Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kifordított almás süti

Kifordított almás süti
Kifordított almás süti
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez volt az első almás sütim, amit fahéj nélkül készítettem. Nem tudom miért, de ha almáról volt szó bármilyen sütiben is, rögtön fahéjjal párosítottam, még ha a recept nem is írt hozzá. Valahogy elválaszthatatlannak gondoltam őket egymástól. DE! Most rájöttem, hogy tévedtem. Fantasztikusan ízletes ez a süti így ahogy van, egyáltalán nem hiányzik belőle egy szikra fahéj sem.

Persze aki szeretné, nyugodtan ízesítheti még egy kis fahéjjal is, el biztosan nem rontja...:)

hozzávalók / 6 adag

Tésztához

Töltelékhez

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy 25 cm átmérőjű formát berakunk a sütőbe, és hagyjuk jól átforrósodni.
  2. A tésztához a vajat a sóval és a cukrokkal krémesre kikeverjük. Folyamatos keverés közben egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejet, a sütőporral elkevert lisztet és végül a mandulát.
  3. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a magházat, és kb. 0,5 cm vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével.
  4. A karamellhez a vajat közepes tűzőn megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos keverés közben felolvasztjuk, és karamellizáljuk.
  5. A formát kivesszük a sütőből, beleöntjük a karamell-cukrot, rápakoljuk a szeletelt almákat, végül a tésztát egyenletesen elsimítjuk a tetején.
  6. Berakjuk az előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával azért ajánlatos ellenőrizni, biztos, ami biztos...
  7. Ha megsült, kivesszük, és a formában hagyjuk kb. 10 percig hűlni.
  8. Majd a szélét egy késsel körbevágjuk (nekem nem is kellett vágni, mert fölbugyogott annyit az aljából a karamelles vaj, hogy nem is ragadt a szélén semmi).
  9. Egy tányért vagy sütis/tortás tálat a süti tetejére rakunk, és egy határozott mozdulattal átfordítjuk, majd a formát leemeljük róla.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 20 970
elküldve: 14
receptkönyvben: 176
elkészítve: 13/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Bettymami

Mióta szakács: 2013.07.28.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fordított süti, almás sütemény, fordított almás

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rozsa1958
rozsa1958 Sat, 2014-11-22 16:41

Én sem jártam jól ezzel a sütivel.megpirítottam a vajat a cukorral amikor szép karamell színű lett levettem a tűzről de tovább sült úgyhogy annyira hogy már égetett cukor lett belőle.beleöntöttem a tortaformába megsütöttem a sütit de a karamell kicsorgott a formából összeégetve a sütőmet.Úgyhogy vakarhattam az odaégett karamellt.az íze jó volt azon kívül hogy égett volt a teteje a cukortól.

Haynal1
Haynal1 Tue, 2013-10-15 13:22

Tegnap megsütüttem ezt a sütit, de sajnos nem sikerült a legjobban.
Reggel sütöttem délutánra, s nagyon bebarnult, sőt mintha szürke lett volna. Ízre finom volt, de ránézésre nem volt túl bizalomgerjesztő.
A citrom az almára megvolt, sütés után kiborítottam, s lefedtem olyan tetővel, amin keresztül tudott hülni.
Mi lehetett a baj?

Bettymami
Bettymami / Bettymami Wed, 2013-10-16 20:49

Nagyon sajnálom, hogy így jártál. Sajnos nem tudom mitöl történhetett ez a színelváltozás...:(
Üdv. Betty

Bettymami
Bettymami / Bettymami Mon, 2013-09-30 21:55

Szia Kisarany!
Nagyon örülök, hogy bevált a recept. Igen én is így éreztem, amikor elöször készítettem, a mandulától valahogy más, kicsit különcebb, mint az almás sütik általában...:))
Üdv. Betty

Kisarany
Kisarany Mon, 2013-09-30 20:07

Kedves Bettymami! Elkészítettem a tortát és nagyon finom lett. Több almatorta receptet is kipróbáltam már, de talán ez ízlett a legjobban. Nagyon finommá teszi a tésztát az őrölt mandula.(A karamella is nagyon finom!)
Köszönettel: Kisarany

635
vaj 12 dkg
1 csipet
barna cukor 12 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 3 db
tej 1 dl
finomliszt 18 dkg
sütőpor 0.5 csomag
mandula 6 dkg
alma 50 dkg
citromlé 2 ek
vaj 5 dkg
cukor 15 dkg