Nosalty Logó

Mandulás spekulatius

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Redy
Mandulás spekulatius
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 608 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 2429 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 407 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    313.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 608 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    43.6 g

Zsír

  • Összesen
    114.5 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1255.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    198 mg
  • Foszfor
    632 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    312.4 g
  • Cukor
    114 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    108 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    762 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    214 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    160 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    292 micro
Összesen 2429 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 407 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A citromot alaposan lesikáljuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
  2. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a van. cukrot, a tojást, a fűszereket, a rumot és a mandulaaromát.
  3. A lisztet leszitáljuk, és a tojásos masszához keverjük.
  4. Min. 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
  5. A formákba töltjük, és a tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával.
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3319
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 28.

Ajánló

Ha nincs ilyen formánk, akkor kb. fél cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, és szaggasuk ki olyan figurákra, amilyenekre szeretnénk. Ekkor viszont egy éjszakára hűtőbe kell tenni a tésztát, mert ez nem túl kemény tészta szobahőmérsékleten, és nehezebb vele dolgozni, mint a mézeskaláccsal.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kedves barátnőm még karácsony előtt meglepett olyan szilikonos kekszformákkal, amiben ezt a jellegzetes "spekulatius" kekszeket lehet készíteni. Én most egy mandulás verziót próbáltam ki a formákhoz kapott receptet véve alapul. Ez a középkori eredetű sütemény volt minden bizonnyal a világ első – és a jelek szerint egyetlen – pedagógiai célzatú karácsonyi édessége: a minták ugyanis a Bibliából merítették témájukat, és az egymás mellé rakott különböző spekulatiusok korabeli képregényként mesélték el a gyermek Jézus születését meg egyéb bibliai történeteket. A fura név eredete talán a latin speculum, azaz tükör szóból származhat, amellyel a süteményen lévő képre utalnak, ami a fába faragott minta tükörképe. (forrás: bioabc.hu)

Hozzászólások

Torma

Nagyon szépek lettek, Redy! Üdv, Torma :)

dorinaaa

Elkészítettem, nagyon finom lett! Csak ajánlani tudom mindenkinek! Hajrá! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek