r
Nosalty Logó

Gőzölt mákos guba Gerzsenyi Flórától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Gőzölt mákos guba Gerzsenyi Flórától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A gubához

A sodóhoz

Összesen 887 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A gubához

A sodóhoz

Összesen 5325 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A gubához

A sodóhoz

Összesen 196 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.4 g

Zsír

  • Összesen
    45.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2200.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    985 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    564 mg
  • Nátrium
    433 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.1 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    77 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    257 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    249 mg
  • Retinol - A vitamin:
    253 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 887 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    158.3 g

Zsír

  • Összesen
    272.8 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    87 g
  • Koleszterin
    2092 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13201.8 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    234 mg
  • Kálcium
    5911 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    982 mg
  • Foszfor
    3386 mg
  • Nátrium
    2597 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    552.9 g
  • Cukor
    329 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    461.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1541 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    423 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    734 micro
  • Kolin:
    1495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1517 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    277 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2088 micro
Összesen 5325 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    492.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    220 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 196 kcal

Hozzávalók

A gubához

A sodóhoz

Elkészítés

A gubához

  1. A kifliket érdemes előző nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjanak. Ujjnyi vastag karikákra vágjuk őket. A tojássárgájákat habosra kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet a vajjal és a tejszínnel összemelegítjük, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját hőkiegyenlítéssel, és lassú tűzön főzzük, folyamatosan kevergetve, míg kissé besűrűsödik. Két citrom héját belereszeljük, majd levesszük a tűzről.
  2. A darált mákot a tejes keverékhez adjuk, és turmixgépben összeturmixoljuk. Ettől még krémesebb lesz. 2 vagy 3 tojásfehérjét habbá verünk 2 evőkanál cukorral és a kihűlt mákos keverékhez forgatjuk. Ezt ráöntjük a kiflikarikákra, és megvárjuk, míg jól magába szívja.
  3. Rusztikusan egy kivajazott és mákkal körbe szórt sütőtálba halmozzuk a mákos-kiflis keveréket, kissé elegyengetjük (de ne nyomkodjuk le) és megszórjuk 1-2 evőkanál darált mákkal.
  4. Előmelegített sütőben, gőzölös funkción (vagy a sütőbe helyezett tál forró vízzel) 170 fokon 25-30 percig sütjük, hogy puha és szaftos maradjon, míg sül elkészítjük a sodót.

A sodóhoz

  1. Egy lábasban a tej kivételével minden hozzávalót csomómentesre keverünk.
  2. Majd felöntjük a tejjel, és lassan melegítve, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, és szép selymes lesz.
  3. Figyeljünk rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be! Akkor jó, ha még folyós, de bevonja egy evőkanál hátulját. Szószos kiöntőben szervírozzuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 342
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 13.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Gőzölt mákos guba Gerzsenyi Flórától
Lakos Benedek 264 recept

Minden család mákos gubája más. Flóráé például gőzölve készül, tojáshbatól légies, szinte már egy kalácspudingra vagy felfújtra hajaz. A tálalásnál selymes sodót kap, ezzel végleg a mennybe megy.

Hozzávalók

A gubához

A sodóhoz

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek