Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Levespor házilag

Levespor házilag
Levespor házilag
600 perc / előkészület: 300 perc sütés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sajnos (vagy inkább szerencsére?) allergiás vagyok az ízfokozóra. Nagyon hiányoltam viszont egy univerzális ételízesítőt, amit napi szinten használhatok levesbe, sült húsok és egytálételek ízesítésére, szinte bármilyen ételt lehet vele főzni, gazdagabb lesz az ízvilága.

Tény, hogy többnapos macera egy adag elkészítése (kevesebbel szerintem nem is érdemes kezdeni, munka szinte ugyanannyi fele ekkora mennyiséggel is), hogy a konyhánk olyan lesz, mint ahol bombát robbantottak, de megéri! A felsorolt mennyiségekből kb. egy évre elegendő adag készül, évente egyszer meg kibírható a rumli. Legalábbis ha a rokonok - ismerősök ki nem fosztanak minket a tartalékainkból. :)

A recept ízlés szerint megváltoztatható, ezt a saját szájam íze szerint állítottam össze.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Használható szinte minden sós étel elkészítésénél. Mi már gyakorlatilag ezt a port használjuk só helyett is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk.
  2. Gyümölcscentrifugán vagy kézi darálón ledaráljuk.
  3. Ha centrifugát használtunk, akkor először a kinyert lében feloldjuk a sót, majd összeöntjük az előzőleg egy nagy edényben összekevert zöldség-szárazanyaggal. Ha kézi darálót, akkor  - miután egyenletesen összekevertük a ledarált zöldségféléket -, alaposan elkeverjük benne a sót. 
  4. Tepsi(k)ben alacsony hőfokon szárítjuk, amíg legalább annyi nedvesség elpárolog, hogy összeálljon a pép.
  5. Gyümölcsszárító géppel - vagy a kandallón, fűtőtesten, kinek mi áll rendelkezésére - teljesen kiszárítjuk.
  6. Kávédarálóval vagy egyéb nagy hatásfokú géppel porrá őröljük a fűszerkeveréket.
  7. Légmentesen zárható edényben tároljuk. A megadott mennyiségekből kb. 1 kg levesporunk lesz.
  • sütési hőfok: 60°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 372
elküldve: 10
receptkönyvben: 466
elkészítve: 7/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Moncsa

Mióta szakács: 2010.10.07.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – AB vércsoport
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 120 perc felett
babakonyha: baba-mama
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: befőtt, kompót, télire

egyéb elnevezések

ételízesítő házilag, univerzális ételízesítő, házi készítésű levespor

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2015-03-08 16:07

Kedves Kata!

Nagyon orulok, hogy eszrevettetek a hibat, leven a feherrepa a pasztinak nepies neve (forras: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pasztin%C3%A1k), es a petrezselyemgyokeret tevesen nevezik feherrepanak (http://hu.wikipedia.org/wiki/Petrezselyem) - mar korabban is volt ebbol felreertes (ld. hozzaszolasok).
Amit kijavitjak az adatbazisban, pontositom en is a receptet.

Neked is szep napot!
Moncsa

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2015-03-08 10:42

Szia!
Nem eliras, tenyleg egy kg. kell belole. Nem tudom, hogy lett a kilobol 100 deka (biztos, amikor megujult a NoSalty :)), mindjart javitom.

Plia
Plia Fri, 2013-06-28 08:47

Ez a recept úgy tökéletes ahogy van! Macerás az elkészítése de megéri! Idén dupla adagot csinálok, a tavalyiból nem sok maradt nekem, mert anyukám elkérte. Beszereztem egy aszalógépet is, mert egy örökkévalóság kivárni mire megszárad. Nekem is a kávédarálós aprítás vált be, igaz egyszerre kisebb mennyiség darálható, de ez nem baj. Nagyon köszönöm, hogy ezt a receptet megosztottad, mert ez a por állandó lakója lesz a fűszerpolcomnak.

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Fri, 2013-06-28 08:57

Kedves Plia,
nagyon szepen koszonom a kedves szavakat, orulok, hogy izlik :) Igen, a kavedaralo apritja csak porra, nekem sem sikerult massal (pedig probalkoztam, hogy ne kelljen annyit porolni meg rakosgatni, de nem lett ugyanaz az eredmeny, csak at kellett daralni kavedaraloval megis).
Igen, mi is csak elso evben keszitettunk 1 kg-t, de olyan sikere volt, hogy azota 2 kg alatt neki sem allok. Nagyon jo amugy ajandeknak is, helyes kis diszcsomagolasban - eddig meg mindenki nagyon orult neki :) Tul sokat nem tudsz belole csinalni ;)

czihatildi
czihatildi Sat, 2012-08-25 12:52

Kedves MOncsa!
Ma nekiláttam megint egy adag készítéséhez kihasználva az időjárást. Annyit változtattam a recepten ,hogy tettem hozzá egy csokor lestyánt nem tudom ismered-e ? Így majdnem olyan ízű mint a bolti csak ebből hiányzik az a sok adalék ami káros a szervezetünkre.Az egészségünk érdekében mindent meg kell tenni, meg ér minden fáradtságot .
Szia Ildi

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Mon, 2012-08-27 10:19

Igen, mar ajanlottak lentebb a lestyant :)
Majd amikor aktualis lesz, csinalok egy resz lestyanosat, meg egy reszt anelkul, es tesztelunk :))

czihatildi
czihatildi Sat, 2012-08-25 04:31

Sziasztok!
Most kell elkészíteni ezt a finom ételízesítőt. szelős napos helyen kell szárítani. 2nap alatt meg is szárad. Több tálcára raktam és többször át kevertem . kávédarálóval ledaráltam és üvegben tárolom . Megérte a fáradságot . teljesen adalék ,és STB mentes és ízletes is.bátran használom só helyet mindenbe. köszönöm a receptet.

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2012-08-25 09:29

Kedves Ildi!

Orulok, hogy izlik! Okosan csinaltad, en is most szaritok mindent a napon, paradicsomot, fuget... Sajnos a levesporba valok meg "ernek" a kertben, ugyhogy kenytelen vagyok varni, pedig - ahogy megallapitottad - most lenne idealis ido szaritasra.

Jo etvagyat hozza! :)

Moncsa

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-08-13 13:38

Sziasztok!
Nem tudom más is nekiállt-e... Leírom a tapasztalataimat: zöldségből nagyjából a megadott mennyiséget vettem, csak a főzési szokásainknak, ízlésünknek megfelelően arányítottam. A 10 éves lányommal pucoltuk, késes aprítóval aprítottuk, szerintem cakk-pakk 1,5 óra alatt megvoltunk vele. 2 nagytepsibe terítettem szét a zöldséget és 4 óra hosszát csücsült a sütőben. Nagyon nedves volt a massza még ekkor is. Immár az 5. napja szárad a napon + amikor sütök vmit, utána megy a meleg sütőbe. Lassan kezd felcsillanni a remény, hogy esetleg-talán kiszárad végre! (bár 1-2 nap még biztos kell neki) Bevallom, így - ezzel a módszerrel én még egyszer tuti nem állok neki! Engem zavar a mindent átható zöldségszag, lakásban, sütőben... Pakolászom folyton azt a két tepsit, ha sütök, akkor vmibe át kell pakolnom, majd vissza :s Be kell szereznem egy aszalót! Anélkül el nem kezdeném!
Ez persze nem a recept hibája, csak azért írom, h. aki nekiáll, az hosszú-hosszú száradási idővel számoljon! Komolyan, a birsalmasajtnak nem kell ennyi, hogy kiszáradjon!!! Most tepsiben készülő szilvalekvárt csinálok, hogy egy alapos sütőtakarítás után a zöldségszag véééégre eltűnjön a sütőmből! :-D
Szuper az ötlet és a recept is, de én aszaló nélkül még egyszer soha...
Hajni

szeszil74
szeszil74 Tue, 2012-09-04 11:02

Én épp a múlt héten készítettem el, bár a receptet máshonnan kaptam, de az elkészítés ugyanez volt. Tepsin szétterítve kitettem az erkélyre, és két nap alatt csontszárazra száradt. Többször átforgattam, és kész.
A nyers masszát kóstolva kicsit sósnak találtam (a saját receptemet), de megszárítva, ledarálva már nem az.
Isteni, soha többet nem veszek bolti ételízesítőt!!!

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Mon, 2012-08-13 13:45

Szia, Hajni :)

Gratulalok a kitartasodhoz, meg a batorsaghoz, hogy nekialltal :) Nem veletlenul irtam, hogy tobb napos macera a szaritas... En 2 napig szaritottam legkevereses sutoben 3 tepsit 60 fokon, reggeltol estig (ez kb. 24 ora osszesen), mire osszeallt annyira, hogy fel lehessen kupacolni a szaritora. Szaritoval meg tovabbi 3 nap, es folyamatosan figyelni kell, mert nem egyenletesen szarad. Ha nem figyel oda az ember, a szele megeghet, mig a kozepe meg ragacsos. Elokeszites-szaritas-szarazanyag orlessel egyutt kb. egy het munka, bizony.

Vigasztaljon a tudat, hogy evente egyszer kell elszenvedni csak :))

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-08-13 14:19

Szia Moncsa! Hááát, vhogy a leírásból nem jött át nekem, hogy ennyi idő a szárítás... pár nap gondoltam, oké! De egy hét biztos lesz, mire teljesen megszárad. Hűű,engem uram kiűzne a világból, ha ennyit menne a sütő zöldségszárítás miatt :-DD Nagyméretű tepsim sajnos csak kettő van, ezért kénytelen voltam ennyivel beérni. Napközben forgatom, kevergetem én is, mert a széle jobban szárad. Sebaj, egyszer csak elkészül! :)) Khm, biztos nem lesz elég egy évre... nagycsalád vagyunk, sokgyerekkel :) és biztos hogy a sógornőmnek is viszek, ő elég sok mindenre allergiás :( De jövőre okosabb leszek! Épp házilag kivitelezhető aszalókat nézegettem a neten, jövőre majd azzal! :-DDD Tényleg csak az vigasztal, hogy ez tiszta zöldség, adalékanyagmentes sóval - vszínűleg kevesebb is kell majd egyszerre belőle, mint a boltiakból. Üdv, Hajni :)

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Mon, 2012-08-13 17:12

Nem mertem konkretat irni, mert nagyon eszkozfuggo, meddig kell szaritani. Minden nelkul akar ket het is, kandallon, profi felszerelessel 3 nap alatt megvan. Neked van robotgeped, 2 ora alatt megvolt a pep - de vajon mennyit vacakoltal volna diodaraloval? :D
Ha nagy a csalad, csinalhattal volna dupla adagot :D Najo nem, azert eleg eros izu, jol gondolod, nem kell belole sok. Gondolj bele, a bolti levesporoknak altalaban kevesebb, mint 10%-a zoldseg, ennek meg 50 :) Levesbe (5-6 L) kb. 1 teaskanalnyit teszek, meg izles szerint sot. Ennyi boven eleg.

Aszalot mar en is nezegettem neked, emlekszem, hogy lattam egy nagyon egyszeru-nagyon jot! Magunknak is meg akarjuk csinalni. De nem talalom egy istennek se, most varom haza a zembort, valoszinuleg az o bongeszojeben van elmentve a link. Ha megtalalom (HA megtalalom...), kuldom neked is :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-08-17 06:24

Szia Moncsa! Jelentem, csütörtökön befejeződött a project! Majd 1 kg a végeredmény :) Egyéb lehetőség híján a késes aprítóval porítottam a cuccot, majd átszitáltam és a darabosabb részeket még 2x átdaráltam. Mindenhol szállt a finom levespor :-D Késes aprítóból egy multi gépem van (habot is ver + merülőmixer kombináció) Tes.o saját márkás, tavasszal 3500,-ért adták akcióban. Ennél többet nem is igen ér, borzalmas hangja van, de már többszörösen megszolgálta az árát. Igen, diódaráló... az húzós meló lehetett :O
Aszalóból a sörösdoboz-kollektorosat néztem, egyenlőre merev ellenállás váltottam ki vele, de jövő nyárig megpuhítom azembert :))

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2012-08-19 16:02

Szia, Hajni!

A guta kerulget 3 napja, mert ugy latszik, egyikunk sem mentette el a tutijo szarito tervet :( Talaltam egy hasonlot, angol leirassal, ha az neked jo. (http://makeprojects.com/Project/Solar-Food-Dryer/707/1#.UDDv-cZlTNh). A sorosdobozosat en is lattam, de sztem agyon van bonyolitva, ez egyszerubb.

Gratulalok amugy a kesz levesporhoz ;) Fogyasszatok egeszseggel. Multi gep 3500-ert ingyen volt, a mienk Gorenje, es ne akard tudni az arat :D Poritani amugy nem a nagy geppel, hanem a kicsi kavedaraloval szoktam; igaz, maceras, mert egyszerre csak nagyon keves fer bele, de legalabb nem kell szitalni (es beteriteni a konyhat levesporral :D) Kezi daralot ne is emlegesd, 4,5 oran at daraltunk felvaltva emborrel, a vegen azt hittem, leszakad a karom.

Aszalora visszaterve, ha erdekel, azert megprobalhatom diohejban leirni (emlekezetbol), hogy kell csinalni (de azt nem ide, inkabb mailben, ha kapok cimet).

Tovabbi szep napot, ne suljetek meg ;) Moncsa

Chris71
Chris71 Tue, 2012-02-21 21:13

Sziasztok! Barátnőmmel mi is elkészítjük, hasonló alapanyagokból, csak a hagymák nincsenek benne, de mi a sózás után befőttes üvegekbe töltjük. Így is eláll, még hűtőbe sem kell tárolni, de a fény védett tárolás kell, mert különben kifakul. Bár nem a szárítás a legnagyobb pepecselés vele. :)
DE jó a recept és jövőre én is kipróbálom. Köszönöm!

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Thu, 2012-02-23 14:13

Bizony, nem a szaritas a legnagyobb pepecseles :) Az csak a leghosszabb :p Cserebe belefersz utana 1 befottesuvegbe :p

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2012-02-20 14:45

Sziasztok! Én tennék bele lestyánt és akkor szerintem teljesebb ízt kapnék, de majd természetesen ha már minden hozzávaló meglelhető lesz a kertemben!

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Mon, 2012-02-20 14:48

Kedves Maria!

Koszonjuk az otletet, nagyon jo! Mint irtam is, nem kotelezo pontosan kovetni a receptet, ez inkabb iranyado, mint szentiras ;) Kiprobalom lestyannal is.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-02-20 11:09

Kedves Moncsa!

Azt be kell látni, hogy ami jó, az jó,:-)) - és ha még hozzá finom is, és tudom mi van benne, akkor főleg!! :-)))
És aztán előttünk a lehetőség, hogy csuda jó ételeket tudjunk , ezen finom ételízesítő alapból ízesíteni, főzni-sütni.:-)))))

Szép napot és hetet kívánok!
Éva-Anyóca

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Mon, 2012-02-20 14:51

Kedves Eva,
ujfent koszonom a kedves szavakat, nagyon jol esnek. Bizony, pontosan igy van, ahogy irod :)

Szep napot neked es minden szorgos szakacsnak,
Moncsa

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-02-19 22:31

Moncsa!

Nagyon köszönöm, ezek után, a tavaszt még jobban várom, beszerzem ezen finom zöldségek magjait , ültetem, és el is fogom készíteni ezt a keveréket, ételízesítőt, mert az ízfokozó és minden más nem hiányzik....:-(( -de valahogy igazad van, az az egyben való kanalas ízesítés igen.
Köszönöm Neked.:-)))
Éva-Anyóca

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2012-02-19 22:44

Nagyon szivesen :))))
Nem hittem volna, hogy ez a recept ekkora nepszerusegnek orvend majd!
Mindenesetre nagyon orulok, hogy ilyen sokan vagytok, akik nem sajnaltok idot-energiat, hogy egeszsegesebben eljetek ;)
Tokjo. Komolyan :)

andora22
andora22 Sun, 2012-02-19 20:32

Hát ez fantasztikus! Pá sárga színű sós valamik! Ezt KI KELL próbálni!

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2012-02-19 20:54

Bizony :) Hihetetlen, de meg az un. BIO-porokban is van mindenfele... Olaj (mi a fenet keres a levesporban zsiradek?!), kulonbozo szinezekek... es legjobb esetben is a zoldsegtartalma 8%.... Ennek meg szarazon is a fele tiszta zoldseg :) Nem is kell az etelbe sok, levesbe kb. 1 evokanal, meg meg egyszer ennyi so. Tenyleg hosszadalmas az eloallitasa (csak a zoldsegtisztitasra szamoljatok 2-3 orat), de tenyleg megeri! :)

andora22
andora22 Sun, 2012-02-19 21:04

Darálva, lesózva, üvegben elrakva szoktunk készíteni, de por formájában csak kisebb helyet foglal. És ez egy panellakásban nagy előny ;-))

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2012-02-19 21:08

Igen-igen, az eredeti otlet egy ilyen dunsztos recepttol szarmazik ;) De ugy szerintem sem praktikus, ugyhogy tovabbfejlesztettem a dolgot :p Nem beszelve arrol, hogy szerintem a "szavatossagat" is tovabb megorzi, mint nedves formaban. A legrosszabb, ami tortenhet, hogy a levego paratartalmat kicsit magaba szivja, es egyhen sotetebb, narancsosabb szint kap - de attol meg nem romlik meg, az ize ugyanolyan :) Kb. 2 l-es befottesuvegben elfer az egy kilo.

andora22
andora22 Fri, 2012-09-07 18:41

Kihasználva a remek nyári időt már hetek óta szárítgatom a zöldelékeket (52 m2-n nem kis teljesítmény ;-)) Ezt tervezem ajándékba is néhány kedves ismerősömnek (pszt! titok) Na és persze anyuéknak, ... talán marad nekünk is. Köszi az ötletet.
Egyébként szárítás után darálom-porítom csak és utána jöhet a só (meg lestyán).

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Sun, 2012-02-19 18:07

Tuti h elkészítem nyáron a zöldségeimből :)

És te mit ajánlasz hozzá? A pasztinák/paszternák a jobb vagy az igazi fehérrépa? Csak mert mindkettőt szoktam ültetni :)

kisQkta
kisQkta Sun, 2012-02-19 20:31

candyqueen, a pasztinák az igazi fehérrépa, a petrezselyem gyökerét csak a köznyelvben hívják fehérrépának, de az hibás megfogalmazás :)

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2012-02-19 18:14

Huuu, most megfogtal. En ugy tudtam, hogy a ketto ugyanaz...
Idezek a wikipediabol: "A pasztinák (Pastinaca sativa) a sárgarépával (Daucus carota subsp. sativus) rokon, Európában őshonos gyökérzöldség. [...] Népies nevei: fehérrépa, peszternák, paszternák, olaszrépa, latin nevéből pasztinák, helytelenül édesgyökér-nek is nevezik." (amugy itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pasztin%C3%A1k)

Mivel nalunk agyagos a talaj, es a repafelek egy istennek sem akarnak noni, egy bacsitol szoktam venni, o pasztinakkent arulja, izre meg edes :) Sztem azt tegyel bele, amit jobban szeretsz levesben, de fele-fele aranyban is rakhatod, ugy a biztos ;) De, mint irtam, a recept nem szentiras, tehetsz bele fel-fel kilo pasztinakot es feherrepat is akar.

Hogy eloszlassam a kodot, megkoszonnem, ha kuldenel a feherreparol (mmint amit a pasztinakon kivul ultetni szoktal) vmi linket, vagy legalabb egy latin nevet, hogy utana tudjak nezni, mi a kulonbseg :)) Elore is koszonom!

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Mon, 2012-02-20 10:53

Hali :)
Nem is mondtam, hogy a pasztinak es a petrezselyemgyoker ugyanaz :) A pasztinak es a feherrepa, az igen. Kesz kavalkad lett itt az elnevezesekbol :)))

köleskása
köleskása Sat, 2015-03-07 17:40

Kedves Moncsa!
A receptben nem elírás a 100 deka petrezselyemgyökér? Mert az egy kiló. Vagy tényleg ennyi kell?

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2015-03-08 10:43

Bocsi. Szoval ide valasz.
Szia!
Nem eliras, tenyleg egy kg. kell belole. Nem tudom, hogy lett a kilobol 100 deka (biztos, amikor megujult a NoSalty :)), mindjart javitom.

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2015-03-08 10:48

Na, latom mar, mi a gond. A petrezselyemgyoker, mint hozzavalo nem letezik az adatbazisban, es a mennyisegeket a petrezselyem leveles resze alapjan allapitottak meg - igy nincs olyan opcio, hogy "kg". Kezzel sem javithato sajnos. Hogy a gyoker reszrol van szo, azt is csak a megjegyzesbe lehet beirni. Meg azert probalkozom :)

134
sárgarépa 1 kg
petrezselyem 100 dkg
pasztinák 0.5 kg
zeller 40 dkg
vöröshagyma 30 dkg
paradicsom 30 dkg
karalábé 30 dkg
karfiol 20 dkg
fokhagyma 2 fej
petrezselyem 1 csokor
zellerlevél 10 db
50 dkg