Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Máglyarakás ahogy Vicikó készíti

Máglyarakás ahogy Vicikó készíti
Máglyarakás ahogy Vicikó készíti
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A konyhai könyvespolcomon mostanában újonnan felfedezett, 1954-es kiadású szakácskönyvemből való ezen kitűnő ételnek receptje. Ezt a könyvet oly annyira megszerettem, hogy már lefekvéskor az ágyba is jön velem. Ezt olvasgatom...!

Lassan több mindent is elkészítek belőle, amik mind kifogástalan, tökéletes receptek, és sokszor nagyon tetszetősek a leírások is. A könyvből írtam ki pontosan, igaz ez most nem olyan különleges, de néha nagyon megtetszenek a fogalmazások is.:-)

A máglyarakás szerintem pompás finom lett. Az eredeti receptet annyiban változtattam, hogy ott az almát némi cukorral meg kellett volna párolni, de én úgy nem szeretem. A tejet nem forraltam, csak langyosra melegítettem, mert napjainkban úgyis agyon van már hőkezelve, és egy 23 cm-es magas falú jénai tálban készítettem.

A kis bor benne viszont óriási ötlet! Nekem teljesen új volt. Már készítettem máskor is máglyarakást, de még hallani sem hallottam borocskáról. De nagyon ajánlom! :-)

hozzávalók / 4 adag

A zsemlék előkészítéséhez

A forma kikenéséhez

  • 1 ek vaj (púpozott)

A rétegzéshez

A tetejéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szikkadt, előző napos zsemléket vastagabb szeletekre vágjuk. 
  2. Forralt hideg (langyos) tejbe keverünk 3 tojássárgáját, 10 dkg cukrot, mazsolát, vajat, és ebbe beleáztatjuk a zsemleszeleteket.
  3. Egy mély tepsit vajjal vastagon kikenünk, és belehelyezzük az áztatott zsemleszeletek felét.
  4. Az almát megtisztítva 4 ek  fahéjas cukorral elkeverjük, majd a tepsiben elhelyezett zsemlére tesszük.
  5. Darált dióval meghintjük, ennek a tetejére rakjuk a megmaradt zsemleszeletek, borral meglocsoljuk, és gyenge sütőben 25-30 percig sütjük.
  6. A 3 tojásfehérjét 3 dkg cukorral kemény habbá verjük, 5 dkg barackízt keverünk bele, majd ezen habmasszát a már kisült tészta tetejére helyezzük, és néhány perc alatt a meleg sütőben barnára sütjük.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22x22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 12 778
elküldve: 9
receptkönyvben: 246
elkészítve: 14/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-habos máglyarakás, fehérboros máglyarakás, fahéjas-diós máglyarakás

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cranberry
Sóskaramell / cranberry Thu, 2013-10-17 07:28

jónak tűnik, de van néhány kérdésem:

- a zsemlét áztatjuk, nem csak megforgatjuk a tejben? (nagyon elázik, szerintem, különösen azt is figyelembe véve, hogy az almát sem párolod meg, így annak a teljes nedvessége is az ázott zsemlére megy)

- a tetejére rakott zsemle szelet is áztatott? (mert hogy akkor arra még locsolok bort + alatta a nagy nedvesség tartalmú alma, alatta az áztatott zsemle, nekem ez így nagyon soknak tűnik)

tényleg kellene ilyet sütni a hétvégén...
köszi!
Edit

Artemisz
Artemisz Thu, 2013-10-24 12:48

Az 5 zsemléhez a 4 dl tej egyáltalán nem sok. Ha csak megforgatod a tejben, nagyon száraz marad. Tegnap elkészítettem, kifogástalan lett.
(Borom nem volt itthon, így tejjel locsoltam meg, mert "igényelte". Sőt, a lekvárt nem kevertem bele a tojáshabba, hanem a "máglyarakás" tetejére kentem, bőven elbírta...)

evacili
evacili Wed, 2013-10-16 20:05

Kedves Vicikó! Mi is nagyon szeretjük a máglyarakást, de én kaláccsal szoktam készíteni. Gondolom a Te receptednél is kiválthatom a zsömlét kalácsra. Üdv: Cili

anyuka54
anyuka54 Wed, 2013-04-17 09:20

Örülök hogy eszembe juttattad a máglyarakást.Kb.20 éve készítettem utoljára.De most biztos elkészítem.Köszönöm a receptet.
Csak mellékesen, nem tudom ki ez a Babar nevű illető,de én az ilyeneket kitiltanám az oldalról!
szép napot,üdv:Kata

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2013-04-18 09:16

Kedves Kata!

Örülök, hogy ötletet adtam egy finom,de elfelejtett ételhez! :-)

Igen, sajnos mindig vannak, ilyen hozzászólások. Kijavítottam valóban a 400 dl-t, mert úgy kezdtem a recept leírását, ahogy szoktam, ml-ben a folyadékokat, g-ban száraz hozzávalókat, stb, majd rögtön meggondoltam magam, és az eredeti leírás szerint folytattam. De a 400 benn maradt, 4 dl helyett.
Megköszöntem volna neki az észrevételét, mert valóban hiba volt, de nem tettem. Nem akartam belemenni a tojásos szóváltás-dologba, mert már rájöttem, hogy nem éri meg.... volt már ilyen szituációm itt, több helyen. Nem baj, legyen boldog, ha kötekedni akart, nem ment vele semmire.

Én is szép napot kívánok Neked!

Üdv:-) Vici

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Tue, 2013-04-16 20:28

Mostanában én is egyre több régi szakácskönyvet forgatok, sőt nem ritkán este az ágyban olvasgatom, hátha lesz ötlet a hétvégi ebédre, ill a sütire. Amiért főleg különlegesek ezek a könyvek, hogy nem ismerik még a színezéket, a margarint, az aromákat, a Hullalát...stb. Igyekszem, legalább itthon többé-kevésbé egészséges ételeket az asztalra tenni. Nem vagyok sem vega sem paleolit mániás, de margarin helyett vajat használok, étolajat csak a frissen sültekhez, a Hullalát ki nem állhatom... a színezéket egy-egy torta borításánál engedélyezek magamnak :D de azt is főleg akkor h
a megrendelnek egy adott színű tortát. És igen a házi tojás! ehhez sajnos csak ritkán jutok hozzá...
Üdv: Scarlett

Babar-G
Babar-G / Babar-G Tue, 2013-04-16 18:01

400 dl = 40 liter tej?! xD -nem tudom h 700 forintból h hozzam ki.. :((( xDDDDDDDDDD
Ja és nem írtad a tejhez h házi legyen vagy bio..meg a vajhoz sem meg a mazsolához sem ill. az almához se, dióhoz. Csak a tojáshoz...;)

Figura57
Figura57 Fri, 2013-05-03 06:21

Babar-G, Te egyszerűen és sallangmentesen primitív vagy. Feltételezhető, hogy az ilyen beírások után milyen kéjesen vonaglasz az átélt orgazmusod közben.

793
zsemle 5 db
tej 4 dl
cukor 10 dkg
tojássárgája 3 db
vaj 7 dkg
mazsola 2 dkg
vaj 1 ek
cukor 4 ek
alma 3 db
fahéj 0 ízlés szerint
dió 2 dkg
fehérbor 1 dl
cukor 3 dkg
tojásfehérje 3 db
sárgabaracklekvár 5 dkg