r
Nosalty Logó

Mátrai borzas

NS
Mátrai borzas
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

958
Kalória
51.8g
Fehérje
73.8g
Szénhidrát
50.2g
Zsír
464.5g
Víz
407.1g
Koleszterin
7.6g
Élelmi rost
7.2g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 958 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1915 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 114 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.8 g

Zsír

  • Összesen
    50.2 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2035.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    511 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    766 mg
  • Nátrium
    581 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    464.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    359 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    355 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 958 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.7 g

Zsír

  • Összesen
    100.5 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    814 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4070.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    1022 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    252 mg
  • Foszfor
    1532 mg
  • Nátrium
    1162 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    147.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    929 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    718 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    412 mg
  • Retinol - A vitamin:
    710 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    550 micro
Összesen 1915 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    245.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 114 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük, enyhén besózzuk, hogy gyorsabban kiengedje a levét, és néhány percre félretesszük.
  2. Amíg a burgonya "levedzik", a hússzeleteket enyhén megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
  3. A fokhagymát lereszeljük, elkeverjük a tejföllel, ezt a tálalásig betehetjük a hűtőbe.
  4. A reszelt burgonyát alaposan kifacsarjuk, tálba tesszük, ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük, ne legyen túl folyós a massza, de túl kemény sem.
  5. Olajat teszünk a tűzhelyre, hogy felforrósodjon.
  6. Az előre besózott, borsozott hússzeleteket megforgatjuk lisztben, majd bevonjuk őket a burgonyás masszával, és forró olajban kisütjük.
  7. Ne süssük magas lángon, hogy legyen ideje átsülni, a hús ne maradjon nyers a tészta bundában.
  8. A fokhagymás tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
  9. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 25 p

Gyerekkorom nagy kedvence, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Sokan készítenek hozzá még külön köretet, de én pont azért szeretem, hogy egy munkafolyamattal letudom a főételt, a köretet, maximum egy kis salátát szoktam még hozzá készíteni, hogy mégse legyen olyan hiányérzetünk. Annak ellenére, hogy macerás ételnek tűnik, viszonylag könnyen elkészíthető, de szerintem tipikus olyan étel, ami bőven megéri a fáradozást, és maximálisan kárpótol a belefektetett időért.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...