Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos birsalmatorta

Mákos birsalmatorta
Mákos birsalmatorta
85 perc / előkészület: 20 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Illatos, finom és egyszerű sütemény. A recept eredetileg almával van, de mivel sok birsalmánk termett idén a kertben, megsütöttem birssel is.

hozzávalók / 10 adag

A sült almához

A mákos piskótához

ajánlat

Tovább fokozhatjuk az ízorgiát, ha szeletelés után tejszínhabbal tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

A sült almához

  1. A citromot megmossuk, lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, kivágjuk a magházukat. Cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével, így nem barnulnak meg mielőtt a sütőbe betolnánk.
  2. Egy magas falú tortaformát (nem kell kapcsosnak lennie), vagy egy vastag falú vaslábost (amit betehetünk a sütőbe) kikenünk 5 dkg vajjal. Rászórjuk a cukor felét, és kirakjuk sűrűn a birsalma cikkekkel. Ezekre rádaraboljuk a maradék vajat, újra jöhetnek az almacikkek, és a cukor.
  3. Ezt sütjük kb. 40 percig 200 °C-on, amíg elfövi a levét, és szépen megkaramellizálódik a vajas cukor, illetve megpirul az alma is.

A mákos piskótához

  1. Míg sül az alma (és kellemes illattal tölti be a konyhát) elkészítjük a piskótát: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket pici sóval kemény habbá verjük. A sárgákat fehéredésig kavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral.
  2. A lisztet elkeverjük a darált mákkal, a sütőporral, ízesítjük a citrom reszelt héjával. Felváltva beleforgatjuk a tojássárgás krémhez a lisztes keveréket és a tojáshabot, óvatosan egyneművé kavarjuk.
  3. Mikor szépen megsült az alma, kivesszük a sütőből, és ráöntjük a piskóta tésztát, majd visszatesszük további 20-25 percre sülni, de már mérsékeljük a hőfokot 180 °C-ra. Tűpróbáig sütjük, majd forrón kiborítjuk egy tányérra, és ha szükséges késsel eligazítjuk a tetején az almacikkeket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 737
elküldve: 2
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

birsalmatorta mákkal, mákos piskóta sült birsalmával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

383
birs 1.5 kg
vaj 10 dkg
cukor 12 dkg
citromlé 1 citromból nyert
tojás 5 db
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
mák 15 dkg
finomliszt 15 dkg
sütőpor 1 ek
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert