Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lipcsei krémes

Lipcsei krémes
Lipcsei krémes
70 perc / előkészület: 25 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sógórnőmtől kértem a receptet még jó pár éve, azóta én ezt a sütit nem találtam sehol, de lehet más névvel szerepel, mert a neve megtévesztő lehet, mert az ember először szerintem a hagyományos krémesre gondol... Nekem mindegy mi a neve, mert nagyon finom :)

Egy jó tanács, amire én sokára jöttem rá. A cukrot semmiképpen ne főzzük bele a krémbe, hogy időt spóroljunk vele, mert amikor a  főtt, cukros krémet a margarinnal keverem össze, sokszor nekem ikrás lesz, és ilyenkor már semmi nem segít, hiába hűl ki teljesen. De ha előtte a margarint keverem a cukorral, ott szerintem a porcukor kicsit fölveszi nedvességet, és nagyon szép krémet szoktam így készíteni, bosszúság nélkül. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és tepsi hátulján 2 lapot sütünkk belőle, kb. 5 perc alatt sül meg 180 C fokon légkeveréssel. (Ne süssük tovább, mert akkor nem puhul meg másnapra sem!)
  2. A piskóta hozzávalóiból sütünkk egy lapot, abban a tepsiben, aminek a hátulján a 2 lapot sütöttük (aljára zsírpapírt teszünk!).
  3. A krémhez 20 dkg margarint kikeverünk 20 dkg porcukorral, vaníliás cukorral.
  4. A tejből és lisztből krémet főzünk, jól kihűtjük.
  5. A kihűlt krémet a kikevert margarinnal jól összedolgozzuk.
  6. A lapokat megtöltjük a krémmel, középre kerül a piskóta lap. Vagyis csokis lap, krém, piskóta lap, krém, végül tetejére a csokis lap.
  7. A tetejét bevonjuk csokival, amit gőz fölött felolvasztunk, és 1 evőkanál étolajjal összekeverjük, ettől szeletelhető lesz a sima tábla csoki is, nem muszáj torta bevonónak lennie.
  8. Másnapra megpuhul, és szépen szeletelhető. Az eredeti receptben nem volt csokival bevonva a teteje, de szerintem így mutatósabb, és legközelebb fehércsokival fogom bevonni. :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 33X33 cm
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 247
össznézettség: 114 580
elküldve: 23
receptkönyvben: 1 189
elkészítve: 15/36
Facebookon megjelent: -

szakács

beaTrixy

Mióta szakács: 2011.10.25.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

réteges krémes, csokis krémes sütemény, piskótás réteges sütemény

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2018-03-22 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.03.21. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

AnnaML
AnnaML / AnnaML Wed, 2014-10-08 22:30

Reg nem ettem es reg nem suttem ezt a vendegvaro tesztat mert ugye ez a neve,
A kremet mindig elore kell fozni a lisztet a tejjel hagyni kell hulni es kozben kikavrom a margarint a cukorral

maya52
maya52 Sat, 2014-03-29 13:29

Tök mindegy mi a neve finom és kész:):)
Nekem mindig olyan vékony a barna tészta . Itt a képen vastagabbnak néz ki.
Pedig jól mértem az arányokat. Nektek is vékony a tészta?
sziasztok

b.krisztina72
krissz / b.krisztina72 Sun, 2013-03-24 18:53

százforintos ként ismerem én is de találkoztam mát kakaós krémes vagy vendégváró ként vele.Nagyon finom mutatós és kiadós süti nagyon szépre sikerült:-)ügyes

Yloze
Yloze Fri, 2012-04-13 19:21

Nálunk százforintos süti néven futott. Gyerekkorom kedvenc sütije volt, de már ezer éve nem ettem. Nagy nosztalgia...itt az ideje újra elkészíteni :)

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Sun, 2012-04-15 10:26

Kedves Yloze!

Százforintos süti, na így ezt sem hallottam még. De illik rá, mert tényleg olcsó. Jó nosztalgiázást :) , örülök h többen rátaláltak. Én is sok sütit találok meg itt amit valahol vendégségben látok először.

csumpo
csumpo Thu, 2012-04-12 19:57

Nagyon gusztusosan néz ki. Ki fogom próbálni. :)
Amúgy nekem is van olyan sütim, hogy mások más néven ismerik. :)

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Sun, 2012-04-15 10:21

Kedves csumpo!
Nem lehet elrontani, és olcsó is szerintem. Közepes nehézségűnek van feltüntetve, de csak a leírás miatt tűnik soknak... Igen sok sütinek több neve is van , már rájöttem én is :)

Adrien
Adrien Thu, 2012-04-12 08:18

Kedvces BeaTrixy!
Anyósomnál ettem először ilyet, ő Olga szeletként tálalta. Soha nem adta oda a receptet. Szerencsére egy szakácskönyvben ráakadtam, ott Vendégváró szelet néven futott. Mindegy azonban minek is nevezzük, hiszen nagyon finom.

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Thu, 2012-04-12 09:11

Kedves Adrien!
Most, hogy többen mondjátok, bizony meg találtam itt a NoSalty-in Vendégváró szeletként, egy kis különbséggel, hogy szalakálival van készítve, meg vastagabb piskótával. meg az arányok nem teljesen egyformák de a végeredmény egy olcsó és fini süti! Ebben mindenhol egyetértünk. :)

banyamancs
banyamancs Wed, 2012-04-11 17:51

Vendégváró szelet néven ismerem,porcukorral a tetején.Úgy is finom!:-)

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Wed, 2012-04-11 19:24

Kedves banyamancs! Örülök, meg is lett a "másik" neve, én azon a néven nem találkoztam vele. Igen a csokis bevonatot azt én találtam ki rá. De őszinte leszek azért mert az egyik lapot túl keményre sütöttem :), és ez ment a tetejére :).

martus72
martus72 Wed, 2012-04-11 15:15

Ez a kedvenc sütim!Én még a barna lapokat meg szoktam jól locsolni rummal.Nagyon finom!

1099
finomliszt 30 dkg
margarin 10 dkg
porcukor 7 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
tojás 1 db
sütőpor 0.5 csomag
tejföl 2 ek
1 csipet
tojás 5 db
finomliszt 5 evőkanál
cukor 5 ek
margarin 20 dkg
porcukor 20 dkg
tej 0.5 l
finomliszt 6 evőkanál
vaníliás cukor 1 csomag
étcsokoládé 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek