r
Nosalty Logó

Mángolddal és sajttal töltött dagadó

NS
Mángolddal és sajttal töltött dagadó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1635
Kalória
62.6g
Fehérje
56.4g
Szénhidrát
134.4g
Zsír
1216.1g
Víz
136.1g
Koleszterin
19.5g
Élelmi rost
13.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1635 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 6536 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 102 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.6 g

Zsír

  • Összesen
    134.4 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5597.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    896 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    957 mg
  • Foszfor
    744 mg
  • Nátrium
    2933 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    1216.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    3690 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    347 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    9585 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    196 micro
  • Kolin:
    290 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    520 micro
  • β-karotin
    42119 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127145 micro
Összesen 1635 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    250.6 g

Zsír

  • Összesen
    537.6 g
  • Telített zsírsav
    201 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    545 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22390.7 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    3584 mg
  • Vas
    89 mg
  • Magnézium
    3829 mg
  • Foszfor
    2977 mg
  • Nátrium
    11732 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    225.7 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

Víz

  • Összesen
    4864.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    14760 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    89 mg
  • C vitamin:
    1387 mg
  • D vitamin:
    111 micro
  • K vitamin:
    38340 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    784 micro
  • Kolin:
    1160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    624 micro
  • α-karotin
    2078 micro
  • β-karotin
    168477 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    508582 micro
Összesen 6536 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    76.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    231 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    600 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    2635 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7954 micro
Összesen 102 kcal

Elkészítés

  1. A dagadót felszúrjuk (de vásárláskor megkérhetjük a hentest, szívesen megteszi), megmossuk, majd szárazra töröljük. Mindkét oldalát megsózzuk.
  2. Elkészítjük a tölteléket. A megmosott mángoldot durvára daraboljuk (a vastagabb szárakat is felhasználhatjuk), majd kevés vajon vagy olajon megfonnyasztjuk.
  3. A beáztatott, majd alaposan kinyomkodott zsemlét összedolgozzuk a tojással, sajttal, fűszerekkel, a mángolddal, és a tölteléket az előkészített húsba tömködjük. A nyitott végét hústűvel összetűzzük.
  4. A húst egy kizsírozott tepsibe fektetjük, és kevés vizet aláöntve sütőfólia alatt, 200 °C-ra előmelegített sütőben sütni kezdjük, majd kb. 20 perc múlva lejjebb vesszük a hőmérsékletet 180 °C-ra. 1 órányi sütés után levesszük a fóliát, és a hús mindkét oldalát pirosra sütjük. Ez még nagyjából fél óra, de a hús méretétől függően változhat.
  5. Ha megsült, hagyjuk pihenni, mert forrón nem tudjuk szépen szeletelni! Köretnek burgonyát, rizst, zöldsalátát adhatunk mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 100 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A mángold hazánkban nem túl ismert konyhakerti növény, pedig nagyon kedvező élettani hatásai vannak. Termesztése nagyon egyszerű, de mindenképpen napos helyre ültessük. Számos felhasználási módja közül talán a sóskához és spenóthoz hasonlóan, a belőle készült főzelék a legismertebb.

További receptek

Fullos hotdog

Grillezz füstmentesen! A nyár, a kora ősz a szabadtéri sütés csúcsszezonja. A grillen készült étel is lehet egészséges, hisz a grillezésnek is létezik ártalomcsökkentett módja. ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek