Marharagu Stroganoff módra
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
Marhahús
-
200g marhahús284 kcal
-
125g gomba27 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
30g csemegeuborka7 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Tejfölmártás
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
50g marha alaplé0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
Összesen
586
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
Marhahús
-
800g marhahús1136 kcal
-
500g gomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
120g csemegeuborka28 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Tejfölmártás
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
200g marha alaplé0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
Összesen
2341
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
Marhahús
-
37g marhahús52 kcal
-
23.1g gomba5 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
5.5g csemegeuborka1 kcal
-
1.4g sertészsír12 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Tejfölmártás
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
13.9g tejföl27 kcal
-
9.2g marha alaplé0 kcal
-
0.9g citromlé0 kcal
-
0.7g sertészsír6 kcal
Összesen
107
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.2 g
Zsír
-
Összesen 37.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 177 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1014.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 596 mg
-
Nátrium 155 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 352.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
586
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 196.9 g
Zsír
-
Összesen 149.2 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 708 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4059.4 g
-
Cink 35 mg
-
Szelén 316 mg
-
Kálcium 396 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 283 mg
-
Foszfor 2382 mg
-
Nátrium 620 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1409.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 372 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 36 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 69 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 874 mg
-
Retinol - A vitamin: 363 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
2341
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 65.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
107
kcal
Hozzávalók
Marhahús
-
50 dkg gomba
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 ek sertészsír
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Tejfölmártás
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 dl tejföl
-
2 dl marha alaplé
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
1 ek sertészsír
Elkészítés
Marhahús
- A szín marhahúst megtisztítjuk az esetleges hártyáktól, faggyútól, és kis kockákra vagy hosszúkás csíkokra feldaraboljuk. A hagymát finomra vágjuk, a gombát nem túl apró szeletekre.
- A zsíron dinsztelni kezdjük a hagymát, majd amikor már üveges, rádobjuk a húst, fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt mindent készre, puhára párolunk. Ha nagyon pirulna, öntsünk alá egy kis vizet (vagy még inkább marha alaplét). De a végére süssük le alaposan, zsírjára.
- A teljesen puha ragut öntsük fel a tejfölmártással, pár percig hagyjuk rotyogni, összeérni, és már tálalhatjuk is.
- Tálalás során szórjuk meg a ragut finomra vágott savanyúuborka-szeletekkel, rendkívül finom vele, ki ne hagyjuk! Köretként krokettet, sült krumplit, de akár rizst is adhatunk mellé. Mivel ételünk alapvetően savanykás, ne savanyúsággal, hanem inkább befőttel, kompóttal kísérjük - szilvával, birsalmával például kitűnő.
Tejfölmártás
- Míg a marha párolódik, elkészítjük a mártását. A hagymát vágjuk finomra, és a zsíron süssük meg. De tényleg sült legyen, vagyis kevergetve - hogy le ne égjen - addig pirítsuk, míg a hagyma egészen megbarnul. Keverjük, és ne hagyjuk magára, mert ha leég, megkeseredik!
- Most öntsük fel az alaplével, és 5-8 percig főzzük, rotyogtassuk, hogy a pirult hagyma alaposan kiadja ízét. Ezután öntsük fel a tejföllel, ezzel is főzzük össze pár percig. Közben fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint savanyítsuk tovább kevés citromlével. Karamellszínű, hagymaízű és savanykás mártást kell kapnunk.
- A kész mártást sűrű szitán törjük át, hogy a pirult hagymadarabokat vagy az esetleges tejfölcsomókat teljesen kiszűrjük belőle. (Marad vissza némi hagymarost, azt dobjuk ki.) Ezzel a selymes mártással öntsük fel a kész ragut.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 173
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 62
- Össznézettség: 22210
- Feltöltés dátuma: 2017. december 30.
Ajánló
Valami erőteljes, illatos-ízes fehérbort javasolnék hozzá, mi például kitűnő, száraz tokaji sárga muskotállyal öblítettük le, és kiváló választás volt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Ez a novgorodi kereskedőcsalád tudott valamit. A róluk elnevezett marharagu kellően pikáns, kicsit savanykás, hosszú, selymes szafttal, amit tovább bolondít a savanyú uborka. Eredetileg bélszínből készül, de szerintem teljesen tökéletes hozzá a szín marhahús (a comb részei – fehér- vagy feketepecsenye, felsál –, esetleg hátszín), bélszínből inkább Wellingtont, Budapest bélszínt vagy Chateaubriand-t készítsünk. Én most, szerencsémre, borjúcombot kaptam, ami olyan gyenge volt, mint az álom, de mégis elég jellegzetes ízű ehhez az ételhez.