Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kulák kalács

Kulák kalács
Kulák kalács
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamámtól való a recept, hogy honnan kapta a nevét, azt nem tudom, de nálunk karácsony nem múlt el nélküle, nagyon finom és laktató tészta. Sajnos a szendvicsvaj nehezen beszerezhető, én most szlovák kenhető növényi zsiradékot használtam hozzá, és azzal is jó. Másfajta margarin vagy vaj nem jó hozzá, olyan kell, ami kicsit írós, mert ha másfélét használunk, sűrű lesz tőle a tészta. Lehet fele mennyiséget is csinálni, abból is 3 patkó lesz.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a tejjel és a cukorral megfutattjuk.
  2. Míg fut az élesztő, az idő alatt az olajban a szendvicsvajat felolvasztjuk.
  3. Hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, tojást, 3 ek olajat, ami a 2 dl-en felül van és a csipet sót. Jó hólyagosra dagasztjuk, közben a szendvicsvajas keverékből apránkét 2-3 ek-nyit hozzáadunk egyenként a tésztához, és azzal dagasztjuk tovább.
  4. Ha kész, 6 cipóra osztjuk, és lisztezett deszkára tesszük, és mindegyik cipóból kis fészekszerű formát csinálunk, meglocsoljuk 1 ek vajas olajjal, 20 percig állni hagyjuk.
  5. Egy konyharuha segítségével, amit nem sajnálunk, hogy zsíros lesz, kinyújtjuk rajta a tésztát a kezünkkel, mint a rétest, nem baj, ha kiszakad, és megszórjuk mazsolával, majd a konyharuha segítségével feltekerjük patkó alakot kialakítva. Tepsibe tesszük, amit megkenünk olvasztott vajas keverékkel.
  6. 1 órát letakarva langyos helyen megkelesztjük, és előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen készre sütjük.
  7. Ha kész, papírtörlővel letakarva hagyjuk kihűlni, és nem kell vágni, hanem törni kell. Lehet kakaósat is csinálni, csak az nem kel meg annyira, kicsit sűrűbb lesz tőle a tészta.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 889
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Ildikó79

Mióta szakács: 2010.08.27.
41 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mazsolás patkó, kelt patkó, mazsolás kalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1465
finomliszt 110 dkg
napraforgó olaj 2 dl
tej 5 dl
vaj 20 dkg
napraforgó olaj 3 ek
cukor 90 g
tojás 4 db
1 csipet
élesztő 13 dkg
mazsola 20 dkg