Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mángoldos karalábéleves

Mángoldos karalábéleves
Mángoldos karalábéleves
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismét jött a kihívás: a karalábé. Én imádom, főleg így levesnek. Annyira vágytam már rá, idejét nem tudom, mikor ettem utoljára. Kitekertem a boltig, vettem néhány szemet, majd amikor hazaértem, felrémlett bennem a gyanú, hogy amióta jóuram az én háztartásomat élvezi, még nem volt alkalmam megtudni, egyáltalán szereti-e... Felhívtam.
-Sziamia, csak azért hívlak, mert főznöm kell. Szereted a karalábét?
-...(a vonal végén csend)...nem.
- Jó, jó, de ezt mondtad a kelkáposztára is, utána meg kétszer kellett egy héten belül megfőznöm...
-...igaz...rádbízom. Próbáld meg ehetővé tenni. - halk kuncogás.
Hívás vége.
Már majdnem nekiálltam valami szokatlant alkotni, amikor arra gondoltam, minek kísérletezni, ha úgy szeretem a karalábét, ahogy édesmama csinálja. Én is így fogom. Ehhez még került egy kis maradék mángold, mert sikerült egy tonnányit vennem, amikor Smith-ék soparnikját akartam megcsinálni. Csak, hogy ne menjen veszendőbe...
Aztán vagy megeszi, vagy nem. Megette. Amikor az első kanállal megkóstolta, majszolta egy ideig, majd megadóan rámnézett, és annyit mondott:
- Jó, oké...finom. - És nevetett.
Karalábé-küldetés kipipálva.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A nokedlihez

ajánlat

pH besorolás: enyhén lúgosít.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a zöldségeket. Mindent felaprítunk, a mángoldot csíkokra vágjuk, a szárával együtt.
  2. A hagymát kevés olajon sóval megpirítjuk, hozzáadjuk a petrezselymet, tovább pirítjuk egy-két percig, majd a karalábé is mehet bele.
  3. Felöntjük a tejjel és még annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a lestyánt, majd lefedjük és közepes lángon addig főzzük, amíg a karalábé már majdnem puha. Ekkor adjuk hozzá a mángoldot, tovább főzzük, amíg a karalábé megpuhul. Hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük.
  4. Elkészítjük a nokedlit: a tojást elkeverjük a liszttel és sóval, majd forró vízbe mártogatott kiskanállal a tányérból a levesbe szaggatjuk. 2-3 perc múlva megkeverjük, és kész. 
  5. Friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 821
elküldve: 7
receptkönyvben: 128
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tejszínes karalábéleves, karalábéleves mángolddal

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

AnnaML
AnnaML / AnnaML Mon, 2014-04-28 23:14

en tudnek kuldeni amennyit csak akartok , mangoldot es radicchiot , ha kuldtok nekem karalabet , zellert , petrezsejem gyokeret , mivel itt lent delen az olaszoknal nem kaphato mert nem hasznaljak mert nincs ra keres stb. pont ma kerdeztem a zoldsegarusomtol hogy ismerie a karalabet , azt mondta hogy igen de nem aruljak mert az emberek nem ismerik csak nehany nyugati kerdezi es en.

gazdabolt
gazdabolt Mon, 2012-05-14 13:31

Én a kertemben mindig termelek mángoldot,mert tisztában vagyok az értékeivel,de sokan nem ismerik.Tavaly nagyon sok termett,kivittem a piacra,mert sajnáltam,hogy tönkremegy amit már nem tudunk megenni és eltenni.Vittem hozzá tájékoztatót és recepteket is,de alig tudtam eladni,mert nem ismerik.

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2012-05-15 13:37

Bizony ez nagyon méltatlan, hiszen remek zöldségről van szó. Reméljük lassan azért beszivárog a köztudatba. :-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-09-16 23:59

No, készen lett, és megettem két tányérral együltő helyemben...:-P Később még rájártam...Az emeleten sikere volt, de Junior ízlésébe sajnos nem vágott, pedig becsületére legyen mondva, több kanállal is evett belőle, mire kimondta rá az ítéletét. No mindegy, attól még mi fogjuk ezt főzni, mert nagyon fincsi. Egy kis sárgarépa került bele nálunk, meg a nokedlit helyettesítettem zabgaluskával, és nagyon klassz eredményt kaptunk! Köszünjük! Pusz: Mrs Smith

Dina5
Dina5 Sun, 2010-08-29 18:56

Kedves Eszter!
Fantasztikusan finom, nagyon harmónikus párosítás, igaz friss spenóttal készítettem, mángoldot égen-földön nem sikerült szereznem. Köszönöm a receptet.
Üdv: Dina

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-08-29 22:25

Jaj de örülok Dina!
Én is jobban szeretem spenóttal, annak sokkal karakteresebb íze van.
Köszönöm, hogy kipróbáltad!
Eszter

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-06-24 23:32

Eszterkém! Van egy édes sztorim a karalábéval kapcsolatban, és a sztoridat olvasva nem bírtam ki nevetés nélkül, mert eszembe jutott. Tesóm, aki kb. utál mindenféle zöldséget, hacsak nincs 2 kiló rántott hússal körítve (tudom, borzasztó, de egyszerűen nem bírtuk "megnevelni":))))) kb. 5 éves korában (és ez nagyon fontos körülmény!) a következőt alkotta. Vasárnapi ebéd, anya valami zöldséglevest főzött, amiben karalábé is volt. Tesóm minden kanalat nagy műgonddal emelt a szája közelébe, és ha valami gyanús dolgot látott benne, visszaöntötte a kanál tartalmát a tányérba, majd a répakarikákat, karalábékockákat, stb. akkurátusan kitologatta a tányér szélére (csak a krumplit és a levet volt hajlandó megenni.) Anya egy idő után megelégelte a dolgot és rászólt, hogy egyen rendesen, és amit az előbb kitologatott, az egyébként is krumpli és nem karalábé. Tesóm egy pár pillanatig meredten bámulta a tányér szélén parkoló "izét", majd közölte: "Anya! Inkább nem reszkírozok!" Erre mi kb. megfulladtunk a röhögéstől.
Ez a sztori azóta is szállóige nálunk. :))))))))

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-06-25 10:34

Hát, ez nagyon édes... :-D :-D :-D
Lefordítottam az uramnak is, itt nyihogtunk rajta még jópárszor reggel. De jó, hogy leírtad.
A másik kedvencem a vérvételes volt... :-D

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-06-24 23:15

Hát ez, nálunk meg totál esélytelen ilyesmit beszerzni :(((( néha annyira unom, hogy itt élek a "putri" közepén...szerintem Bogi is egyetértene velem, ha esetleg olvassa...
Szeretem a városomat, csak sakna egy fej radicchióért is előjegyzést kell benyújtani...szánalom a köbön.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-06-24 23:25

Kedves Juci! Lehet, hogy a nagybanit, vagy a metrot érdemes megnézni. De ha van valaki ismerősöd, aki kerttel rendelkezik, a mángold termesztése nagyon egyszerű, kérd meg, hogy ültessen! Neki is jól fog jönni, ha lebizniszelsz vele néhány fincsi receptet...:-D De amúgy egyet értek Veled. Régóta gondolkodunk azon, hogy hogyan lehetne mondjuk itt olyan rovatot nyitni, amelyre valahogy rászoktatnánk kereskedőket, hogy vegyék észre, mire lenne igény, és hogy mennyiért lehet, mit és hol kapni, hogy ők is versenyhelyzetbe kerüljenek a többiekkel. Ehhez pedig mindenki beírná, hogy mit keres, és az emberek mg válaszolnának, hogy azt hol látták, mennyiért, stb. Jó lenne ezt valahogy kitalálni. Üdv : Mrs Smith

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-06-24 23:29

Kedves Mrs. Smith! Igen, a Metro az egyetlen mentsvár, de pl. a múltkor ott is csak szeletelt radicchio volt. Ami pl. grillezésre nem annyira jó.:) A főzősuli legutóbbi rendezvényén chorizóval és buffalo mozzarellával szerettük volna grillezni, de az utolsó pillanatban kellett módosítani, mert nem volt radicchio. Még szerencse, hogy jó fejek a résztvevők és nem sértődnek meg ilyesmin (mondjuk most fordult elő először.)

319
karalábé 5 nagy db
mángold 30 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
petrezselyem 1 csokor
lestyán 2 teáskanál
tej 0.5 l
habtejszín 3 dl
2 tk
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
tojás 1 db
finomliszt 2 evőkanál
1 tk