r
Nosalty Logó

Kulák kalács

Ildikó79
Kulák kalács
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1465
Kalória
28.7g
Fehérje
188.8g
Szénhidrátok
66.4g
Zsír
71.9g
Víz
191.7g
Koleszterin
8.2g
Rost
40.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1465 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 8793 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 334 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    66.4 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    808.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    375 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    188.8 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    71.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    280 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    236 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    275 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 1465 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    172.2 g

Zsír

  • Összesen
    398.4 g
  • Telített zsírsav
    139 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    146 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    85 g
  • Koleszterin
    1150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4852.9 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    447 mg
  • Kálcium
    1041 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    393 mg
  • Foszfor
    2252 mg
  • Nátrium
    661 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1133.1 g
  • Cukor
    244 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

Víz

  • Összesen
    431.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1678 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    87 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1413 micro
  • Kolin:
    785 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1652 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1172 micro
Összesen 8793 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    16.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 334 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt a tejjel és a cukorral megfutattjuk.
  2. Míg fut az élesztő, az idő alatt az olajban a szendvicsvajat felolvasztjuk.
  3. Hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, tojást, 3 ek olajat, ami a 2 dl-en felül van és a csipet sót. Jó hólyagosra dagasztjuk, közben a szendvicsvajas keverékből apránkét 2-3 ek-nyit hozzáadunk egyenként a tésztához, és azzal dagasztjuk tovább.
  4. Ha kész, 6 cipóra osztjuk, és lisztezett deszkára tesszük, és mindegyik cipóból kis fészekszerű formát csinálunk, meglocsoljuk 1 ek vajas olajjal, 20 percig állni hagyjuk.
  5. Egy konyharuha segítségével, amit nem sajnálunk, hogy zsíros lesz, kinyújtjuk rajta a tésztát a kezünkkel, mint a rétest, nem baj, ha kiszakad, és megszórjuk mazsolával, majd a konyharuha segítségével feltekerjük patkó alakot kialakítva. Tepsibe tesszük, amit megkenünk olvasztott vajas keverékkel.
  6. 1 órát letakarva langyos helyen megkelesztjük, és előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen készre sütjük.
  7. Ha kész, papírtörlővel letakarva hagyjuk kihűlni, és nem kell vágni, hanem törni kell. Lehet kakaósat is csinálni, csak az nem kel meg annyira, kicsit sűrűbb lesz tőle a tészta.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagymamámtól való a recept, hogy honnan kapta a nevét, azt nem tudom, de nálunk karácsony nem múlt el nélküle, nagyon finom és laktató tészta. Sajnos a szendvicsvaj nehezen beszerezhető, én most szlovák kenhető növényi zsiradékot használtam hozzá, és azzal is jó. Másfajta margarin vagy vaj nem jó hozzá, olyan kell, ami kicsit írós, mert ha másfélét használunk, sűrű lesz tőle a tészta. Lehet fele mennyiséget is csinálni, abból is 3 patkó lesz.

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...