r
Nosalty Logó

Mackó szelet

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lizinka_
Mackó szelet
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 31% Zsír

tésztához

töltelék

tetejére

Összesen 1371 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 31% Zsír

tésztához

töltelék

tetejére

Összesen 8224 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 31% Zsír

tésztához

töltelék

tetejére

Összesen 458 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    90.2 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    238 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    932.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    461 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.3 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    327 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    319 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    171 micro
Összesen 1371 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.7 g

Zsír

  • Összesen
    541 g
  • Telített zsírsav
    190 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    120 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    202 g
  • Koleszterin
    1425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5592.4 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    931 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    1023 mg
  • Foszfor
    2763 mg
  • Nátrium
    583 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    763.6 g
  • Cukor
    461 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    331.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1960 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    197 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    603 micro
  • Kolin:
    900 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1913 micro
  • α-karotin
    44 micro
  • β-karotin
    546 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1027 micro
Összesen 8224 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    312.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 458 kcal

Hozzávalók

tésztához

töltelék

tetejére

Elkészítés

tésztához

  1. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd egy nagyobb tálba szitáljuk. Hozzátesszük a vajat, és jól összedörzsöljük. Ezután kerül bele a cukor, amit könnyedén belekeverünk. A tojások sárgáját hozzáadva egynemű tésztává gyúrjuk a hozzávalókat.
  2. A tésztát jól kidolgozzuk, majd három egyenlő részre osztjuk, és kis cipókat formázunk belőle, melyeket letakarva 30-40 percre hidegre teszünk. Az idő leteltével három egyforma lapot nyújtunk a cipókból (kb. 31x25 cm).

töltelék

  1. A tojások fehérjét és a cukrot kemény, fénylő habbá verjük (kézi robotgép legmagasabb fokozatával). Ezután beleforgatjuk a durvára vágott diót.
  2. Egy nagyobb sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és egy tésztalapot ráfektetünk. Erre halmozzuk a diós hab felét, és egyenletesen elkenjük rajta. A tölteléket befedjük egy tésztalappal, amire szintén diós hab kerül. A töltelékre rátesszük a harmadik lapot, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Amikor kész, kihűtjük.

tetejére

  1. Egy kisebb láboskában felforrósítjuk a vajat és a tejszínt. Forrnia nem szabad!! Ebbe beletördeljük a csokoládét, és 5 percig jól kikeverjük.
  2. Ezzel a nem folyós, sűrű masszával egyenletesen bevonjuk a süteményünk tetejét. Hűvös helyre tesszük. Másnapra gyönyörűen megköt a vastag csokimáz. Ekkor tudjuk szeletelni, tálra rakni és kínálni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 199
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 9777
  • Feltöltés dátuma: 2017. december 28.

Ajánló

A dió durvára vágása hosszabb időt vesz igénybe, ezért ezt a műveletet érdemes előző nap elvégezni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mackó szelet
Lizinka_ 605 recept

Régi vágyam teljesült ennek a süteménynek az elkészítésével. Ősz óta tervezgettem, hogy karácsonykor ez kerül az ünnepi asztalra. Tömény, különleges desszert. A dió jellegzetes íze és a cukor édessége nagyszerűen harmonizál és kiegészül a keserű csokimázzal.

Hozzávalók

tésztához

töltelék

tetejére

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...