r
Nosalty Logó

Mákos-lekváros pirog

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rumiszivi
Mákos-lekváros pirog
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1133 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6791 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 419 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    83.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    766.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    317 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 1133 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.6 g

Zsír

  • Összesen
    498.9 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    212 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    192 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4599.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    1899 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    496 mg
  • Foszfor
    1683 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    491.2 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    194.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    184 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    560 micro
  • Kolin:
    225 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    340 micro
Összesen 6791 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    30.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 419 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Elkészítjük a kovászt: 100 ml langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, az elmorzsolt élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk egy tálba, és kb. fél percre bedobjuk a mikróba, kicsit előmelegítjük, hozzáadjuk a csipet sót, elkeverjük.
  3. A megfőtt krumplit lereszeljük kislyukú reszelőn és hozzáadjuk a liszthez.
  4. A maradék tejben elkeverjük az egész tojást, az olajat és a megkelt élesztővel együtt hozzáadjuk a liszthez.
  5. A kapott (nem lágy) tésztát alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. (Én általában forró vizet engedek egy kisebb lábasba, erre teszem a kelesztő tálat. A víz ne érje a tál alját! )
  6. Elkészítjük a tölteléket: a darált mákot, a lekvárt, porcukrot és a rumot alaposan kikeverjük.
  7. A megkelt tésztát téglalap alakúra sodorjuk, kb 1 cm vékonyra és felvágjuk 28 részre.
  8. Minden darabra teszünk 1 kk tölteléket (lehet többet is, ki hogyan szereti), az oldalait összenyomkodjuk a ujjainkkal, hogy a töltelék ne folyjon ki, majd feltekerjük, hengereket csinálunk. Hagyjuk picit pihenni a pirogokat.
  9. Ez alatt olajat hevítünk egy lábasban, mélyebb serpenyőben, amikor már elég forró az olaj, megsütjük a pirogokat minden oldaláról szép barnára (mielőtt az olajba tesszük, kicsit sodorjuk hosszabb hengerekre a tenyerünk között és óvatosan tegyük az olajba). Papírkendőre szedjük ki és porcukorban hempergetjük meg.
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3795
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Rumiszivi 91 recept

Pozsonyban még a mai napig árulnak a Mihály-kapu környékén, az Obchodná utcán pirozskit (pirôžky). Gyerekkoromban nagyon szerettem, mert olcsó volt, meleg és mákos... meg lekváros... meg diós... meg túrós... Most is szeretem, ezért is készítettem el, közben persze nosztalgiáztam a "de régen volt, de szép is volt" időkön. A töltelék nekem nem volt elég (lehet, hogy sokat kóstolgattam?!? :D), úgyhogy én szilvalekvárosat is sütöttem. Legközelebbre marad a diós, túrós...

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...