Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mángolddal és sajttal töltött dagadó

Mángolddal és sajttal töltött dagadó
Mángolddal és sajttal töltött dagadó
120 perc / előkészület: 20 perc sütés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mángold hazánkban nem túl ismert konyhakerti növény, pedig nagyon kedvező élettani hatásai vannak. Termesztése nagyon egyszerű, de mindenképpen napos helyre ültessük. Számos felhasználási módja közül talán a sóskához és spenóthoz hasonlóan, a belőle készült főzelék a legismertebb.

hozzávalók / 4 adag

  • kb. 1 kg-os dagadó
  • 2 szikkadt zsemle
  • 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
  • 1 csokornyi mángold levél
  • 2 tojás
  • őrölt bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma

ajánlat

Hidegtálhoz is készíthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dagadót felszúrjuk (de vásárláskor megkérhetjük a hentest, szívesen megteszi), megmossuk, majd szárazra töröljük. Mindkét oldalát megsózzuk.
  2. Elkészítjük a tölteléket. A megmosott mángoldot durvára daraboljuk (a vastagabb szárakat is felhasználhatjuk), majd kevés vajon vagy olajon megfonnyasztjuk.
  3. A beáztatott, majd alaposan kinyomkodott zsemlét összedolgozzuk a tojással, sajttal, fűszerekkel, a mángolddal, és a tölteléket az előkészített húsba tömködjük. A nyitott végét hústűvel összetűzzük.
  4. A húst egy kizsírozott tepsibe fektetjük, és kevés vizet aláöntve sütőfólia alatt, 200 °C-ra előmelegített sütőben sütni kezdjük, majd kb. 20 perc múlva lejjebb vesszük a hőmérsékletet 180 °C-ra. 1 órányi sütés után levesszük a fóliát, és a hús mindkét oldalát pirosra sütjük. Ez még nagyjából fél óra, de a hús méretétől függően változhat.
  5. Ha megsült, hagyjuk pihenni, mert forrón nem tudjuk szépen szeletelni! Köretnek burgonyát, rizst, zöldsalátát adhatunk mellé.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 327
elküldve: 3
receptkönyvben: 68
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött dagadó, sertésdagadó mángolddal töltve, sajtos-mángoldos töltött sertésdagadó

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Tue, 2014-02-04 22:07

Kedves Klivi!
Múlt évben a fiamék kérésére vetettem mángoldot, a nyár óta sokszor szedtünk belőle, legutóbb most a még fagymentes januárban. Miután fagyasztóba is tettünk belőle, nem gond a töltött hús elkészítése mángolddal, sajttal. Elküldtem a menyemnek a receptedet, és mentettem magamnak is.
Köszönet érte. Üdv: Margó

klivi
klivi / klivi Tue, 2013-05-14 07:31

Szia Éva!
Örülök, hogy tetszik a recept. Más húshoz is jó ez a töltelék, sőt , ha csirkecombot töltünk vele, akkor sütés után rögtön lehet enni, amíg a sajt is olvadós benne. A dagadóval szeletelés előtt várni kell, hogy hűljön, mert különben csak összetúrjuk az egészet :).
Az idő kezd alakulni, nőhet a mángold! :)
Egyébként nekem a tavalyi vetésből van még, de már kezd felmagozni. Viszont mellette két sorban szépen alakul az idei... :)
További szép napot!
Livi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-05-13 10:01

Klivi!

Annyira guszta, étvágygerjesztő...köszönöm. :)
Van mángoldom, el fogom készíteni, igaz, még csak 3-4 centisek.. :)
Köszönöm szépen. :)

Lehet szerinted más húst is tölteni vele?
Sertéskarajt, vagy csirkecombot is? :)

Szép hetet, várjuk vissza a napot.
Éva-Anyóca