r
Nosalty Logó

Mákos birsalmatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Allisc
Mákos birsalmatorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A sült almához

A mákos piskótához

Összesen 383 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A sült almához

A mákos piskótához

Összesen 3821 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A sült almához

A mákos piskótához

Összesen 155 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    589.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    245 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 383 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.6 g

Zsír

  • Összesen
    169 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    1115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5891.7 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    2452 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    661 mg
  • Foszfor
    2130 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    532.1 g
  • Cukor
    237 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    1035.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1090 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    761 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1058 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1251 micro
Összesen 3821 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 155 kcal

Hozzávalók

A sült almához

A mákos piskótához

Elkészítés

A sült almához

  1. A citromot megmossuk, lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, kivágjuk a magházukat. Cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével, így nem barnulnak meg mielőtt a sütőbe betolnánk.
  2. Egy magas falú tortaformát (nem kell kapcsosnak lennie), vagy egy vastag falú vaslábost (amit betehetünk a sütőbe) kikenünk 5 dkg vajjal. Rászórjuk a cukor felét, és kirakjuk sűrűn a birsalma cikkekkel. Ezekre rádaraboljuk a maradék vajat, újra jöhetnek az almacikkek, és a cukor.
  3. Ezt sütjük kb. 40 percig 200 °C-on, amíg elfövi a levét, és szépen megkaramellizálódik a vajas cukor, illetve megpirul az alma is.

A mákos piskótához

  1. Míg sül az alma (és kellemes illattal tölti be a konyhát) elkészítjük a piskótát: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket pici sóval kemény habbá verjük. A sárgákat fehéredésig kavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral.
  2. A lisztet elkeverjük a darált mákkal, a sütőporral, ízesítjük a citrom reszelt héjával. Felváltva beleforgatjuk a tojássárgás krémhez a lisztes keveréket és a tojáshabot, óvatosan egyneművé kavarjuk.
  3. Mikor szépen megsült az alma, kivesszük a sütőből, és ráöntjük a piskóta tésztát, majd visszatesszük további 20-25 percre sülni, de már mérsékeljük a hőfokot 180 °C-ra. Tűpróbáig sütjük, majd forrón kiborítjuk egy tányérra, és ha szükséges késsel eligazítjuk a tetején az almacikkeket.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1086
  • Feltöltés dátuma: 2015. november 01.

Ajánló

Tovább fokozhatjuk az ízorgiát, ha szeletelés után tejszínhabbal tálaljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Illatos, finom és egyszerű sütemény. A recept eredetileg almával van, de mivel sok birsalmánk termett idén a kertben, megsütöttem birssel is.

Hozzávalók

A sült almához

A mákos piskótához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...