Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-mézes kocka

Mákos-mézes kocka
Mákos-mézes kocka
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szilvalekvárt főztem, és egy kisebb adag kimaradt az üvegekből. Ezt használtam fel egy régi, családi recept elkészítéséhez. Visszaemlékezvén, sokszor sütötte édesanyám ezt a mákos-mézes-szilvalekváros finomságot nekünk gyerekeknek. Az összeért, különleges ízek magukért beszélnek! Ajánlom kipróbálásra!

hozzávalók / 4 adag

tésztához

töltelékhez

ajánlat

A töltelékhez fokozatosan adjuk a cukrot. Keverés közben érdemes megkóstolni, hogy ízlésünknek megfelelően legyen édes. Ha kell, tegyünk még hozzá cukrot, ha nem, akkor a megadott mennyiségnél is kevesebb kell.

Szólj hozzá!

elkészítés

tésztához

  1. Egy méretes edénybe összeszitáljuk a lisztet a sütőporral. Utána beletesszük a vajat, és összedörzsöljük a liszttel. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sót, darált mákot. Kezünkkel összekeverjük.
  2. Ezután tesszük bele a tojást, a mézet és a tejet. Jól összedolgozzuk. Nem ragacsos, könnyen nyújtható tésztát kapunk, amit cipó alakúra formálunk, és félretesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.

töltelékhez

  1. A szilvalekvárt egy méretes tálba tesszük és fellazítjuk a tejjel. Beletesszük a mézet, cukrokat és a mákot. Jól elkeverjük.
  2. A tésztacipót három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik darabot kb. 28x20 cm-es lappá nyújtjuk.
  3. Egy méretes tepsit (nálam ez 40x40 cm-es sütőlemez) kibélelünk sütőpapírral, vagy megvajazunk. Beleteszünk egy tésztalapot, és megkenjük a mákos-szilvalekváros töltelék felével. A tölteléket úgy kenjük el a tésztán, hogy a széleit kihagyjuk.
  4. A töltelékre tesszük a második tésztalapot, amit szintén megkenünk töltelékkel az előzőhöz hasonló módon, majd befedjük az utolsó tésztalappal. A tenyerünkkel nagyon gyengén összesimogatjuk a lapokat, enyhén megnyomva. A lekváros töltelék így szépen eloszlik a lapok között.
  5. Előmelegített 180 C-os sütőbe tesszük, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
  6. Amikor kivettük a sütőből, teljesen kihűtjük a süteményt. Levágjuk a felesleges széleket, és tetszőleges módon szeleteljük, kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 8 573
elküldve: 6
receptkönyvben: 61
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
457 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros réteges, mákos kocka

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2020-09-09 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.09.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

1065
finomliszt 40 dkg
sütőpor 2 tk
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 15 dkg
mák 5 dkg
1 csipet
tojás 1 db
méz 2 ek
tej 45 ml
szilvalekvár 20 dkg
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
méz 2 ek
mák 10 dkg
tej 60 ml