Nosalty Logó

Máglyarakás ahogy Vicikó készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Máglyarakás ahogy Vicikó készíti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A zsemlék előkészítéséhez

A forma kikenéséhez

A rétegzéshez

A tetejéhez

Összesen 793 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A zsemlék előkészítéséhez

A forma kikenéséhez

A rétegzéshez

A tetejéhez

Összesen 3169 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A zsemlék előkészítéséhez

A forma kikenéséhez

A rétegzéshez

A tetejéhez

Összesen 165 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    30.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1025.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    281 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    471 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.9 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    204.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    197 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 793 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.9 g

Zsír

  • Összesen
    123.3 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    832 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4103.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    1122 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    193 mg
  • Foszfor
    729 mg
  • Nátrium
    1886 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    443.5 g
  • Cukor
    286 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    818 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    820 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    300 micro
  • Kolin:
    598 mg
  • Retinol - A vitamin:
    786 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    990 micro
Összesen 3169 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 165 Kcal

Hozzávalók

A zsemlék előkészítéséhez

A forma kikenéséhez

A rétegzéshez

A tetejéhez

Elkészítés

A zsemlék előkészítéséhez

  1. A szikkadt, előző napos zsemléket vastagabb szeletekre vágjuk.
  2. Forralt hideg (langyos) tejbe keverünk 3 tojássárgáját, 10 dkg cukrot, mazsolát, vajat, és ebbe beleáztatjuk a zsemleszeleteket.
  3. Egy mély tepsit vajjal vastagon kikenünk, és belehelyezzük az áztatott zsemleszeletek felét.
  4. Az almát megtisztítva 4 ek fahéjas cukorral elkeverjük, majd a tepsiben elhelyezett zsemlére tesszük.
  5. Darált dióval meghintjük, ennek a tetejére rakjuk a megmaradt zsemleszeletek, borral meglocsoljuk, és gyenge sütőben 25-30 percig sütjük.
  6. A 3 tojásfehérjét 3 dkg cukorral kemény habbá verjük, 5 dkg barackízt keverünk bele, majd ezen habmasszát a már kisült tészta tetejére helyezzük, és néhány perc alatt a meleg sütőben barnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 165 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22x22
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 13591
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 16.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Vicikó 251 recept

A konyhai könyvespolcomon mostanában újonnan felfedezett, 1954-es kiadású szakácskönyvemből való ezen kitűnő ételnek receptje. Ezt a könyvet oly annyira megszerettem, hogy már lefekvéskor az ágyba is jön velem. Ezt olvasgatom...! Lassan több mindent is elkészítek belőle, amik mind kifogástalan, tökéletes receptek, és sokszor nagyon tetszetősek a leírások is. A könyvből írtam ki pontosan, igaz ez most nem olyan különleges, de néha nagyon megtetszenek a fogalmazások is.:-) A máglyarakás szerintem pompás finom lett. Az eredeti receptet annyiban változtattam, hogy ott az almát némi cukorral meg kellett volna párolni, de én úgy nem szeretem. A tejet nem forraltam, csak langyosra melegítettem, mert napjainkban úgyis agyon van már hőkezelve, és egy 23 cm-es magas falú jénai tálban készítettem. A kis bor benne viszont óriási ötlet! Nekem teljesen új volt. Már készítettem máskor is máglyarakást, de még hallani sem hallottam borocskáról. De nagyon ajánlom! :-)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

400 dl = 40 liter tej?! xD -nem tudom h 700 forintból h hozzam ki.. :((( xDDDDDDDDDD Ja és nem írtad a tejhez h házi legyen vagy bio..meg a vajhoz sem meg a mazsolához sem ill. az almához se, dióhoz. Csak a tojáshoz...;)

Figura57

Babar-G, Te egyszer?en és sallangmentesen primitív vagy. Feltételezhet?, hogy az ilyen beírások után milyen kéjesen vonaglasz az átélt orgazmusod közben.

scarlett69

Mostanában én is egyre több régi szakácskönyvet forgatok, s?t nem ritkán este az ágyban olvasgatom, hátha lesz ötlet a hétvégi ebédre, ill a sütire. Amiért f?leg különlegesek ezek a könyvek, hogy nem ismerik még a színezéket, a margarint, az aromákat, a Hullalát...stb. Igyekszem, legalább itthon többé-kevésbé egészséges ételeket az asztalra tenni. Nem vagyok sem vega sem paleolit mániás, de margarin helyett vajat használok, étolajat csak a frissen sültekhez, a Hullalát ki nem állhatom... a színezéket egy-egy torta borításánál engedélyezek magamnak :D de azt is f?leg akkor h a megrendelnek egy adott szín? tortát. És igen a házi tojás! ehhez sajnos csak ritkán jutok hozzá... Üdv: Scarlett

anyuka54

Örülök hogy eszembe juttattad a máglyarakást.Kb.20 éve készítettem utoljára.De most biztos elkészítem.Köszönöm a receptet. Csak mellékesen, nem tudom ki ez a Babar nev? illet?,de én az ilyeneket kitiltanám az oldalról! szép napot,üdv:Kata

Vicikó

Kedves Kata! Örülök, hogy ötletet adtam egy finom,de elfelejtett ételhez! :-) Igen, sajnos mindig vannak, ilyen hozzászólások. Kijavítottam valóban a 400 dl-t, mert úgy kezdtem a recept leírását, ahogy szoktam, ml-ben a folyadékokat, g-ban száraz hozzávalókat, stb, majd rögtön meggondoltam magam, és az eredeti leírás szerint folytattam. De a 400 benn maradt, 4 dl helyett. Megköszöntem volna neki az észrevételét, mert valóban hiba volt, de nem tettem. Nem akartam belemenni a tojásos szóváltás-dologba, mert már rájöttem, hogy nem éri meg.... volt már ilyen szituációm itt, több helyen. Nem baj, legyen boldog, ha kötekedni akart, nem ment vele semmire. Én is szép napot kívánok Neked! Üdv:-) Vici

evacili

Kedves Vicikó! Mi is nagyon szeretjük a máglyarakást, de én kaláccsal szoktam készíteni. Gondolom a Te receptednél is kiválthatom a zsömlét kalácsra. Üdv: Cili

Sóskaramell

jónak t?nik, de van néhány kérdésem: - a zsemlét áztatjuk, nem csak megforgatjuk a tejben? (nagyon elázik, szerintem, különösen azt is figyelembe véve, hogy az almát sem párolod meg, így annak a teljes nedvessége is az ázott zsemlére megy) - a tetejére rakott zsemle szelet is áztatott? (mert hogy akkor arra még locsolok bort + alatta a nagy nedvesség tartalmú alma, alatta az áztatott zsemle, nekem ez így nagyon soknak t?nik) tényleg kellene ilyet sütni a hétvégén... köszi! Edit

Artemisz

Az 5 zsemléhez a 4 dl tej egyáltalán nem sok. Ha csak megforgatod a tejben, nagyon száraz marad. Tegnap elkészítettem, kifogástalan lett. (Borom nem volt itthon, így tejjel locsoltam meg, mert "igényelte". S?t, a lekvárt nem kevertem bele a tojáshabba, hanem a "máglyarakás" tetejére kentem, b?ven elbírta...)

Hozzávalók

A zsemlék előkészítéséhez

A forma kikenéséhez

A rétegzéshez

A tetejéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek