra jól megpuhult, összeértek az ízek. Lapok sütésénél nem bíbelődtem sütőpapírral, közvetlenül a tepsi hátoldalára tettem, még zsírozást sem igényelt. Örülök, hogy kipróbáltam! köszönet a receptért! Üdvözlettel: il-di.

1482
vaj 12 dkg
méz 10 dkg
porcukor 10 dkg
vanília 2 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 3 db
szódabikarbóna 1 kávéskanál
finomliszt 45 dkg
1 csipet
cukor 40 dkg
habtejszín 3 dl
mascarpone 75 dkg